Two-Face, pravim imenom Harvey Dent, je stripovski superzlikovac koji se pojavljuje u stripovima koje izdaje DC Comics, primarno kao protivnik Batmana. Two-Facea su stvorili Bob Kane i Bill Finger, a svoje prvo pojavljivanje imao je u stripu Detective Comics #66 (kolovoz 1942.), gdje se pojavio kao Harvey Kent. Ime je kasnije promijenjeno kako bi se izbjegla poveznica s Clarkom Kentom, alter egom Supermana. Iako se u prvim godinama pojavljivao prilično malo, Two-Face je danas jedan od najustrajanijih Batmanovih protivnika, općepoznat i interpretiran na svim medijima, a spada u kolektiv Batmanovih najvećih suparnika znan kao Rogues Gallery.

Two-Face
Two-Face
Isječak iz stripa Batman and Robin br. 2, #23.1
Olovka i boja: Guillem March
Podatci o izdavanju
IzdavačDC Comics
Prvo pojavljivanjeDetective Comics #66
(kolovoz 1942.) (kao Harvey Kent)
Batman #81
(veljača 1954.) (kao Harvey Dent)
KreatoriBob Kane
Bill Finger
Podatci iz priče
Alter ego Harvey Dent
Vrstačovjek
DomGotham City
AfilijacijeInjustice League
Injustice Gang
Underground Society
Poznati aliasiApollo, Janus, Mr. Duall, Count Enhance, Carl Ternion, The Judge
Moći i sposobnosti
Kriminalni genijalac
Visoka inteligencija
Vješt strijelac
Poznavatelj borilačkih vještina
Pravni stručnjak

Varijacije Two-Faceove geneze bile su brojne, međutim najčešća geneza govori o Harveyju Dentu kao uglednom okružnom tužitelju u Gothamu, spremnom da se bori protiv korupcije i kriminala u gradu, a koji doživi tragediju kada ga mafijaški vođa pospe kiselinom po lijevoj strani lica i tako ga trajno unakazi. Dent tada postaje Two-Face i započinje kriminalnu karijeru, donoseći sve svoje odluke temeljem bacanja kovanice koju uvijek nosi sa sobom. Ranije verzije Two-Facea svrstale su ga među komičnije Batmanove protivnike, a njegov zaštitni znak bio je broj dva, oko kojega je fokusirao svoje zločine, poput pljačke Druge nacionalne banke Gothama u 2:00, 2. veljače, odnoseći ukupno $2,000,000. Kasnije interpretacije oblikovale su Two-Facea u znatno opasnijeg i nasilnijeg zlikovca.

Bob Kane je u svojoj autobiografiji napisao kako je inspiracija za Two-Facea zapravo bila Stevensonova priča "Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde", točnije filmska verzija iz 1931. godine koju je gledao kao dječak. Dio inspiracije svakako je bio i lik Black Bata, koji se pojavljivao u šund magazinima, a čije je lice u jednoj priči također poliveno kiselinom.[1] Kasniji autori su njegovu opsjednutost dualnošću i sudbinom nerijetko pripisivali bolestima poput shizofrenije, bipolarnog poremećaja ili disocijativnog poremećaja identiteta. Njegova opsesija leži u donošenju odluka pomoću bacanja kovanice koju uvijek nosi, a čija je jedna strana najčešće izrezana. Njegovo ranije prijateljstvo s Jimom Gordonom i Batmanom uglavnom je prisutno u svim modernim verzijama lika.

Two-Face je, kao što je već rečeno, prisutan na svim različitim medijima o Batmanu. Tako je Billy Dee Williams igrao Harveyja Denta u Burtonovom Batmanu, ali je za film Batman Forever zamijenjen Tommyjem Leejem Jonesom u ulozi Two-Facea. Aaron Eckhart je tumačio i Harveyja Denta i Two-Facea u Nolanovom The Dark Knight. U kultnoj animiranoj seriji Batman: The Animated Series glas mu je posudio Richard Moll, dok ga u igranoj seriji Gotham tumači Nicholas D'Agosto. U serijalu igara Batman: Arkham glas mu je posudio Troy Baker. IGN je Two-Facea proglasio 12. najboljim stripovskim zlikovcem svih vremena.[2]

Pregled lika uredi

Two-Face je jedan od najranijih Batmanovih protivnika te je, unatoč izvjesnim varijacijama tokom godina, jedan od najkonzistentnijih po pitanju geneze. Svoje prvo pojavljivanje imao je u stripu Detective Comics #66 (kolovoz 1942.) pod imenom Harvey "Apollo" Kent, a prikazan je kao mladi okružni tužitelj koji postaje zlikovac Two-Face nakon što mu boss Moroni lice polije kiselinom. Ime je kasnije izmijenjeno, a izgleda da je to bilo u izdanju Batman #81 (veljača 1954.),[3] kako bi se izbjegla poveznica sa Supermanovim alter egom Clarkom Kentom te je Harvey Kent postao Harvey Dent.[4][5]

Two-Face se pojavljivao rijetko u početnom razdoblju - samo četiri puta tokom 1940-ih te jednom tokom 1950-ih godina (s tim da se tu ne ubrajaju lažni Two-Faceovi o kojima će kasnije biti riječi). U tom je periodu Two-Face, zbog prirode samoga lika, odbačen u korist djeci simpatičnijih zlikovaca, iako je imao jedno pojavljivanje u stripu World's Finest #173 (veljača 1968.), u kojem Batman izjavljuje kako je Two-Face zlikovac kojega se najviše boji. Two-Facea je revitalizirao Dennis O'Neil u stripu Batman #234 (kolovoz 1971.) te je on od tada postao jedan od najvećih Batmanovih protivnika.

Kada je 1987. godine Frank Miller napisao svoj kultni Batman: Year One, koji donosi novu genezu Batmana, Andrew Helfer je nanovo napisao genezu Two-Facea kako bi odgovarala Millerovoj priči. Nova geneza predstavljena je u stripu Batman Annual #14 (1990.), a njome je dodatno naglašena Dentova tragična priroda, dok je pozadinska priča uključivala nasilnog oca alkoholičara te mladenačke probleme s bipolarnim poremećajem i paranojom. Upravo je Millerov Batman: Year One uspostavio priču prema kojoj je okružni tužitelj Harvey Dent bio dobar prijatelj i sa Jimom Gordonom i s Batmanom, zbog čega je njegov prijelaz na kriminal bio težak za obojicu.[6] Posebno značajni za razvoj Two-Facea su stripovi Batman: The Long Halloween, u kojem je predstavljena geneza lika te nastavak Batman: Dark Victory, gdje je opisano njegovo sudjelovanje u rušenju starog kriminalnog poretka u Gothamu.

Biografija uredi

Two-Face je jedan od likova koji se u sklopu Batmanova univerzuma pojavio vrlo rano. Međutim, tokom svojih prvih godina je korišten vrlo rijetko, a prominenciju je tek stekao tokom 1970-ih, kada postaje stalni Batmanov neprijatelj, ujedno i jedan od opasnijih. Njegova geneza, iako je u određenim detaljima varirala ovisno o periodu i mediju, uglavnom je konzistentna i govori o časnom okružnom tužitelju Harveyju Dentu koji nakon tragične nesreće u kojoj mu je unakažena jedna strana lica postaje kriminalac po imenu Two-Face.

Zlatno i Srebrno doba uredi

Detective Comics #66 (kolovoz 1942.) donio je prvo pojavljivanje Two-Facea te njegov prvi okršaj s Batmanom i Robinom, a koji je nastavljen u stripu Detective Comics #68 (listopad 1942.).
Prvi prikaz kultne scene u kojoj Moroni (kasnije Maroni) polijeva Harveyja Kenta (kasnije Denta) kiselinom i tako ga pretvara u zlikovca Two-Facea.

Lik Two-Facea pojavljuje se prvi puta u stripu Detective Comics #66 (kolovoz 1942.), u priči "The Crimes Of Two-Face".[7] Tu je predstavljen kao mladi okružni tužitelj Harvey Kent. Zbog njegova izgleda i poštenja, Kent nosi nadimak "Apollo". U svom prvom pojavljivanju on je tužitelj u slučaju The State vs. "Boss" Moroni, protiv mafijaškog bossa Moronija. Kentov prvi svjedok, Batman, optužio je Moronija da je ubio "Bookieja Bensona", što je ovaj žustro odbacivao. Kent je tada prezentiro Moronijevu sretnu srebrnu kovanicu od jednog dolara pronađenu na mjestu zločina i s njegovim otiscima prstiju, ali mafijaški bos tada polije kiselinu po Kentovom licu.[7] Iako Batman pokuša spriječiti štetu, jedna strana Kentova lica je trajno unakažena. Tako unakažen, Kent biva odbačen od strane svojih prijatelja i zaručnice, zbog čega mu dosadi čekati plastičnog kirurga i eventualno ozdravljenje. Uzima Moronijev sretni dolar, koji je sada izrezan na jednoj strani, te, psihički nestabilan, odlučuje baciti novčić (radi se o novčanicu s dvije glave) - ako padne na normalnu stranu, čekat će kirurga i ozdravljenje, a ako padne na izrezanu stranu, postat će kriminalac. Novčić pada na izrezanu stranu i u tom trenutku Harvey Kent postaje Two-Face.[7] Two-Face, koji je ovdje prikazan kako nosi dvobojno odijelo koje odgovara njegovim ožiljcima (zdrava strana nosi narančasto, a unakažena ljubičasto), osnuje bandu i započinje kriminalnu karijeru. Moronijev sretni novčić postaje glavno sredstvo odluke za Two-Facea. Nedugo zatim, novčić je odlučio kako trebaju opljačkati $20,000, no na mjestu zločina pojavljuju se Batman i Robin. Spriječe pokušaj te ubrzo saznaju kako Two-Face planira napasti kazalište. Iako mu je sada protivnik, Batmanu je žao Two-Facea, jer ga je poznavao dok je još bio Kent, te smatra kako treba čekati svog plastičnog kirurga, međutim on je zatvoren u nacističkom konc-logoru.[7] Batman spriječi napad na kazalište i lovi Two-Facea do njegova skrovišta, no Two-Face ga uspješno svlada i uperi svoj pištolj u njega. Baci novčić kako bi odlučio hoće li ga ubiti, međutim novčić padne u rupu u podu, bez odluke, te Two-Face zastaje i gleda u novčić, nesposoban da donese odluku bez njega.[7]

