UFA, ranije poznata kao Universum Film AG, danas službeno UFA GmbH, je njemačka kompanija za filmsku produkciju sa sjedištem u Babelsebergu, poznata po tome što je u međuratnom periodu predstavljala jednu od najvažnijih institucija njemačke kinematografije, odnosno imala važnu ulogu u razvoju svjetske kinematografije.

UFA
Tip {{{company_type}}}
Osnovana 18. 12. 1917 (1917-12-18), Berlin, Njemačko Carstvo
Sjedište Potsdam, Brandenburg, Njemačka
Ključni kadroviWolf Bauer, Martin Licher
Površina djelovanjasvijet
Industrijafilmska industrija
Proizvodifilmovi, TV-filmovi, TV serije
Kompanija-
-roditelj
Bertelsmann
Web-sajtwww.ufa.de

Osnovana je 1917. godine, u završnoj fazi Prvog svjetskog rata, na poticaj njemačkih carskih vlasti koje su držale da bi se stvaranjem velikog filmskog studija mogle kompenzirati propagandne aktivnosti sila Antante, i to tako da su se spojile dotada nezavisne filmske kompanije. Iako je rat već sljedeće godine završio njemačkim porazom, UFA se vrlo brzo nametnula svojim kreativnim i financijskim resursima te bila zaslužna za niz komercijalno uspješnih i od kritike hvaljenih ostvarenja. Godine 1922. je u Babelsbergu sagradila kompleks filmskih studija koji joj je omogućio da producira filmove koji su se svojom spektakularnošću mogli natjecati sa Hollywoodom, a 1923. se spojila sa kompanijom Decla-Bioscop AG čiji je šef Erich Pommer postao njen jedan od njenih direktora. Pommer se iskazao kao uspješan direktor, ali je njegov privremeni odlazak u SAD doveo do niza katastrofalno loših poslovnih odluka koji su UFA-u doveli u financijske teškoće. Do konsolidacije je došlo nakon što je 1927. kompaniju preuzeo industrijalac i desničarski političar Alfred Hugenberg. Preko njega je UFA počela postepeno počela sticati naklonost Nacističke partije, koja će je nakon dolaska na vlast 1933. početi štititi protekcionističkim mjerama protiv strane konkurencije, odnosno doći pod pasku ministra propagande Josepha Goebbelsa. Za vrijeme Drugog svjetskog rata je UFA 1942. zajedno sa drugim filmskim studijima u Njemačkoj nacionalizirana. Poraz u ratu i sovjetska okupacija 1945. su doveli do kraja UFA-ine djelatnosti, s obzirom da su studiji uništeni ili njena oprema konfiscirana. Sovjeti su 1946. obnovili studije i Babelsbergu i osnovali novu kompaniju DEFA, koja će sljedećih nekoliko decenija služiti kao filmski studio komunističke Istočne Njemačke.

UFA se pod starim imenom, nakon što su nacionalizirani resursi formalno re-privatitirani, obnovila 1955. u Zapadnoj Njemačkoj, a 1964. je postala dio medijskog koncerna Bertelsmann.

Vanjske veze uredi