Ubistvo s predumišljajem (film)

Ubistvo s predumišljajem
Režija Gorčin Stojanović
Producent Ljubiša Samardžić
Dragan Samardžić
Scenario Slobodan Selenić
Uloge Branka Katić
Nebojša Glogovac
Ana Sofrenović
Dragan Mićanović
Sergej Trifunović
Rade Marković
Danilo Bata Stojković
Ljubiša Samardžić
Nada Blam
Predrag Ejdus
Svetozar Cvetković
Aljoša Vučković
Muzika Zoran Erić
Distribucija Cinema Design, Beograd
Datum(i) premijere
15. novembar 1995 (1995-11-15) (SRJ)
Trajanje 94 min.
Zemlja SR Jugoslavija
Jezik srpskohrvatski
Ubistvo s predumišljajem na Internet Movie Database

Ubistvo s predumišljajem je srpski igrani film Gorčina Stojanovića, snimljen 1995. po romanu i scenariju Slobodana Selenića.

Godine 1996. Akedemija za filmsku umetnost i nauku (AFUN) uvrstila je ovaj film u listu najboljih srpskih fimova snimljenih od 1945 do 1995. Film se našao sedmi na listi.

RadnjaUredi

Film prati dve ljubavne priče u ratnim vremenima Jelene Panić – Bulike (Branka Katić) i njene babe Jelene Ljubosavljević (Ana Sofrenović) odvojene periodom od 50 godina mira. Bulika, radeći na knjizi o svojoj baki prema dnevniku koji joj je od nje ostao, otkriva zamršene ljubavne odnose između njene bake, predratne gospođe i uobražene lepotice Jelene i mladog partizanskog oficira iz provincije, Krsmana (Sergej Trifunović), ali i sina njenog očuha, Jovana (Dragan Mićanović). U tek oslobođenom Beogradu u kome važe drugačija pravila hladna i otmena Jelena Ljubosavljević pokušava da se prilagodi novim prilikama, oslanjajući se na pomoć oficira OZNA-e Krsmana Jakšića, seljaka s Kopaonika, koji pripada novoj klasi povlašćenih. Jovan je zgrožen najezdom „primitivaca“ i ljubomoran na Jeleninu vezu sa Krsmanom. Bulika u ratnoj 1992. sreće mladog ranjenika iz Moslavine, Bogdana Bilogorca (Nebojša Glogovac), koji s nestrpljenjem očekuje svoje ozdravljenje kako bi se vratio na ratište.

UlogeUredi

Glumac Uloga
Branka Katić Jelena Panić
Nebojša Glogovac Bogdan Bilogorac
Ana Sofrenović Jelena Ljubisavljević
Dragan Mićanović Jovan
Sergej Trifunović Krsman Jakšić