Priča je nastavljena u izdanju Detective Comics #68 (listopad 1942.), u priči "The Man Who Led a Double Life".[8] Nakon što nije uspio donijeti odluku treba li ubiti Batmana, Two-Face uzima novčić te ga odluči ponovo baciti, uvjeren kako će mu dati odgovor. U tom se trenutku u skrovištu pojavljuje policajac koji upuca Two-Facea i oslobodi Batmana. Međutim, Two-Face se ubrzo ustane, obori policajca i Batmana te pobjegne; otkriva se kako mu je novčić u džepu spasio život.[8] Two-Faceov novi plan je otmica Henryja Logana uz otkupninu od $200,000.[8] Uz pomoć Jima Gordona, Batman i Robin otkriju kako Two-Face zapravo drži Loganova dvojnika. Preruše se kako bi predali novac, no kada dolaze na mjesto zločina izbije borba i Two-Face pobjedne. Ponovo izbjegavši zatvor, Two-Face odluči ponovo se spojiti s bivšom zaručnicom Gildom. Naizgled oporavljen i zdrav, odlazi do nje i njih dvoje podijele večeru uz svijeće. Gilda ga moli da se preda policiji, a on ju upita hoće li ga čekati.[8] No, prije no što ona uspije odgovoriti, svijeće otope vosak koji je koristio kako bi kamuflirao svoju ozljedu te se otkrije kako je sve bila krinka. Razočarana, Gilda promisli kako Harvey zapravo voli biti zao, no prije nego on uspije objasniti dolazi Batman i Two-Face ponovo bježi. Bijesan, Two-Face iz osvete zapali trgovinu u kojoj je kupio masku, nakon čega vlasnikov sin odluči pomoći Batmanu i Robinu.[8] Batman organizira dobrotvornu bejzbol utakmicu na kojoj skupe $50,000. To namami Two-Facea, no kada se on pojavi sa svojom bandom, Batman i Robin ga uspješno svladaju.[8]

Izdanje Detective Comics #80 (listopad 1943.) donosi priču "The End of Two-Face!", u kojoj je prikazan konačni obračun Batmana i Robina s naslovnim zlikovcem. Nakon ovoga izdanja, Two-Face se nije pojavljivao čak pet godina. Novo pojavljivanje u ovom periodu imao je tek u stripu Batman #50 (prosinac 1948.) i to u priči koja je simbolično naslovljena "The Return of Two-Face!", a u kojoj je opisan kao "najbizarniji zlikovac svih vremena".[9] Bilo je to ujedno i posljednje Two-Faceovo pojavljivanje u Zlatnom dobu američkog stripa.

Nakon samo četiri pojavljivanja u Zlatnom, za Two-Facea je uslijedilo još gore razdoblje u Srebrnom dobu. Naime, prvi put u tom dobu pojavio se u stripu Batman #81 (veljača 1954.), nakon gotovo šest godina, u priči "Two-Face Strikes Again!". Tu je Two-Face nabavio divovski novčić te je zavezao Batmana i Robina za njega, naredivši svojim ljudima da ih bace s velike opruge. Batman i Robin uspješno prežive, no Two-Face i dalje zadržao bizaran ugled kojeg je vukao još iz prethodnog razdoblja. Ovo je izdanje posebno iz dva razloga. Prvi je taj da je ovo prvo izdanje u kojemu je Two-Faceov alter ego naveden kao Harvey Dent, a ne Kent,[3] što će postati kanon u sklopu stripova o Batmanu. Isto tako, ljubičasta boja unakažene strane Two-Facea je ovdje zamijenjena zelenom. Druga stvar zbog koje je ovo izdanje značajno jest činjenica da je ovo bilo prvo i jedino pojavljivanje Two-Facea u Srebrnom dobu, odnosno njegovo posljednje pojavljivanje sve do 1971. godine, kada ga je Denny O'Neil revitalizirao u stripu Batman #234. Razlog Two-Faceova odbacivanja bila je priroda samoga lika. U to je vrijeme vladala uređivačka politika koja je forsirala zlikovce koji bi bili bliži i prihvatljiviji mlađoj publici, a uz to je uveden i Comics Code Authority koji je uveo znatnu cenzuru u svijetu stripa. Takva politika odrazila se i na druge likove, poput Catwoman (koja je bila odbačena više od 10 godina) ili Jokera (koji nije izbačen, ali se pojavljivao izrazito rijetko i bio je sveden na više komičnog lika, nego ozbiljnog suparnika), a Two-Face je zbog svoje bizarne prirode i zločinačkog karaktera odbačen jer nije bio prihvatljiv za najmlađu publiku.

Revitalizacija i Brončano doba uredi

 
Naslovnica stripa Batman #234 (kolovoz 1971.) u kojem je Denny O'Neil revitalizirao Two-Facea i napravio od njega opasnog suparnika kakav će biti tokom narednih godina.

Kada je krajem 60-ih godina Denny O'Neil dobio posao u DC-ju, došlo je do zaokreta u uređivačkoj politici. Camp stil iz 60-ih je odbačen, a Batman je vraćen svojim mračnim korijenima. To je omogućilo revitalizaciju nekih od likova koji su bili pretjerano brutalni ili groteskni za takve standarde, a među njima je bio i Two-Face. U stripu Batman #234 (kolovoz 1971.), Denny O'Neil i njegov suradnik Neal Adams donose priču "Half an Evil", u kojoj se Two-Face vraća u stripove o Batmanu, a opisan je kao dvostruko zlobniji i dvostruko opasniji.[10] Činjenica da uređivačka politika više nije diktirala likove za najmlađu publiku otvorila je mogućnost revitalizaciji likova koji su dotad bili pretjerano bizarni ili groteskni, a među njima i Two-Face. O'Neilu je omogućeno da revitalizira Two-Facea kao brutalnog lika i jednog od najvećih Batmanovih suparnika, što je on i uradio. Njegova povratnička priča centrirana je oko njegova pokušaja da iz starog broda ukrade davno izgubljeno blago, no Batman spriječi njegove planove.[10] Novo pojavljivanje Two-Face je imao u izdanju Batman #258 (listopad 1974.), u priči "Threat of the Two-Headed Coin!", gdje je oslobođen iz zatvora od strane mahnitog generala koji planira ucijeniti Washington, D.C. s atomskom bombom. Ipak, Two-Face ga prevari i sam otme bombu, nakon čega Batman i Robin moraju intervenirati kako Two-Face ne bi digao u zrak glavni grad.[11] O'Neil je Two-Faceu dao i kratak cameo nastup u izdanju Batman #260 (veljača 1975.), gdje se može vidjeti kao jedan od pacijenata u Arkhamu.[12]

Nakon ovog pojavljivanja, Two-Face je tokom 70-ih postao redoviti negativac u stripovima, mada se pojavljivao u manje razvikanim izdanjima poput The Brave and the Bold ili Teen Titans. U prilog ovoga ide i činjenica da se samo tokom 1975. godine pojavio čak u šest izdanja, što je više nego sva njegova ukupna pojavljivanja u Zlatnom i Srebrnom dobu. Posebno interesantno pojavljivanje je u sklopu serijala Justice League of America, u pričama "The Men Who Sold Destruction!" i "The Evil Connection!". U tim dvama pričama Two-Face surađuje s Justice Leagueom, što mu je "naredio" novčić, kako bi spriječio izvanzemaljsku rasu da uništili zemlju.[13]

Tokom mini-serijala "Where Were You on the Night Batman Was Killed?", prikazanog u stripovima Batman #291-294 (rujan - prosinac 1977.), Two-Face se pojavljuje kao tužitelj u procesu gdje nekoliko likova pokušava dokazati da su oni zapravo ubili Batmana. Na samom kraju, nakon što svoje svjedočenje odradi Joker, Two-Face skine svoju masku i otkrije kako je on zapravo Batman te kako Dent nikada nije ni bio na procesu. Batman svlada Jokera i pošalje ga u Arkham, gdje ovaj vidi pravog Two-Facea kako sjedi u svojoj ćeliji te, bijesan i lud, shvati kako ih je Batman prevario.[14] Two-Face je imao još nekoliko manjih pojavljivanja u stripovima Batman i Detective Comics, a svoju novu samostalnu priču, "Two for the Money!", dobio je u izdanju Batman #313 (srpanj 1979.). Priča uključuje računalni kod kojeg Two-Face pokušava prodati Sovjetima, a zajedno ga sprječavaju Batman i tajni agent King Faraday, koji planira ubiti Two-Facea, međutim Batman mu to ne dozvoljava. Na kraju priče, Two-Face uspijeva pobjeći, a priča se nastavlja u sljedećem izdanju, u priči "Once Beaten, Twice Sly!". Na kraju te priče Two-Face skače za svojim novčićem na dno jezera te nestaje.[15]

Nakon dvije manje uloge u stripovima Batman #327-328 (rujan - listopad 1980.), Two-Face je svoju novu veliku priču dobio u izdanju Batman #329 (studeni 1980.), naslovljenu "Twice Dies the Batman!", a koja je zapravo nastavak priče iz prethodnog izdanja.[16] Batman i dalje radi na slučaju ubojstva Antona Karosellea. U prethodnom izdanju, Carl Ternion je oslobođen optužbi za Karoselleovo ubojstvo, no kasnije je poslao Batmanu video uradak u kojem ga izaziva da dokaže njegovu krivnju, priznajući kako je namjerno ubio Karosellea, ali kako mu sudovi više ne mogu ništa zbog pravila double jeopardy.[17] Ternion se u međuvremenu približio Gildi Stevens, bivšoj Two-Faceovoj supruzi čijeg je drugog supruga, Davea Stevensa, ubio Karoselle. Batmanova istraga u međuvremenu urodi plodom i on govori Alfredu kako je otkrio ubojicu te kako ga namjerava privesti pravdi. Carl Ternion otkazuje večeru s Gildom nakon što mu plastična operacija propadne te tada otkriva svoj pravi identitet, onaj Two-Facea, za kojeg je, tako, otkriveno da je imao značajnu ulogu i u izdanju #328, mada pod pseudonimom.[16] Batman otkrije dokumente o genezi Two-Facea te braku Harveyja Denta i Gilde Gold, čiju pomoć tada zatraži kako bi porazio Two-Facea. Naime, Batman je otkrio vezu između Sala Maronija i Harveyja Denta, povezavši činjenicu da je u spisu o Antonu Karoselleu našao podatke o navodnoj smrti Sala Maronija. Kako Karoselle nije tehnički postojao do godinu dana prije događaja stripa, kada se pojavio kao pacijent dr. Alberta Ekharta, Batman je zaključio kako si je Maroni, koji je nakon prvog okršaja s Two-Faceom (geneza prema kojoj Maroni pretvara Denta u Two-Facea je ostala neizmijenjena) ostao paraliziran, stvorio novi identitet, onaj Antona Karosellea te je dao ubiti Gildina drugog supruga, Davea Stevensa, kako bi napakostio Two-Faceu. Two-Face je to otkrio te je tada ubio Karosellea, odnosno Maronija.[16] Batman se tada zamaskirao u Maronija i "oteo" Gildu, namjerno dozvolivši Two-Faceu da to vidi. Lažni Maroni odvodi Gildu do gradske sudnice, a Two-Face ih prati. Zlikovac napada lažnog Maronija i otkriva kako se radi o Batmanu, koji je u nesvijesti. Međutim, Alfred, koji je već bio u sudnici, pusti Two-Faceu film o njegovoj genezi, što ovoga osjetno destabilizira. Batman se u međuvremenu oporavlja te zaključuje kako Two-Face nije u potpunosti ubio svoju dobru stranu, niti ljubav prema Gildi.[16] Tada se pojavljuje i Gilda, koja uvjerava Two-Facea da ga i dalje voli te ga nagovori da ode u Arkham kako bi se rehabilitirao i to bez pomoći novčića.[16]

Izdanje Batman #346 (travanj 1982.) donosi novu priču o sukobu Two-Facea i Batmana, čime je sugerirano da rehabilitacija spomenuta u izdanju #329 nije uspjela. Two-Face se pojavio i u jubilarnom 500. pojavljivanju Batmana u stripu Detective Comics #526 (svibanj 1983.), zajedno s cijelom serijom zlikovaca.[18] Two-Face se kao halucinacija pojavio i u stripu Batman #380 (veljača 1985.), također s cijelom serijom drugih Batmanovih protivnika.[19] Ovaj cameo nastup bio je posljednje Two-Faceovo pojavljivanje tokom Brončanog doba, s obzirom da je sa zaključenjem serijala Crisis on Infinite Earths u ožujku 1986. godine uslijedilo Moderno doba, a Two-Face se među stripove vratio tek u lipnju 1986. godine.

