Vaš

(Preusmjereno sa stranice Uši (kukci))
Za ostale upotrebe, v. Vaš (županija).

Vaši ili uši (Phthiraptera) su red insekata, koji obuhvata sekundarno beskrilne predstavnike, koji žive kao obligatni ektoparaziti ptica i sisara. Red vaši, perojeda i dlakojeda broji preko 4900 vrsta[1], od kojih se 3 smatraju prenosiocima ljudskih bolesti. Među sisarima, vaši ne parazitiraju kljunare i ehidne, pojedine torbare (redove Microbiotheria i Notoryctemorhpia), slepe miševe, kitove, morske krave i ljuskavce. Jaja vaši nazivaju se gnjide.

Phthiraptera, vaši
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Insecta
Podrazred: Pterygota
Infrarazred: Neoptera

Paraneoptera

Nadred: Psocodea
Red: Phthiraptera

Sistematika reda uredi

Grupa vaši je tradicionalno obuhvatala dva reda, prema tipu usnog aparata: Anoplura, koje poseduju usni aparat za sisanje, i Mallophaga, sa usnim aparatom za grickanje. Red Mallophaga se u savremenim klasifikacionim shemama smatra parafiletskim, te se red vaši danas deli na sledeća četiri podreda[1]:

Vašima najsrodnijom i isodišnom grupom smatra se podred Troctomorpha u okviru knjiških vaši. Stoga bi, prateći filogenetski princip u sistematici insekata, grupa vaši trebalo da se uvrsti u red knjiških vaši.

Literatura uredi

  1. 1,0 1,1 Hellenthal RA., Price RD. 2003. Phthiraptera. In: Resh VH., Cardé RT. (eds) Encyclopedia of Insects. Academic Press: San Diego, CA, USA. pp 879-882 ISBN 0-12-586990-8

Šablon:Klica-insekti