Ubistva u Whitechapelu

(Preusmjereno sa stranice Ubistva u Vajtčepelu)

Ubistva u Whitechapelu (engleski: Whitechapel murders) je naziv za niz od jedanaest ubistava žena koja su se odigrala u Whitechapelu, distriktu londonskog East Enda od 3. aprila 1888. do 13. februara 1891. Nijedno od ubistava nije bilo razjašnjeno, odnosno počinitelj ili počinitelji identificirani. Svako od njih je u određenom trenutku bilo pripisano zloglasnom serijskom ubici poznatom po nadimku Jack Trbosjek, ali mu se danas tradicionalno samo pet ubistava - tzv. "kanonske žrtve".

Većina, a možda i sve od žrtava ubistava su bile prostitutke, i živjele u Whitechapelu koji je u to vrijeme bio na zlu glasu kao najsiromašniji i najgušće naseljeni dio Londona, gdje su alkoholizam, kriminal i nasilje bili svakodnevna pojava. Ubistva su istraživala londonska Metropolitanska policijska služba i policija Londonskog Cityja, te grupa privatnih dobrovoljaca poznata kao Whitechapelski odjel za sigurnost građana. Iako su te istrage rezultirale desetinama uhapšenih, nijednom od osumnjičenih se nije moglo pronaći dovoljno dokaza za umiješanost u zločine. Ubistva, odnosno njihov senzacionalistički tretman u medijima, su za posljedicu imali postepeno poboljšanje socijalne situacije u Whitechapelu, ali su isto tako postali predmetom špekulacija o počinitelju i inspiracije za brojna djela fikcije koja se stvaraju do današnjeg dana.

Naziv "Whitechapelska ubistva" dolazi od policijskog dosijea iz 1894. godine u kome su prikupljeni rezultati istraga o ubistvima.

Žrtve poredane kronološki uredi

Reference uredi

Fusnote
Literatura