Moderne verzije uredi

Two-Faceovo prvo pojavljivanje u sklopu Modernog doba američkog stripa, a koje je uslijedilo već u lipnju 1986. godine, donosi veliku priču koja se paralelno protezala kroz ukupno četiri izdanja, dva iz serije Batman i dva iz serije Detective Comics. Prvi naslov iz priče, "Free Faces", pojavio se u izdanju Detective Comics #563 (lipanj 1986.), a uz ponovo ispričanu genezu Two-Facea (kroz flashback), donosi priču o tome kako zlikovac uz pomoć maske i hipnoze mijenja mjesta sa svojim odvjetnikom i bježi iz Arkhama, dok Batman i Catwoman istovremeno istražuju slučaj vezan uz Black Maska.[20] Priča se nastavila već sljedeći mjesec, prvo u izdanju Batman #397 (srpanj 1986.), gdje Two-Face krade računala koja mu pomažu u određivanju lokacije sljedeće pljačke, a nakon čega uspješno izvršava pljačku banke Twin Towers.[20] Istog mjeseca, u stripu Detective Comics #564 (srpanj 1986.) koji donosi priču "Double Crosses", Circe, koju je Catwoman pronašla u prethodnom dijelu priče, pretvara se da koristi Two-Facea kako bi se osvetila Black Masku, no zapravo se radi o Batmanovom dobro razrađenom planu da se aktivira Two-Faceova dobra strana.[20] Zaključak priče uslijedio je u izdanju Batman #398 (kolovoz 1986.), gdje se otkrilo kako je Batmanov plan propao te kako je Two-Face pobjegao.[20] Two-Face je imao cameo pojavljivanje u stripu Detective Comics #566 (rujan 1986.), u kojem je Batman, nakon dobivene poruke, pregledavao sve svoje protivnike na Batcomputeru. Priča je nastavljena u stripu Batman #400 (listopad 1986.), gdje se Two-Face pojavio kao jedan od zlikovaca oslobođenih iz Arkhama.

 
Naslovnica stripa Detective Comics #581 (prosinac 1987.) koja prikazuje borbu između pravog Two-Facea i kronološki drugog lažnog Two-Facea, Paula Sloanea.

Two-Face je nastavio s redovnim pojavljivanjima tokom 80-ih i 90-ih godina, nastavivši tako pozitivan trend započet u Brončanom dobu. Nakon kratkog cameo pojavljivanja u stripu Batman #403 (siječanj 1987.), u izdanjima Batman #410-411 (kolovoz - rujan 1987.) je dobio novu priču u kojoj je otkriveno kako je on ubio Williama Todda, oca Jasona Todda, drugog Robina. Iako se Todd želi osvetiti, ne dobiva priliku za to nakon što Batman i on spriječe Two-Facea prilikom pljačke kazina.[21] Two-Face je krajem iste godine ponovo bio glavni zlikovac u trodijelnoj priči u izdanjima Detective Comics #579-581 (listopad - prosinac 1987.). U prvom dijelu, "The Crime Doctor's Crimson Clinic", Two-Face posjećuje Crime Doctora zbog posebnog zahvata, a u sljedećem izdanju, u priči "Double Image", počini seriju uspješnih pljački. Međutim, Batman posumnja kako je Two-Face koji čini te pljačke doista pravi Two-Face, što se u trećem dijelu, "One out of Two...isn't Bad", pokaže ispravnim kada se pravi Two-Face bori s vlastitim imitatorom, pravoga imena Paul Sloane. Na kraju priče, Sloane se potpuno oporavi.[22]

Year One i Batman Annual #14 uredi

Tokom 1987. godine dolazi do izdavanja Millerovog kultnog stripa Batman: Year One, u sklopu kojeg je prošlost Harveyja Denta prilično izmijenjena, a ta je promjena potakla i novu genezu lika prezentiranu u izdanju Batman Annual #14 (1990.). U sklopu Millerovog Batman: Year One stripa, izvorno objavljivanog kao Batman #404-407 (veljača - svibanj 1987.), Harvey Dent je s 26 godina najmlađi okružni tužitelj u povijesti Gothama. Izabran je nekih šest mjeseci prije radnje samoga stripa, a zbog dobrog izgleda i čistog ugleda dobio je nadimak "Apollo".[23] Dent se u samome stripu ne pojavljuje mnogo, a prvi puta ga vidimo kada Jim Gordon dolazi u njegov ured kako bi provjerio njegov alibi za dane kada su se dogodila viđenja Batmana. U tom je trenutku Dent bio Gordonov glavni sumnjivac, međutim kada je ovaj ponudio čvrste alibije za svaku večer, Gordon je odustao. Ono što Gordon nije znao jest da je u tom trenutku u Dentovom uredu bio i Batman, s kojim je Dent već surađivao i davao mu podršku.[23] Ta je podrška vidljiva i u trenutku kada Dent ne prigovara sudu što je kriminalca Jeffersona Skeeversa pustio uz jamčevinu. Taj potez razbjesni Gordona, koji traži objašnjenje od Denta, međutim ovaj je to uradio kako bi omogućio Batmanu da dođe do Skeeversa te ga uvjeri da svjedoči protiv korumpiranog Arnolda Flassa.[23] Skeevers se ubrzo pojavljuje u policiji, spreman dati izjavu i prihvatiti nagodbu koju mu ponudi Dent u zamjenu za svjedočenje protiv Flassa. Denta posljednji put vidimo kada zajedno s Gordonom ispituje Flassa nakon Skeeversove izjave.[23]

 
Naslovnica stripa Batman Annual #14 (prosinac 1990.) u kojemu je Andrew Helfer nanovo ispričao genezu Two-Facea, davši Harveyju Dentu i njegovoj transformaciji tragičan obol i dublji smisao.

Millerov novoutemeljeni kontinuitet poslužio je Andrewu Helferu kao osnova za priču "The Eye of the Beholder", predstavljenu u izdanju Batman Annual #14 (prosinac 1990.). Iako ovo izdanje kronološki nije pratilo izdavanje Millerovog stripa, njegova radnja smještena u gotovo istom vremenskom periodu, što je identična situacija kao i sa stripom Batman: The Man Who Laughs (2005.), koji je pratio prvo pojavljivanje Jokera, spomenuto na samom kraju Millerovog Year One. Helfer je dodatno produbio Dentovu prošlost i njegovoj transformaciji u Two-Facea dodao tragičnu notu koja je lika učinila još interesantnijim i kompleksnijim. Sam strip započinje paktom kojeg na krovu sklapaju tri glavna borca protiv kriminala u Gothamu - kapetan James Gordon, okružni tužitelj Harvey Dent i maskirani osvetnik znan kao Batman. Pakt je jednostavan - Batman lovi kriminalce, Gordon ih hapsi, a Dent zatvara.[24] Plan je izrazito uspješan, a iza rešetaka završavaju čak i ucjenjivač "Mad Dog" Pike i mafijaški bos Vincent Maroni.[24] No, dok se Gordon i Batman raduju, Harvey Dent pokazuje tragove nestabilne psihe nakon posjeta ostarjelom ocu, a sve vezano uz recentnu seriju ubojstava starijih građana. Iako mu supruga Gilda savjetuje suprotno, Harvey odlazi kod svog oca Christophera Denta, pijanca koji živi u osami u svom prljavom stanu. Harvey se nada pomirbi, no na dar dobiva jedan od očevih brojnih sretnih novčića, istovremeno simbol ljubavi i prijezira.[24] U tom se trenutku otkriva Harveyjeva tragična životna priča o nasilnom ocu koji je koristio taj novčić kako bi se igrao s mladim Harveyjem. Igra je bila jednostavna - Christopher baca novčić i ako padne na pismo, mali Harvey bi dobio neljudsku količinu batina.[24] U igri je svaki puta pobijedio Christopher i Harvey bi svaki puta bio pretučen, međutim kad god bi doveo vjerodostojnost te igre u pitanje, Christopher bi se kleo u njezinu točnost; Harvey je svaki put izgubio potpuno pošteno i za to je plaćao kaznu.[24] Kako je to bio njegov otac, čovjek kojega je volio i kojemu se divio, Harvey je trpio batine bez da je svjesno i ozbiljno preispitao očevo objašnjenje, ne znajući koliko teške posljedice je to ostavilo, odnosno koliko je njegova psiha bila uništena. U trenutku kada je dobio taj novčić od oca, koji ga je svjesno i zvjerski mučio tim činom, Harvey je otkrio tragičnu i stravičnu istinu - novčić je imao dvije glave.[24] Potpuno ruinirane psihe, izmučen od strane zlostavljača oca čak i u trenutku kada je, brineći da za njegov život zbog ubojstava, došao po pomirbu, Harvey Dent još neko vrijeme uspijeva prikriti znakove mentalnog kraha. Fokusira se na posao i razmišlja o tome da s Gildom ima djecu, ali stabilnost je tek privremena. Batman i Gordon u međuvremenu uhvate dr. Rudolpha Klempera, uglednog internista, za kojeg sumnjaju da je ubojica kojeg traže. Iako su sva trojica uvjereni kako je Klemper krivac, dokazi su tek sugestivni, a Klemper pred sudom zadržava krinku zdravog razuma. Sud oslobodi Klempera optužbi, nakon čega izbiju neredi. Harvey Dent odlazi u sučevu sobu kako bi se skrio, no to ga čeka Klemper.[24] Klemper, siguran od zatvora i smatrajući kako su Dent i on slični, otkriva okružnom tužitelju svoju tajnu - on je istovremeno ugledni internist, smireni i razumni Rudolph Klemper, ali i manijakalni ubojica znan kao "Little Rudy". Otkrivši Dentu svoju podvojenu ličnost, Klemper ga izaziva da se prepusti svojoj mračnoj strani, no okružni tužitelj ubrzo izgubi svijest te se sruši pred Klemperom, koji mirno napušta sudnicu. Sljedećega dana, Klemper pogiba u eksploziji, a Harvey Dent više ne pokazuje znakove psihičke nestabilnosti.[24] Eksploziju je namjestio Dent,[25] no, s obzirom na njegovo psihičko stanje, sugerira se kako on toga uopće nije bio svjestan.[24] Dentova psiha ostaje stabilna sve dok njegov korumpirani pomoćnik, Adrian Fields, "slučajno" ne oslobodi "Mad Doga" Pikea. Dent se sastaje s Batmanom i pokuša ga nagovoriti da smjesti Pikeu ili da ga ubije, a kad ovaj to odbije, izgubi kontrolu i počinje govoriti kako ološ treba eliminirati dok istovremeno baca očev sretni novčić. Kada Batman vikne na njega, Dent ispusti novčić i ponovo dođe k sebi, ispričavajući se zbog svog ponašanja.[24] Sumnjičavi Batman potakne Gordona da zajedno istraže Dentovu prošlost, dok okružni tužitelj ponovo dobiva noćne more. Kako ne bi ugrozio svoju suprugu, Dent napušta stan i odlazi na ulicu. Tamo susreće Pikea, koji ga napada toljagom, međutim Dent se obrani i pretuče Pikea njegovim vlastitim oružjem. Istovremeno, Vincent Maroni planira iskoristiti Fieldsa kako bi, svjestan da će u zatvoru provesti ostatak života, sa sobom povukao i Denta.[24] Na dan suđenja, Harvey Dent mašta o tome da eliminira sve protivnike, no sučev glas ga vrati u realnost. Sve to, prerušen, iz galerije promatra Batman. Kada Maroni dođe na klupu za svjedoke, spremno priznaje brutalne zločine, no u jednom trenutku fingira napadaj kiseline i ode uzeti lijek iz džepa. Prije nego se itko uspije snaći, Maroni polije Denta kiselinom, čime je Helfer rekreirao izvornu genezu Two-Facea, ali uz brojne nove detalje.[24] Policajci su ubrzo ubili Maronija, a Dent je preživio, ali s teškim ozljedama i traumama. Nakon dva tjedna u bolnici, liječnici su spremni ukloniti zavoje s Dentova lica. U bolnici ga posjećuje Gilda, koja mu donosi očev novčić; jedna strana novčića sada je uništena jer je bila u Dentovom džepu kada ga je Maroni napao kiselinom. U tom je trenutku Harvey Dent dao maha svojoj mračnoj strani, čekajući pravi trenutak da ju potpuno oslobodi. Ubrzo ga posjećuje i Batman, koji mu otkriva kako je Fields, kojega gradonačelnik vidi kao Dentova nasljednika, zapravo krtica. Harvey Dent ubrzo bježi iz bolnice i odlazi do Fieldsa, planirajući ga ubiti. Fields mu nudi informacije kojima bi mogao kontrolirati pola gothamskog podzemlja, a u tom se trenutku pojavljuje Batman. Harvey uspije oboriti Batmana te, dok je ovaj bez svijesti, ubije Fieldsa i nestaje. U tom se trenutku rodio Two-Face.[24]

