Ujedinjeni radnički sindikalni savez Jugoslavije

(Preusmjereno sa stranice URS)

Ujedinjeni radnički sindikalni savez Jugoslavije (URSSJ), skraćeno Ujedinjeni radnički sindikati (URS), je bila najjača i najbrojnija sindikalna organizacija u razdoblju postojanja Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije. URSSJ je osnovan 1925. godine. Njegov rad je zabranjen 1940. godine.

Istorijat uredi

Okupljanje sindikata u jednistvenu organizaciju u novoosnovanoj Kraljevini SHS dogodilo se na Prvom kongresu Socijalističke radničke partije Jugoslavije (komunista), od 22. do 23. aprila 1919. godine u Beogradu. Tada je formirano Centralno radničko sindikalno veće Jugoslavije (CRSVJ), koje je okupljalo preko 200.000 članova i bilo pod neposrednim uticajem SRPJ(k). Rad CRSVJ zabranjen je Obznanom, decembra 1920. godine, zajedno sa Komunističkom partijom Jugoslavije.

Centrumaški i reformistički socijalisti su 1922. godine osnovali Savez radničkih sindikata Jugoslavije (SRSJ). Nešto ranije, revolucionarno orijentisano jezgro dvanaest strukovnih sindikata, ranije povezanih sa CRSVJ, osnovalo je, 27. decembra 1921. godine, Međusavezni sindikalni odbor, koji je kasnije promenio naziv u Nezavisne sindikate Jugoslavije (NSJ), 1923. godine. Rad NSJ je zabranjen uvođenjem Šestojanuarske diktature 1929. godine. Sindikati unutar SRSJ-a su na Kongresu ujedinjenja, od 10. do 12. oktobra 1925. godine, osnovali Ujedinjeni radnički sindikalni savez Jugoslavije.

Uvođenjem Šestojanuarske diktature, rad URSSJ-a bio je nakratko prekinut, ali mu je uskoro dopušten, za razliku od ostalih sindikata. Zbog reformističkih tendencija, komunisti su pozivali radnike da se ne učlanjuju u URSSJ, ali je ta politika do 1934. godine ocenjena pogrešnom i napuštena. S vremenom su komunisti sve više zadobivali uticaj unutar URSSJ-a. Na Četvrtom kongresu URSSJ, aprila 1938. godine, postignuto je organizaciono jedinstvo sindikalnog pokreta.

Pošto je rad URSSJ-a bio sve više revolucionarno orijentisan, Vlada Cvetković-Maček je, 28. decembra 1940. godine, zabranila njegov rad. URSSJ je u tom trenutku brojao preko 100.000 članova.

Literatura uredi

  • Mala politička enciklopedija. „Savremena administracija“, Beograd 1966. godina.
  • Enciklopedija Jugoslavije (knjiga sedma). „Leksikografski zavod FNRJ“, Zagreb 1968. godina.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi