UEFA Liga nacija

UEFA Liga nacija[1] (engl. UEFA Nations League) je međunarodno fudbalsko takmičenje nacionalnih seniorskih reprezentacija članica UEFA-e. Prva sezona takmičenja počinje u septembru 2018, nakon Svetskog prvenstva u fudbalu koje će ove godine biti održano u Rusiji, a pobednik će biti odlučen u junu 2019. Liga nacija treba da zameni prijateljske utakmice i time postane treće najveće takmičenje evropskih reprezentacija, odmah nakon Svetskog i Evropskog prvenstva.

UEFA Liga nacija
Osnovano2018.
RegijaEvropa (UEFA)
Br. timova55
Televizijske kućeSport klub
Veb-sajt[1]
UEFA Liga nacija 2024/25.

Reprezentacije su podeljene u četiri divizije po rangu (A, B, C i D), svaka divizija ima po četiri grupe, sa po tri ili četiri reprezentacije. Pobednici svake grupe plasiraju se na fajnal for, dok će pobednici svake divizije izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.[2] Ako plasman na prvenstvo preko Lige nacije izbori ekipa koja se plasirala preko redovnih kvalifikacija, na njeno mesto prebacuje se naredna ekipa po plasmanu.[2] Takođe, najbolja reprezentacija iz svake divizije obezbediće plasman u višu diviziju, dok najslabija ispada u nižu.[2]

Prava na TV prenose u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji ima televizija Sport klub.

Usvajanje uredi

Oktobra 2013, Ingve Halen, predsednik Fudbalskog saveza Norveške, potvrdio je da se razgovara o osnivanju trećeg međunarodnog takmičenja za reprezentacije članice UEFA-e, ali je upozorio da se sve tek zamišlja.[3] U martu 2014, Đani Infantino, tada generalni sekretar UEFA-e, izjavio je da će jedna od prednosti predloženog takmičenja biti pomoć manje istaknutim savezima u sređivanju igre sopstvene reprezentacije. Greg Dajk, tada predsednik Fudbalskog saveza Engleske, izjavio je da će takmičenje biti veoma privlačno, jer se očekuje da će Engleska moći da igra protiv najboljih evropskih reprezentacija.[4] Stiven Martens, generalni sekretar Fudbalskog saveza Belgije, rekao je da će niže pozicionirane reprezentacije imati finansijske koristi od takmičenja jer će televizijski ugovor sa UEFA-om biti centralizovan.

Format takmičenja uredi

Prema odobrenom formatu (pre nego što je Kosovo postalo član UEFA-e), a sada 55 reprezentacija (uključujući Kosovo), biće podeljeno u četiri divizije, odnosno Lige. 12 reprezentacija u Ligi A, 12 u Ligi B, 15 u Ligi C i 16 u Ligi D. Reprezentacije iz Lige A će se takmičiti za pobednika Lige nacija, dok će se timovi iz ostalih liga takmičiti za prolaz u višu diviziju ili ispadanje u nižu. UEFA Liga nacija će biti povezana sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo obezbeđujući time reprezentacijama još jednu šansu da se kroz plej-of plasiraju na Evropsko prvenstvo. Liga nacija je takođe namenjena da bude deo budućih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.[5]

Povezanost sa Evropskim prvenstvom uredi

UEFA Liga nacija je povezana sa kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, obezbeđujući reprezentacijama novu šansu da se kvalifikuju na Evropsko prvenstvo.