 
Deformirani Harvey Dent, sada već Two-Face, dolazi kod svoga oca, nasilnika i pijanca, Christophera Denta po novi novčić, ali i konačni obračun s njim koji završava Two-Faceovim odlaskom Arkham.

Izgubivši izvorni novčić, Two-Face odlazi do oca po novi te odluči s njim zaigrati igru koja ga je psihički uništila. Pijan, Christopher Dent tvrdi da se ne sjeća igre, a Harvey objašnjava kako više ne može odlučiti voli li ga ili mrzi, odnosno kako je njegova psiha prepolovljena, bez prevage. Two-Face fizički uništi jednu stranu novčića te ga baci - novčić padne na "dobru" glavu, čime je Christopher ostao pošteđen.[24] U tom trenutku dolazi Batman, a Two-Face se dobrovoljno predaje. Odveden je u Arkham, gdje mu je oporavak nakon šest mjeseci tekao dobro - čitao je pravnu literaturu, planirao otvoriti privatni ured i imati djecu s Gildom, a plastična operacija mu je potpuno rekonstruirala oštećenu stranu lica. Međutim, u jednom se trenutku javlja Two-Faceov glas, podsjećajući Harveyja da ga je oslobodio i da više nema povratka. U tom trenutku Harvey rukom otkine lijevu stranu lica, vrativši se u stanje prije opracije te, potpuno krvav, shvati kako odluka koju je donio nije bila nikakva odluka.[24]

Andrew Helfer je, oslanjajući se na kontinuitet što ga je stvorio Frank Miller, razradio genezu Two-Facea kao nijedan autor do tada. Lik Harveyja Denta je dobio tragični obol koji je njegovu transformaciju u zločina učinio teškom pričom. Two-Face više nije bio samo posljedica fizičkog ranjavanja od strane Maronija, već je traj trenutak bio samo konačni okidač, dok su korijeni Two-Facea, kao simbola Dentove mračne strane, prisutni još u njegovom djetinjstvu, u priči o pijanom ocu zlostavljaču, koji je lagao sina kako bi se batinama mogao iživljavati nad njime. Rođenje Two-Facea tako je posljedica dugotrajne psihičke bolesti, odnosno trajno ruinirane psihe koja je samo čekala okidač, okidač koji je od Harveyja Denta napravio podvojenu ličnost, čija je mračna strana na koncu prevladala.

Pojavljivanja s kraja 80-ih i početka 90-ih uredi

Two-Face je do kraja 80-ih nastavio seriju prilično redovitih pojavljivanja, a koja se protegnula i na početak 90-ih. Pojavljivanja su, istina, varirala od cameo pojavljivanja do višedijelnih priča, ali se svakako može zaključiti kako je Two-Face potvrdio renome i status kojega je stekao tokom 80-ih, posebice u kontekstu mračnije geneze koja je premijerno predstavljena početkom 90-ih godina.

Two-Face je imao cameo nastup u Mooreovom kultnom crtanom romanu The Killing Joke iz 1988. godine,[26] a nešto veću, mada i dalje sporednu ulogu, imao je u Morrisonovom Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth iz 1989. godine. U sklopu Jokerova plana da namami Batmana u Arkham, Vitez tame susreće brojne zlikovce, tadašnje pacijente u Arkhamu. Jedan od njih je i Two-Face, čiji su novčić liječnici zamijenili špilom tarot karata u nadi kako će Two-Face, zbog velikog broja solucija, postati manje ovisan o donošenju odluka preko pomagala. Batman mu uspije vratiti novčić te prepusti odluku o svom životu njemu. Two-Face navodi kako će Batman preživjeti ako novčić padne na neoštećenu stranu, a umrijeti ako padne na suprotnu. Tada baci novčić i, kada mu padne na dlan, kaže kako će Batman preživjeti, nakon čega Vitez tame napušta Arkham. Na kraju je otkriveno kako je novčić pao na oštećenu stranu te kako je Two-Face zapravo svjesno, bez pomoći, donio odluku o poštedi Batmanova života. Nakon toga se osvrne na kulu od karata koju je izradio te ju simbolički razruši.[27][28]

Od redovnih stripovskih pojavljivanja, Two-Face je imao kratak nastup u izdanju Batman #415 (siječanj 1988.), gdje se mogao vidjeti zajedno sa serijom drugih zlikovaca u Arkhamu. U sklopu mini-serije A Death in the Family, Two-Face se u dva navrata pojavljuje u flashback scenama, dok se u četverodijelnoj mini-seriji The Cult pojavio kratko u formi halucinacije.

U sklopu stripa Batman Annual #13 (siječanj 1989.), koji je prethodio kultnom Batman Annual #14 u kojem je Helfer razradio Two-Faceovu genezu, Two-Face se pojavljuje u svojstvu Batmanova pomoćnika. Naime, čovjek kojega je Batman prije dvije godine uhvatio zbog ubojstva čeka pogubljenje, ali se na televziji pojavljuje poruka Two-Faceovih ljudi, koji su skriveni negdje u Santa Prisci, koji arogantnu preuzimaju odgovornost za zločin. Batman je prisiljen osloboditi Two-Facea iz Arkhama te ga odvesti sve do Santa Prisce kako bi, uz njegovu pomoć, razriješio zločin.[29] Značajnu ulogu je imao i u crossover događaju A Lonely Place of Dying, koji je prikazan kroz tri izdanja Batmana i dva izdanja New Titansa.[30] U ovom serijalu, Two-Face se vraća u Gotham te, vođen nepoznatim glasom, želi ubiti Batmana. Dok Two-Face pokušava dohvatiti Batmana, a Vitez tame njega, mladi Tim Drake se pojavljuje, nakon što je uspio otkriti Batmanov tajni identitet.[30] Two-Face pokušava otkriti odakle dolazi glas koji ga navodi da ubije Batmana, a u istragu se upliće i Nightwing. Kada, na samom kraju serijala, Two-Face planira aktivirati bombu, pojavljuje se Tim Drake odjeven kao Robin, međutim Two-Face ga ubrzo svlada.[30] Samo Alfredova brza reakcija spriječi novu smrt, što Timu daje dovoljno vremena da se oporavi. Two-Face bježi do smetlišta, gdje ga Tim Drake, Nightwing i Batman zajedničkim snagama svladaju. Na kraju se otkriva da je misteriozni glas koji ga je kontrolirao bio Joker, koji je bio u bolničkom krevetu.[30]

 
Batman: Faces, crtani roman koji je izašao u sklopu serijala Batman: Legends of the Dark Knight, zapravo je trodijelna mini-serija o Two-Faceovom pokušaju da stvori vojsku nakaza i tako ostvari svoju dominaciju. Ovo je samo jedna od brojnih priča i mini-serija s kraja 80-ih i početka 90-ih u kojima je Two-Face imao značajnu ulogu, potvrdivši tako svoj status jednog od Batmanovih najopasnijih protivnika.

Two-Face je imao svoju samostalnu priču u sklopu serijala Batman: Legends of the Dark Knight, točnije u izdanjima #28-30 (ožujak - svibanj 1992.), koja su sabrana u mini-seriju Batman: Faces.[31] U ovoj mini-seriji, Two-Face bježi iz Arkhama, nakon čega započinje serija brutalnih ubojstava koja predstavlja priličan izazov za Viteza tame. Neuspjeh u rješavanju slučaja izaziva frustraciju kod Batmana, čemu doprinose i drugi problemi, a sve kulminira konačnom konfrontacijom s Two-Faceom i njegovom bandom. Two-Faceov plan bio je stvoriti cijelu naciju nakaza i tako ostvariti dominaciju, međutim Batman uspješno spriječi taj plan. Njihov konačni konflikt, u kojem Batman ponovo svlada svog protivnika, odvija se na cepelinu koji je predodređen za pad.[31] Two-Face se pojavio i u sklopu mini-serije The Last Arkham, koja je objavljivana u izdanjima Batman: Shadow of the Bat #1-4 (lipanj - rujan 1992.).

