U gori raste zelen bor

(Preusmjereno sa stranice U gori raste zelen bor (1971))

U gori raste zelen bor je hrvatsko/jugoslavenski humorni ratni film iz 1971. godine kojeg je režirao Antun Vrdoljak, prema ratnom dnevniku Ivana Šibla. Glavne uloge tumače Boris Dvornik, Ivica Vidović i Mate Ergović. Radnja se odvija u Jugoslaviji tijekom drugog svjetskog rata, kada politički komesar Ivan stiže u seoski kraj kako bi promatrao djelovanje i učinkovitost partizana protiv velikohrvatskih ustaša, te kako stalno upada u komične svađe sa partizanom Dikanom. Film je stekao hvalospjeve kritike i publike.

U gori raste zelen bor
kino poster
RežijaAntun Vrdoljak
ProducentSulejman Kapić
ScenarioAntun Vrdoljak
dnevnik
Ivan Šibl
UlogeBoris Dvornik
Ivica Vidović
Mate Ergović
Ilija Ivezić
Rade Šerbedžija
MuzikaAnđelko Klobučar
FotografijaFrano Vodopivec
MontažaRadojka Tanhofer
Datum(i) premijere1971.
Trajanje94 min.
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski
U gori raste zelen bor na Internet Movie Database

U gori raste zelen bor je snimljen u vrijeme hrvatskog MASPOK-a, čiji je Šibl bio istaknuti predstavnik. Nakon što je krajem 1971. godine MASPOK slomljen, U gori raste zelen bor je završio u bunkeru, slično kao i TV-serija Prosjaci i sinovi koju je Vrdoljak bio režirao u isto vrijeme. Svoju televizijsku premijeru je imao tek 1990. godine nakon prvih demokratskih izbora.

Prema anketi 44 filmskih kritičara iz 1999. u kojoj se određivala lista 20 najboljih hrvatskih filmova, U gori raste zelen bor se našao na 10. mjestu.[1]

Glavne uloge uredi

Nagrade uredi

  • Na Pulskom festivalu U gori raste zelen bor nagrađen je Velikom srebrnom arenom, Srebrnom arenom za glumca (Boris Dvornik - ex aequo s filmom Oklada) i nagradom publike Jelen tjednika VUS.[2]

Izvori uredi

  1. „"Tko pjeva, zlo ne misli" najbolji hrvatski film svih vremena”. Slobodna Dalmacija. 28. studenog 1999. Pristupljeno 18. ožujka 2013. 
  2. „Filmski programi: U gori raste zelen bor”. Filmski programi. 

Eksterni linkovi uredi