Svaka divizija ima četiri grupe, pobednici grupa obezbeđuju plasman u polufinale te divizije. Ako je pobednik grupe već obezbedio plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije, njegovo mesto u polufinalu zauzeće naredna ekipa u grupi, koja nije obezbedila učešće na prvenstvu. Ukoliko manje od četiri tima iz cele divizije nije obezbedilo plasman na Evropsko prvenstvo, preostalo mesto u polufinalu te divizije zauzeće ekipa iz niže divizije.[6] U polufinalu, najbolje rangirana reprezentacija igraće protiv najgore rangirane, dok će druga najbolje rangirana reprezenacija igrati protiv treće najbolje rangirane. Najbolje rangirana selekcija igraće u polufinalu kući, dok će se lokacija finala odlučivati žrebom dvoje finalista.[6] Ovo se primenjuje u sve četiri divizije, pobednici obezbeđuju plasman na Evropsko prvenstvo, na kome učestvuju 24 reprezentacije.[7][8]

Povezanost sa Svetskim prvenstvom uredi

UEFA Liga nacija je povezana sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, obezbeđujući reprezentacijama novu šansu da se kvalifikuju na Svetsko prvenstvo. Liga nacija će biti korištena prvi put zajedno sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022, koje će biti prilagođene broju dostupnih mesta.[6][9]

Divizije uredi

U Ligi nacija učestvuje 55 evropskih reprezentacija, koje su podeljene u četiri divizije. Reprezentacije su podeljene po divizijama na osnovu plasmana nacionalnih timova na UEFA listi nacionalnih koeficijenata.[10]

Divizije:[10]

Divizija A Divizija B Divizija C Divizija D

  Nemačka
  Portugalija
  Belgija
  Španija
  Francuska
  Engleska
  Švajcarska
  Italija
  Poljska
  Island
  Hrvatska
  Holandija

  Austrija
  Vels
  Rusija
  Slovačka
  Švedska
  Ukrajina
  Irska
  Bosna i Hercegovina
  Severna Irska
  Danska
  Češka
  Turska

  Mađarska
  Rumunija
  Škotska
  Slovenija
  Grčka
  Srbija
  Albanija
  Norveška
  Crna Gora
  Izrael
  Bugarska
  Finska
  Kipar
  Estonija
  Litvanija

  Azerbejdžan
  Makedonija
  Belorusija
  Gruzija
  Jermenija
  Letonija
  Farski otoci
  Luksemburg
  Kazahstan
  Moldavija
  LIH
  Malta
  Andora
  Kosovo*
  San Marino
  Gibraltar

Reference uredi

  1. „UEFA Nations League receives green light”. uefa.org. Pristupljeno 24. 1. 2018. 
  2. 2,0 2,1 2,2 „ŠTA, KAKO, ZAŠTO, KADA? Sve što bi trebalo da znate o Ligi nacija, novom takmičenju koje je UEFA pokrenula!”. telegraf.rs. 24. 1. 2018. Pristupljeno 24. 1. 2018. 
  3. „Hva om Ronaldo, Özil, Balotelli og Pique møtes til ligaspill - med sine landslag?”. dagbladet.no. Pristupljeno 24. 1. 2018. 
  4. „Nations League: New European tournament to be confirmed”. BBC Sport. Pristupljeno 24. 1. 2018. 
  5. „UEFA's new 'League of Nations' - Do you understand it?”. CNN. Pristupljeno 24. 1. 2018. 
  6. 6,0 6,1 6,2 „UEFA Nations League format and schedule confirmed”. UEFA.org. 4. 12. 2014. Arhivirano iz originala na datum 2017-03-29. Pristupljeno 25. 1. 2018. 
  7. „UEFA Nations League format and schedule approved”. UEFA.com. 4. 12. 2014. Pristupljeno 25. 1. 2018. 
  8. „UEFA Nations League and European Qualifiers competition format, 2018–2020” (PDF). UEFA.com. Pristupljeno 25. 1. 2018. 
  9. „UEFA's new 'League of Nations' - Do you understand it?”. CNN. 27. 3. 2014. Pristupljeno 25. 1. 2018. 
  10. 10,0 10,1 Vidojević, Mihajlo (23. 1. 2018). „Liga nacija - Vreme je za žreb, šta nas čeka u novom takmičenju?”. sportske.net. Pristupljeno 25. 1. 2018. 

Spoljašnje veze uredi