Two-Face je imao cameo pojavljivanje u stripu Batman #491 (travanj 1993.), preludiju Knightfall serijala, a tokom istog serijala pojavio se i u dva izdanja stripa Showcase '93. Tu je, kroz flashback scene, prezentirana njegova geneza u pričama "Double Cross" i "Bad Judgment". Značajnu ulogu imao je u mini-seriji Prodigal, koja je bila direktni nastavak na događaje iz Knightfalla, tokom koje je Dick Grayson privremeno preuzeo ulogu Batmana. Kratko pojavljivanje imao je na kraju stripa Batman: Shadow of the Bat #32 (studeni 1994.), drugog dijela Prodigala, gdje ga vidimo kako planira svoj sljedeći napad na Gotham.[32] Kasnije, tijekom hvatanja Ratcatchera, Batman i Robin otkriju kako je Two-Face pušten iz zatvora. Nedugo nakon puštanja, Two-Face je izazvao nered u lokalnom pubu, međutim uspio je pobjeći.[33] Ubrzo se otkrije kako je njegov plan osakatiti pravosudni sustav u Gothamu, a istog započinje ubojstvom skupine odvjetnika. Nakon toga s motornom pilom odlazi do centralne baze podataka u kojoj su spremljeni podaci o kriminalcima, no to ga dočekaju Batman i Robin (Tim Drake).[34] Iako srede njegove pomoćnike, Two-Face uspije pobjeći i ubrzo upadne u bazu podataka te sve zatvorenike oslobodi ili im osigura premještaj. Tokom jednog takvog premještaja, nasilni zatvorenici preuzmu kontrolu nad autobusom koji ih je prevozio i prijete kako će ubiti jednog taoca svakih 10 minuta, ukoliko ih se ne oslobodi. Kriznu situaciju uspješno riješe Batman i Robin, a Two-Face započinje s planiranjem druge faze svog plana - ubojstvo Batmana; Dick i Tim to shvate u posljednji trenutak.[35] Kaos kojega je stvorio u Gothamu Two-Faceu nije bio dovoljan - plan je imao samo jednu stranu, a kako bi imao smisla, morao je imati dvije. Kako bi razriješio svoju dilemu, Two-Face odlazi u potragu za Harveyjem Kentom, čovjekom koji je zaslužan za njegovo puštanje na slobodu. Kada ga je konačno pronašao, oteo ga je i krenuo u konačno planiranje osvete nad Batmanom.[36] Svoje posljednje pojavljivanje u sklopu Prodigala, Two-Face je imao u izdanju Detective Comics #680 (prosinac 1994.). Dok ga Batman pokušava pronaći i tako zaustaviti kaos u Gothamu, Two-Face odvodi Harveyja Kenta u gradski arhiv, gdje smisli plan kako istovremeno uništiti cijeli arhiv i ubiti Batmana. Tim Drake sudjeluje u potrazi za Two-Faceom te uz pomoć Oracle uspije doći do arhiva kao potencijalne lokacije. Kada tamo dođe, Two-Face ga svlada i zaveže zajedno s Kentom te ih planira oboje ubiti. U tom trenutku dolazi Batman, koji uspješno svlada Two-Faceovu bandu i spasi Robina i Kenta, nakon čega krene na Two-Facea. Nakon što ga svlada u borbi, čeka dolazak policije, koja na kraju odvodi Two-Facea.[37] Upravo je ova mini-serija adekvatna ilustracija Two-Faceove uloge u ovom periodu, odnosno činjenice da je doista postao jedan od najznačajnijih i najopasnijih Batmanovih protivnika.

Godine 1995., J.M. DeMatteis i Scott McDaniel su autorizirali jednodijelno posebno izdanje naslova Two-Face: Crime and Punishment, koje se uvelike oslanja na Helferov Batman Annual #14. U tom stripu, Two-Face otima vlastitog oca te ga planira osramotiti i ubiti na nacionalnoj televiziji zbog godina zlostavljanja. DeMatteis je ponovo ispričao priču o brutalnom zlostavljanju koje je mladi Harvey Dent trpio te objasnio kako je to dovelo do kasnijeg nastanka Two-Facea. Two-Face i Harvey Dent se snažno sukobljavaju tokom stripa oko pitanja pravog i krivog, odnosno pravednog i nepravednog. Tokom stripa je otkriveno i to da Harvey Dent, iako ga mrzi, i dalje uzdržava svog oca, plaćajući mu skupi stan kako ne bi živio u mizernim uvjetima. Two-Face ga redovito naziva beskičmenjakom, no na samom kraju, Dent svom alter egu odluči dokazati suprotno. Odlaze na vrh zgrade, odakle Harvey želi skočiti kako bi zaustavio Two-Faceovo kriminalno djelovanje. Nesiguran, Dent baci novčić, koji padne na izrezanu stranu. Iznenađen, Two-Face prihvaća odluku novčića te njih dvojica skaču sa zgrade. Two-Facea prije pada spasi Batman, no šok je, izgleda, barem privremeno, "ubio" dio ličnosti kojeg je zauzimao Two-Face.[38]

Svoje posljednje značajno pojavljivanje prije velike uloge u Loeb-Saleovom serijalu, Two-Face je imao u dvodjelnoj priči u izdanjima Batman #527-528 (veljača - ožujak 1996.). U prvom dijelu, naslova "The Face Schism", Two-Face bježi iz Arkhama prerušen u čuvara te odlazi do svog starog stana kako bi pokupio spise na kojima je radio kao okružni tužitelj. Kada dođe do stana, ubije trenutnog stanara, pokupi spise i nestane. Batman uspije pratiti njegov trag i doći do stana, gdje pronađe ostatak spisa i prisjeti se perioda kada je Harvey Dent kao okružni tužitelj radio na tim slučajevima. Batman dogovori sastanak s Gordonom kako bi dobio kopiju tog spisa. Dok Batman surađuje s policijom, Two-Face izabire svoju metu - Jermistona Lockharta, ubojicu i izrabljivača koji je koristio određene ljude i zarađivao na njima kao na nakazama. Među njima je bio i čovjek s dva lica, rođen s mutacijom. Two-Face odlazi do Lockhartovog cirkusa i kaže njegovom zarobljeniku da će biti slobodan ako ubije Lockharta. U tom trenutku dolazi Batman, koji je deducirao Two-Faceovu metu, ali postane meta Lockhartova nišana, samo da bi Lockhart uskoro postao meta Two-Faceova nišana.[39] Kako bi stekao kontrolu nad situacijom, Two-Face je uzeo blizance Skinner za taoce. Batman se pokušao izvući razgovorom, no Lockhart je pustio lava na njega. Kada se Batman htio boriti sa zvijeri, pojavio se klaun koji je smirio zvijer i otkrio kako je Lockhart ubio svog ujaka kako bi preuzeo cirkus, što je bio razlog zašto ga je Two-Face proganjao. Two-Face je zavezao Lockharta zajedno s nakazom s dva lica te je nastavio provođenje svog izvornog plana. Kada se Batman pojavio, Two-Face mu je ispalio metak u prsa i vjerovao kako ga je ubio; Batman je preživio zbog odijela izrađenog od kevlara. Kada je Batman došao do glavnog šatora, vidio je kako blizanci Skinner napadaju Two-Facea. Batman je iskoristio priliku i napao Two-Facea te ga onesposobio do dolaska policije, koja ga je vratila natrag u Arkham. Na samom kraju, Batman je rekao Skinnerima kako su u dubini duše dobri te kako trebaju biti ponosni na ono što jesu.[40]

Loeb-Saleov serijal uredi

Godine 1996., autor Jeph Loeb i crtač Tim Sale započeli su rad na svom četverodijelnom serijalu koji je započeo sa stripom Batman: Haunted Knight iste godine, a zaključen je 2005. godine sa stripom Catwoman: When in Rome, koji je bio svojevrsni spin-off izvorne trilogije. Cjelokupni serijal je bio izrazito popularan i postao je jedan od najznačajnijih u kontekstu serijala o Batmanu.

 
Na Halloween, dom Harveyja i Gilde Dent je uništen u eksploziji, a njih su dvoje navodno poginuli. Ispostavilo se kako je Gilda završila u bolnici, a kako je Harvey prošao bez većih ozljeda, no taj je događaj unio veliki nemir u inače sretan odnos Dentovih.

Loeb i Sale su u svom serijalu inkorporirali cijelu seriju likova te su prikazali tranziciju gothamskih kriminalaca iz organiziranih mafijaša u maskirane manijake. U kontekstu kontinuiteta, serijal se nastavlja na Millerov Batman: Year One te opisuje tranziciju cijele serije likova, među kojima je i Two-Face. Dok se ni Dent ni Two-Face ne pojavljuju u stripu Haunted Knight, The Long Halloween obojici daje iznimno važnu ulogu.[41] Na samom početku stripa, okružni tužitelj Harvey Dent zapisuje registracijske oznake automobila gostiju na vjenčanju u obitelji Falcone, tražeći potencijalne dokaze protiv mafijaškog bossa Carminea Falconea. Falconeovi ljudi ga otkriju na nadzornim kamerama te pošalju nekoliko snagatora da ga "dovedu u red". Pretučenog, u garaži ga pronalaze Selina Kyle i Bruce Wayne, no Dent ubrzo odlazi, govoreći kako je uredu. Wayne tada otkriva da je pomogao u njegovoj kampanji za mjesto okružnog tužitelja, kazavši kako vjeruje u Harveyja Denta.[41][42] Dent tada odlazi do Jima Gordona, koji ga odluči upoznati s Batmanom, ali shvati kako se njih dvojica već poznaju, što je otkriveno još u Millerovom Year One. Njih trojica sklope savez na vrhu zgrade gothamske policije, što je samo jedna od brojnih referenci na značajno izdanje Batman Annual #14, s ciljem hapšenja Carminea Falconea. Batman nestaje i ostavlja im dnevnik s popisom novčanih transakcija.[41] Tokom ovog razgovora, Gordon je priznao Dentu da je ranije sumnjao da je on Batman, čime je nanovo referenciran Year One.[23][41] Nešto kasnije, Gilda Dent dobiva telefonski poziv od Jima Gordona o nedavnom ubojstvu Richarda Daniela, a dok Dent dođe do policije, saznaju kako je netko ubio Johnnyja Vitija, Falconeova nećaka. Zajedno s Batmanom, Gordon i Dent analiziraju dokaze - .22 kalibarski pištolj, duda u funkciji prigušivaća i bundeva kao simbol Halloweena.[41] Dok Dent i Gordon debatiraju o mogućem ubojici, Batman uoči Catwoman i nestaje. Kraj prvog poglavlja stripa prikazuje Denta kako se vraća kući i vidi nekoliko djece kako odlaze od njegove supruge, koja im je dala slatkiše. Dent je nakon dugo vremena sretan, a s njim i Gilda, no kada krene otvoriti paket koji je stigao s poštom, njegova kuća eksplodira.[41] Na početku sljedećeg poglavlja, Batman govori kako je Harvey Dent mrtav dok s Gordonom ispituje glavnog sumnjivca, Mickeyja Sullivana. Nakon ispitivanja, Sullivan odlazi u ćeliju dok Batman i Gordon raspravljaju o slučaju; Batman odluči pozvati Sullivana natrag u Gordonov ured. U tom se trenutku ispostavlja kako je Harvey Dent živ i kako je glumio Sullivana kako bi saznao informacije o Falconeu, ali bez uspjeha.[41] I Gilda i on su preživjeli eksploziju, međutim Gilda je završila u bolnici, gdje ju Harvey redovito posjećuje.[41] Kriminalci koje je Harvey optužio za pokušaj ubojstva su ubrzo uplatili jamčevinu i pobjegli, a istovremeno je raniji ubojica, na Dan zahvalnosti, ubio nekoliko Falconeovih ljudi.[41] Batman i Gordon odlaze kod Calendar Mana po pomoć, a Joker planira preuzeti slavu od nepoznatog Holiday Killera. Harvey kupuje novu kuću za Gildu i sebe na Božić, no tu ga dočekuje Joker. Harvey pošalje Gildu na kat dok se on sukobi s Jokerom, koji ga optužuje da je Holiday te mu prijeti da će ga ubiti ako sazna da je to istina. Kada se Gilda spusti, nalazi svladanog Harveyja na podu.[41] Kasnije istog dana, Holiday je ubio Falconeova osobnog tjelohranitelja.[41] Na staru godinu, Harvey Dent ponovo ostaje raditi dokasna, a na odlasku mu njegov asistent Vernon poručuje da je otkrio vezu između Falconea i Brucea Waynea. Harvey dolazi kući i otkrije kako je Gilda organizirala proslavu Nove godine s Gordonovima; zabrinut, Harvey Dent govori Gordonu kako moraju pričati o Wayneu.[41] Istovremeno, ispostavlja se kako je Carmineov sin, Alberto Falcone, nova žrtva Holidayja.[41] Na Valentinovo, Dent i Gordon odlaze do Wayne Manora, no dočeka ih samo Alfred; Brucea nema.[41] Gordon podsjeti Harveyja da je Valentinovo, a ovaj se tada sjeti kako nije kupio poklon za Gildu. Nakon što ne dočekaju Brucea Waynea, Gordon i Dent odlaze; na kraju dana, Dent budi Gildu i daje joj bombonjeru.[41] Holiday je, u međuvremenu, napao Maronijeve ljude, a otkriveno je i kako je Dentov pomoćnik Vernon Maronijev doušnik.[41] Na Dan svetog Patrika, Gordon i Dent vode raspravo o Maroniju i Wayneu; Gordon inzistira da se zasad fokusiraju na Maroniju, a da ostave Waynea ostave za kasnije.[41] Na isti dan, Holiday izvršava novi napad na Maronijeve ljude.[41] Na prvi april, Riddler, kojega je unajmio Falcone, i Batman vode nezavisne istrage oko Holidayjeva identiteta. I dok je Riddler prilično neuspješan u svom zaključivanju, Batman sumnja na Denta, koji istovremeno planira pokretanje istrage protiv Brucea Waynea. Dokazi protiv Denta su čvrsti, alibiji slabi ili nepostojani, a okolnosti izrazito sumnjive; Batman se nada da je pogriješio.[41] U međuvremenu, Holiday napada Riddlera, međutim ne ubija ga, sukladno značaju tog dana.[41] Na Majčin dan, Dentova istraga dovodi do hapšenja Brucea Waynea, međutim cijeli slučaj krahira pred sudom na Dan očeva. Holiday je, u međuvremenu, ubio na oba datuma, a na potonji je Harvey Dent posjetio svog oca. Gilda ga pronalazi kako samuje u podrumu, u situaciji koja se uvelike oslanja na već spomenuti Batman Annual #14 i priču o Harveyju i njegovu ocu,[24] držeći novčić kojega mu je dao otac. Iako ta priča nije otkrivena u samom priču, aluzija na Helferovu verziju je jasna. U prilično mračnom tonu, Dent, gledajući novčić kojeg je dobio od svog "ludog oca",[41] govori kako je njegov slučaj protiv Waynea propao, ogorčen takvim ishodom. Tokom večeri, Vernon ga hitno poziva u ured gdje ga čeka Maroni, koji mu nudi suradnju kako bi srušili Falconea.[41] Dan nezavisnosti donosi Holidayjev napad na mrtvozornika, ujedno i njegov prvi napad na civila. Harvey Dent se nalazi s Batmanom na vrhu policijske zgrade gdje se, bacajući očev novčić, ispričava zbog istrage protiv Waynea i razmišlja o odlasku na odmor nakon što Maroni svjedoči protiv Falconea.[41] Tada se pojavljuje Gordon i govori o novoj Holidayjevoj žrtvi, pronađenoj na dokovima; Batman Gordonu govori kako sumnja da je Dent Holiday.[41] Istovremeno, Gilda Dent je kod Gordonovih, gdje s Barbarom priča o Gothamu i teškom životu. Govori kako je Harvey na samom početku bio odličan u svom poslu, napominjući kako mu je nadimak bio "Apollo",[41] ali kako ga je slučaj Falcone promijenio, odnosno kako ga mijenja iz dana u dan te kako postaje sve mračniji i sve čudniji, nesigurna kako će se Harvey ikada vratiti na staro.[41] Batman i Catwoman, istoga dana i zajedničkim snagama, spriječe pljačku koju zajednički izvode Scarecrow i Mad Hatter. Dana 2. kolovoza je rođendan Carminea Falconea. Istoga dana, Sal Maroni pred sudom treba svjedočiti protiv njega. Prije njegova odlaska na sud, Gilda moli Harveyja da joj kaže istinu, a sve nakon što je pronašla jedan od Holidayjevih pištolja u podrumu. Harvey je agresivan, odbacuje njezina pitanja i naprasito odlazi na sud.[41]

 
Salvatore Maroni baca kiselinu u lice okružnog tužitelja Harveyja Denta u stripu Batman: The Long Halloween. Loeb i Sale su iskoristili uhodanu priču o rođenju Two-Facea i prikazali ju kroz novu perspektivu.

Tokom ispitivanja, nakon što priznaje teške zločine i provocira Denta, Maroni se naglo zakašlje i krene po lijek u unutarnjem džepu sakoa. "Lijek" je zapravo bila kiselina koju je Maroni bacio Dentu u licu, a ovaj se, urlajući, bacio na pod, nakon čega je odveden u bolnicu.[41] Loeb i Sale su ovdje rekreirali dotad općeprihvaćenu genezu Two-Facea, držeći se izvorne priče i okolnosti u velikoj mjeri.[41] Ispred operacijske sale stoje Gordonovi i Gilda, čekajući vijesti o Harveyju. Ubrzo izlazi kirurg, izbezumljem, te govori kako je Dent otišao, međutim ispostavlja se kako nije mrtav, već kako je napao kirurga skalpelom i pobjegao iz bolnice.[41] U međuvremenu, Holiday ubija Carlu Viti.[41] Na Praznik rada, Harvey Dent, sav u zavojima i sprežene lijeve strane lica, u kanalizaciji susreće Solomona Grundyja, koji ga napada izgovarajući prvi stih istoimene pjesme, a koji glasi "Solomon Grundy, Born on a Monday". Dok se pokušava obraniti, Harvey Dent izrecitira ostatak pjesmice i tako istovremeno smiri Grundyja te ga nauči cijelu pjesmu.[41] Batman i Gordon nastavljaju istragu, a Vitez tame čak odlazi do Gilde kako bi pokušao otkriti nekakve informacije, međutim bez uspjeha. Navodi, istina, kako su sumnje da je Harvey Dent Holiday sada još veće.[41] Gordon odvodi Maronija iz njegove ćelije na drugu lokaciju, strahujući kako bi ga Dent mogao napasti. Dok hodaju kanalizacijom, iz tame izlazi Holiday i ubija Maronija.[41] Gordon zgrabi svjetiljku i uperi je u Holidayja, samo kako bi otkrio da je u pitanju Alberto Falcone, koji je očigledno lažirao svoju smrt, a ne Harvey Dent.[41] Prije nego što Falcone uspije ubiti Gordona, pojavljuje se Batman, prerušen u jednog od stražara koje je Falcone navodno ubio, te svlada Falconea, kojeg Gordon onda uhapsi; slučaj je riješen.[41]

 
Two-Face konfrontira Carminea Falconea, smatrajući ga glavnim izvorom zla u Gothamu. Iako će Batman pravovremeno intervenirati, neće spriječiti Two-Facea da ubije Falconea.

Na Halloween, Gordonovi posjećuju Gildu, koja još uvijek čeka Harveyjev povratak. U tom istom trenutku, Harvey Dent odlazi u Arkham i oslobađa gotovo sve zatvorenike, osim Calendar Mana. U društvu Solomona Grundyja, Jokera, Penguina, Poison Ivy, Mad Hattera, Scarecrowa i Catwoman, Dent odlazi do ureda Carminea Falconea kako bi se konačno suočio s njim. Unakažen i s očevim novčićem, Harvey Dent je došao eliminirati Falconea i tako zaustaviti kaos u Gothamu. U tom se trenutku pojavljuje Batman, koji uspije svladati sve protivnike osim Harveyja. U tom se trenutku on oglasi i navodi kako je Harvey Dent mrtav, a kako on sada vodi razgovor s Two-Faceom.[41] Two-Face nastavlja s pričom o nedostatku pravde u Gothamu te kako će, ukoliko prepusti sustavu da radi posao, svi oni bježati i biti oslobađani te kako će se taj proces vječno ponavljati; on mora zaustaviti to. Prije nego Batman uspije intervenirati, Two-Face ispali dva metka u Falconeovu glavu te ga ubije na mjestu.[41] Batman pokuša apelirati na Harveyjeve emocije prema Gildi, otkrivajući tako da je Two-Face podvojena ličnost u kojoj istovremeno postoje i Harvey Dante i zločinac Two-Face, međutim bez uspjeha; Two-Face bježi.[41] Tada odlazi do svog bivšeg asistenta, Vernona Fieldsa te ga, nakon što ga suoči s istinom, ubije.[41] Na kraju, Two-Face se nalazi s Batmanom i Gordonom na vrhu policijske postaje, gdje je sve i počelo. Govori kako je odradio svoj postao i kako će Gotham sada biti bolje mjesto, međutim Two-Face u njemu govori kako će to biti samo privremeno rješenje. Nakon Gordonove optužbe, navodi kako nije izdao baš sve u što vjeruje te se predaje Gordonu, nakon čega završava u Arkhamu, gdje zaziva Gildu.[41] Na odlasku, Two-Face govori Gordonu i Batmanu kako su postojala dva Holidayja, na što obojica ostanu zbunjeni. Batman to kasnije racionalizira time da je Two-Face, ubojstvom Falconea i Fieldsa, simbolično postao drugi Holiday, vjerujući da je Alberto doista odgovoran za ostala ubojstva. Ipak, u svom monologu na kraju stripa, Gilda Dent otkriva kako je ona, kako bi olakšala Harveyju posao i omogućila oboma sretan i miran obiteljski život s djetetom, bila prvi Holiday. Kada je Alberto Falcone navodno umro, prestala je jer je to shvatila kao znak da je Harvey nastavio njezin posao, međutim ispostavilo se kako nije bilo tako.[41] Loeb i Sale su na originalan način realizirali priču o tranziciji Gothama iz grada kojim hara mafija u grad kojim haraju manijaci, a Two-Faceova priča, iako ne nudi previše novih detalja, lijepo je prepričana iz nove perspektive, koja nudi dodatan uvid u psihu lika i genezu zločinačke strane Harveyja Denta.[41]

Strip Catwoman: When in Rome je, iako je objavljen posljednji, kronološki nasljednik stripa The Long Halloween. Centriran na lik Catwoman, strip donosi jako malo detalja o drugim likovima, posebice Two-Faceu, kao jednom od ključnih likova u serijalu; međutim, Two-Face se kratko pojavljuje i u ovom stripu u snu Seline Kyle. Nakon što svlada Jokera, Catwoman bježi, ali ju dočeka Two-Face koji ju pokuša ubiti. Spriječi ga Batman, za kojeg se ispostavlja da je Carmine Falcone, a ubrzo nakon tog viđenja, Selina se budi.[43] Two-Face se više nije pojavljivao u ovom stripu.

U kronološki posljednjem dijelu serijala, Batman: Dark Victory, Two-Face je ponovo imao značajnu ulogu.[44] Radnja stripa smještena je nekoliko mjeseci nakon zatvaranja Holidayja, a Harveyja Denta je na mjestu okružnog tužitelja naslijedila Janice Porter. Dok ona planira ponovo otvoriti slučaj Holiday, Batman razmišlja o posljedicama tog slučaja i gubicima koje su pretrpjeli, posebice o Harveyju, koji je trenutno zatvoren u Arkhamu.[44] Tokom obilježavanja obljetnice rođenja pokojnog Carminea Falconea, Catwoman upozorzava Batmana kako ostatak obitelji Falcone planira ubiti Denta. Batman odlazi u Arkham, gdje se susreće s Two-Faceom u njegovoj ćeliji. Podsjeti ga na Gildu, međutim Two-Face ignorira referencu; Batman ubrzo čuje pucnjeve i shvati kako plan nije bio atentat na Two-Facea, nego napad na Arkham.[44] Dok on odlazi smiriti ostale zatvorenike, zamoli Harveyja da ne napušta ćeliju, na što ovaj pristaje, međutim Two-Face mu ubrzo govori kako je idiot.[44] Kada se Batman vrati, Two-Face je nestao.[44] Nedugo nakon tog napada, pojavljuje se novi serijski ubojica, Hangman, koji ispava napada policajce povezane sa slučajem Holiday.[44] Dok Hangman djeluje velikom brzinom, Batman pokušava paralelno raditi na slučaju i pronaći Harveyja, razmišljajući i dalje o gubitku. Batman shvati kako se Two-Face skriva u kanalizacijama, kao i ranije te uspije nagovoriti Solomona Grundyja da ga odvede do Two-Facea. Grundy ga odvodi do vrata na kojima piše "OKRUŽNI TUŽITELJ Harvey Dent".[44] Tu je Two-Face ostavio suvenire iz svog prošlog života, ali i dinamit koji raznese sobu i gurne Batmana i Grundyja dublje u kanalizaciju.[44] Hangman, u međuvremenu, odnosi novu žrtvu. Nakon što spasi Grundyja i sebe, Batman vidi Two-Faceovu siluetu i krene za njom, apelirajući na Harveyja da ne bježi pred zakonom, međutim Two-Face ubrzo nestaje.[44] Na ulicama Gothama, Gordon organizira tim za rad na slučaju Hangman te prihvaća Janice Porter kao članicu. Kako slučaj napreduje, otkriva se kako Janice Porter ima ljubavnika kojemu odaje podatke o istom, međutim njegov je identitet dugo nepoznat, sve dok negdje nakon Nove godine ne postane evidentno da je njezin ljubavnik Two-Face.[44]

 
Prvi okršaj između Jokera i Two-Facea završio je tako što je potonji udario prvog pištoljem po vilici. Iako je Two-Face imao dobar plan i bio vođa bande, Joker je imao svoj vlastiti plan djelovanja.

Nakon što Batman svlada Penguina, Joker odlazi do Two-Faceova kanalizacijskog ureda i upozorava ga o svim ljudima koje su izgubili, želeći saznati cjelokupni plan. Međutim, Two-Face prozre njegov plan te na njegovo vađenje pištolja reagira istom mjerom, nakon čega ga upozorava kako više ne priča s Harveyjem Dentom, nego s Two-Faceom, nakon čega ga odvali pištoljem po licu.[44] Ovdje je dodatno naglašena dihotomija ličnosti Harveyja Denta - Two-Face nije jedinstven lik, već kompleks koji se sastoji od oslabljene dobre strane (Dent) i naglašene zle strane (Two-Face). Iako sama priroda Two-Faceove psihopatologije nikada nije globalno usvojena, Loeb i Sale su se odlučili za ovakav pristup.

 
Two-Face je, kao tužitelj, sazvao "veliku porotu" sastavljenu od članova njegove bande kako bi ispitali Calendar Mana o serijskom ubojici Hangmanu. Kada je Calendar Man htio otkriti pravi identitet ranijeg serijskog ubojice, Holidayja, Two-Face mu je zaprijetio pištoljem, želeći tako zaštititi Gildu i demonstrirajući kako Harvey Dent još uvijek postoji, ali je pod dominacijom Two-Facea.

Nakon što provede još jednu noć s tužiteljicom Porter, Two-Face odlazi, govoreći kako mora pred sud. Ispostavlja se kako je Two-Face dovukao oslobođenog Calendar Mana pred fiktivno iskonstruiranu istragu pred velikom porotom kako bi ovaj rasvijetlio Hangmanov identitet.[44] Porotu sačinjavaju drugi zlikovci, a tužiteljstvo zastupa Two-Face. Calendar Man se brani kako njegovi zločini, iako povezani s kalendarom kao i Hangmanovi, nikada nisu uključivali ubojstvo te, na postavljeno pitanje, odgovara kako je tužitelj u njegovom slučaju bio Harvey Dent. Two-Face se tada vraća na slučaj Holiday, na što Calendar Man ustvrđuje kako je cijelo vrijeme pomagao Batmanu i policiji jer je njegovo ime odlazilo u zaborav, a on to nije mogao dozvoliti. Na Two-Faceov upit, Calendar Man odgovara kako je cijelo vrijeme znao pravi identitet Holidayja, sugerirajući kako to nije bio Alberto Falcone; no, kada želi navesti pravog ubojicu, Two-Face izvadi pištolj i zaprijeti Calendar Manu, nakon čega ovaj zašuti, sugerirajući tako da i on zna pravog ubojicu, ali iz nekog razloga želi zatajiti taj podatak.[44] Joker tu scenu promatra s velikim zanimanjem.[44] Nakon toga, Two-Face prelazi na Hangmanov identitet, a Calendar Man zaključuje kako je jedino logično objašnjenje Harvey Dent, međutim Two-Face takvo rješenje smatra previše očitim i optužuje Calendar Mana da je zapravo Hangman.[44] Calendar Man odbija krivnju i upozorava Two-Facea da bi trebao pitati Harveyja Denta za podatke koje traži, sugrerirajući mu da požuri jer je tada bio prvi april. U međuvremenu, Batman i Gordon nastavljaju s istragom, ali na odvojenim lokacijama. Gordon vidi kako je netko upalio Bat-Signal na krovu policije te odlazi provjeriti, ali ubrzo završi s omčom oko vrata. Prije nego se Batman pojavi, netko prereže uže i spasi Gordona.[44] Batman po svom dolasku na krovu pronalazi Two-Facea te ga napada, međutim staje kada ga Gordon upozorida ga je upravo Two-Face spasio. Two-Face ih tada upozorava kako netko pokušava smjestiti Hangmanova ubojstva Harveyju Dentu, međutim odbija im pružiti ikakvu daljnju pomoć, a ubrzo nakon toga i odlazi.[44] Batman i Gordon na krovu pronalaze spis jednog od prvih Dentovih slučajeva, međutim nisu sigurni tko ga je ostavio tu. U sjeni Hangmanovih ubojstava, Joker izazove kaos u Gothamu, međutim Batman ga uspješno spriječi. Gordon i njegov tajni tim odlaze u kanalizacije kako bi pronašli Two-Facea, međutim nailaze na Mr. Freezea i Mad Hattera. Obojica su radili za Two-Facea - Mr. Freeze zbog obećanog novca kojeg bi iskoristio da spasi svoju suprugu, a Mad Hatter iz predanosti cilju. Dok oni usporavaju Batmana i policiju, Two-Face i ostatak bande bježe.[44] Gordon pronalazi novi leš, a u blizini njega Two-Facea koji drži policajku Wilcox za taoca; Two-Face govori kako on nije ubio novu Hangmanovu žrtvu, a ubrzo pusti policajku te dopusti Gordonu da ga uhapsi.[44]

 
Kako demonstrira kraj stripa, Two-Face je preživio pad te se vratio zamrznutom lešu Carminea Falconea (čiji je prstenjak lijeve ruke odsjekao i poslao njegovoj kćerki), kojega je prvo ubio, a onda i ukrao iz groba, planirajući za to vrijeme svoj povratak u Gotham.

Two-Face je u zatvoru i noć prije suđenja ima razgovor s Janice, koja ga pokušava uvjeriti da traži odgodu i unajmi branitelja; Two-Face odbija obe solucije.[44] Batman sumnja da je sve to dio Two-Faceovog plana.[44] Na suđenju, Two-Face prepušta Harveyju Dentu da odgovara na pitanja, sugerirajući u svojim odgovorima sumnjivost činjenice da su spisi koji se pojavljuju na lokacijama Hangmanovog ukradeni iz ureda Janice Porter. U jednom trenutku, Two-Face upita koliko je sati, nakon čega u sudnicu upadaju Mr. Freeze, Poison Ivy i Solomon Grundy i odvode Two-Facea. Natrag u svom kanalizacijskom uredu, Two-Face potjera Poison Ivy kada pokuša spavati s njim, sve u sjeni Gidline slike koja i dalje stoji na zidu.[44] Nakon nekoliko dana, Joker i Scarecrow otimaju Janice Porter i dovode ju pred Two-Facea, pokušavajući ga ucijeniti njome. Međutim, kada prestravljena Janice apelira na Harveyja Denta da kaže Jokeru i Scarecrowu kako se vole, Two-Face ju hladnokrvno ustrijeli i napomene joj da nikada ne zaboravi da je Harvey Dent oženjen čovjek.[44] Two-Face organizira odnošenje Janiceina trupla u sobu Alberta Falconea, gdje Calendar Man stoji iza ogledala i pokušava izmanipulirati Falconea, sve u sklopu Two-Faceova plana.[44] Falcone prozre Calendar Mana te mu nanese teške ozljede, ali ga ipak ne ubije.[44] Na Kolumbov dan, Two-Face i njegova banda organiziraju masakr u sklopu kojeg pobiju ostatak gothamskih mafijaša. Dok Two-Face planira eliminaciju preostalih članova obitelji Falcone, netko aktivira bombu u kanalizaciji koja zlikovce prisili na bijeg. Two-Face pobjegne od plamena, međutim ubrzo završi s omčom oko vrata kao posljednja namjeravana žrtva Hangmana. Ubrzo je otkriveno kako je Hangman zapravo Sofia Falcone Gigante, Carmineova kćerka za koju se vjerovalo da je ostala nepokretna nakon sukoba s Catwoman.[44] Batman spasi Two-Facea i napadne Sofiju, a borbu iskoristi Two-Face da ju propuca kroz glavu i objesi; nakon toga bježi.[44] Prilikom bijega, zlikovci završe u Batcaveu, gdje ih dočeka Robin, novi Batmanov pomoćnik.[44] Ubrzo na lokaciju dolazi i Batman, a njih dvojica zajedno svladaju Jokera i Two-Facea. Batman se sukobi s Two-Faceom koji na kraju uperi pištolj u njega i govori mu kako je grad njegov, ali dok to govori, naglo pada u dubinu pećine.[44] Joker, koji se također oporavio, izdao je Two-Facea i ustrijelio ga, međutim Batman i Robin su ga ubrzo svladali. Novine su objavile vijest o navodnoj smrti Harveyja Denta, odnosno Two-Facea, a Batman je u razgovoru s Gordonom zaključio da je, sve da i jest preživio pad, Harvey Dent zauvijek mrtav.[44] Kraj stripa otkriva kako je Two-Face preživio pad te kako je ukrao i zaledio leš Carminea Falconea.[44]

Loeb-Saleov serijal neupitno je dosegao kultni status te je bio izrazito značajan za razvoj Two-Facea kao lika. Iako se naslanjao na neka ranija izdanja i koristio slične motive kao i ranije priče, Loeb-Saleov pogled na genezu Two-Facea je produbio cijelu priču i iznio nove detalje koje autori dotad nisu istraživali. Također, značajno je proširio samo genezu, opisavši detaljno Two-Faceovu motivaciju na samom početku te njegov prvi veliki konflikt s Batmanom, slično kao što su autori napravili s Jokerom u stripu Batman: The Man Who Laughs.

2000-e uredi

 
U velikom serijalu No Man's Land, Two-Face je bio sudac i tužitelj u procesu protiv Jima Gordona. Međutim, Gordon je zahtijevao Harveyja Denta kao branitelja tako da je u jednom trenutku došlo do toga da je Harvey Dent pred sudom ispitivao svoj zločinački alter-ego, Two-Facea.

Two-Face je tokom 2000-ih godina, prije restrukturiranja koje je donio New 52 serijal, Two-Face je imao nekoliko značajnih nastupa u sklopu različitih mini-serija, što je bilo u kontrastu s njegovim pričama u individualnim, ali ne i sabranim izdanjima tokom 80-ih i početkom 90-ih godina. Već je 1999. godine imao značajnu ulogu u sklopu velikog No Man's Land serijala, koji se skoro godinu dana, do veljače 2000. godine. Nakon što je veliki potres pogodio Gotham, Two-Face je preuzeo jedan dio teritorija za sebe i smjestio se u gradsku vijećnicu. Tu je formirao privremeno partnerstvo s Gordonom i podijelio s njim dio teritorija. Međutim, Lex Luthor je bio unajmio Banea da uništi Two-Facea, što je ovaj uspješno uradio nakon što je eliminirao njegovu bandu tokom uništenja gradskog arhiva. Two-Face tada otima Gordona te organizira suđenje protiv njega zbog njegovih djelatnosti nakon što je Gotham proglašen ničijom zemljom. Two-Face je istovremeno bio i sudac i tužitelj u procesu protiv Gordona. Ipak, lukavi Gordon je apelirao na Two-Faceovu podvojenu psihu te je zahtijevao da njegov branitelj bude Harvey Dent, što mu je uspjelo. Nakon što Dent unakrsno ispita Two-Facea, uspije izboriti oslobađajuću presudu za Gordona, ustvrdivši da je Two-Face praktički ucijenio Gordona kako bi sklopio savezništvo s njim.[45]

Od 1997. pa do 2003., Two-Face se pojavio kao zlikovac i u nekoliko izdanja stripova o Azraelu, gdje je kostim naslovnog lika nosio Jean-Paul Valley, koji je tokom Knightfall serijala zamijenio Brucea Waynea u ulozi Batmana. Dio tih izdanja prati i priču iz No Man's Land serijala, a posebno značajno izdanje je Azrael: Agent of the Bat #96 (siječanj 2003.), koje donosi priču "The White Place", na čijoj se naslovnici našao upravo Two-Face.

Tokom No Man's Land serijala, Two-Face se počeo družiti s detektivkom Renee Montoya, u koju se i zaljubio. Detektivka Montoya je uspješno apelirala na Two-Faceovu bolju stranu i uspjela revitalizirati Harveyja Denta, koji se u nju i zaljubio. Međutim, Two-Face je i dalje bio nestabilan, a činjenica da je ljubav bila jednostrana pogodovala je novom krahu.[45] Priča je nastavljena u sklopu nagrađivanog Gotham Central, gdje, u sklopu mini-serije "Half a Life", Two-Face javno objavi kako je detektivka Montoya lezbijka te joj je pokušao smjestiti ubojstvo.[46] Dok se njezin privatni i poslovni život raspada, a ona odlazi u zatvor, Two-Face napada autobus koji ju je prevozio i otme ju.[46] Detektivka Montoya ubrzo sazna kako on stoji iza svega, nakon čega izbije sukob. Batman dolazi pravovremeno kako bi spriječio da se njih dvoje pobiju.[46] Two-Face završi u Arkhamu, a detektivka je oslobođena svih optužbi, međutim mora se suočiti s osudom religioznih i konzervativnih roditelja.[46]

 
Oporavljeni Harvey Dent otkriva se pred Jimom Gordonom i traži njegovu suradnju kako bi zajednički pomogli Batmanu. Harvey Dent se, nakon operacije, doista oporavio, no nakon što je propucao Husha, Gordon ga je morao uhapsiti.

Two-Face, odnosno Harvey Dent, ima i značajniju sporednu ulogu u serijalu Batman: Hush, gdje se prvi put pojavljuje kao misteriozni muškarac čije je lice prekriveno zavojima (isto kao i naslovni negativac) i to kada prilazi Jokerovoj ćeliji u Arkhamu.[47] Govori Jokeru kako je on njegov branitelj te kako će ga izvući iz Arkhama sukladno zakonu. Dok se Joker premišlja oko njegova identiteta, ovaj skine zavoje i otkrije kako je on Harvey Dent, operiran i potpuno oporavljen; Two-Face više ne postoji.[47] Nakon nekog vremena, Harvey Dent upada u dom Jima Gordona te mu govori kako će Batman trebati njihovu pomoć u borbi s Hushom. Također otkriva Gordonu kako je oružje kojim je ubijem Tommy Elliot njegov stari pištolj. Na samom kraju, kad se Hush suoči s Batmanom, Gordon i Dent dolaze na lokaciju kako bi mu pomogli. Dent ispali dva metka u Hushova prsa i ovaj padne u vodu, bez da je Batman mogao stopostotno potvrditi njegov identitet.[47] Nakon tih događaja, Gordon je morao uhapsiti Denta.[47]

Nakon Husha, Two-Face je imao uglavnom epizodna pojavljivanja u cijeloj seriji različitih izdanja, ali bez posebno značajnih individualnih priča. Tako je ostalo sve do 2006. godine, kada mu je James Robinson dao glavnu ulogu u svom osmodijelnom izdanju Batman: Face the Face.[48] Taj je strip bio dio globalnog One Year Later serijala, koji je prikazao događaje nakon serije Infinite Crisis. Na samom početku saznajemo kako je Harvey Dent, na Batmanov zahtjev i uz njegove pripreme, zamijenio Viteza tame kao osvetnik koji štiti Gotham u njegovu odsustvu. Iako Dent nije presretan, Batman ga uvjerava kako će se tako iskupiti za svoje ranije zločine.[48] Nakon mjesec dana priprema, zajednički svladaju Firebuga i Mr. Freezea, nakon čega Batman napušta Gotham na godinu dana. Iako Dent ubrzo počinje uživati u novoj ulozi, njegove su metode znatno nasilnije i manje rafinirane od Batmanovih.[48] Netom prije Batmanova povratka, Dent svlada KGBeasta, koji se sutradan pojavljuje mrtav s dvije prostrijelne rane u glavi. Batman i Robin se ubrzo vraćaju i preuzimaju svoje stare uloge, što potiče frustraciju i osjećaj suvišnosti kod Denta. Te negativne emocije potaknu povratak Two-Facea, koji je dotad komunicirao s Dentom kroz halucinacije.[48] Dok Batman i Robin rješavaju zločine, gothamski zlikovci (nakon KGBeasta, to su Magpie, Ventriloquist i Orca) se pojavljuju mrtvi, svi s dvije prostrijelne rane u glavi, što podsjeća na Two-Facea.[48] Batman i Robin preuzimaju istragu i otkriju oružje s Dentovim otiscima, a ubrzo i poveznicu - svi ti zlikovci radili su za Penguina, s kojim je Dent imao tajne sastanke. Batman odlazi do Denta te ga suoči s dokazima, tražeći da ih ovaj opovrgne, međutim Dent mu nije dao definitivan odgovor te je, bijesan, u eksploziji uništio vlastiti penthouse.[48] Iako je Dent pobjegao od eksplozije bez ozljeda, optužbe koje je iznio Batman toliko su ruinirale njegovu psihu da je nakon kratke krize i konflikta s Two-Faceom ponovo krahirao.[48] Iako je Batman kasnije pronašao dokaze koji oslobađaju Denta krivnje, bilo je prekasno. Dent je uzeo skalpel i dušičnu kiselinu te si je unakazio jednu stranu lica, postavši tako, ponovo, Two-Face.[48] Two-Face se pojavljuje na televiziji, prijeteći kako će raznijeti gothamski zoološki vrt (nakon što je u njemu okupio po dva primjerka svake životinje, uključujući i par ljudi), međutim bježi nakon što upozori Batmana kako je on odgovoran za svako Two-Faceovo ubojstvo, kriveći tako njega za svoj ponovni krah.[48] Nakon toga nestaje, obećavajući Batmanu da će se kasnije sukobiti. Batman je u međuvremenu otkrio kako je glavni organizator plana bio Great White Shark, koji je koristio Tally Mana kako bi ubio Penguinove zlikovce i smjestio Dentu.[48]

Sljedeće godine, Two-Face se pojavio kao jedan od likova u serijalu Gotham Underground. Two-Face se prvi puta pojavljuje kada odlazi u Penguinov klub, zahtijevajući udio u poslovanju istog. Penguin mu kaže da se vrati nakon zatvaranja, kada organizira sastanak s drugim zlikovcima, među kojima su Hugo Strange, Scarecrow i Mad Hatter. Two-Face se pojavi, a cijeli sastanak špijunira Batman prerušen u Matchesa Malonea, međutim ubrzo u klub upada Suicide Squad i prekida sastanak. Ubrzo se ispostavlja kako je Penguin surađivao sa Suicide Squadom te kako je smjestio ostalim zlikovcima. Iako se pojavio i u kasnijim izdanjima iz serijala, njegova uloga bila je minorna. Iste godine pojavio se i u sedmodijelnom izdanju Salvation Run, međutim ne u značajnijoj ulozi.

Tokom 2008., Mark Sable je napisao dva izdanja sabrana kao Two-Face: Year One, u kojem nanovo analizira genezu Two-Facea. U prvom dijelu, Sable prati krah i konačni pad Harveyja Denta, dok u drugom dijelu prati uspon Two-Facea i njegov plan da bude reizabran na mjesto okružnog tužitelja.[49] U rujnu, Two-Face se pojavio i u sklopu serijala Joker's Asylum, u priči "Two-Face, Too!". U toj priči, kako govori Joker, Two-Face se susreće s vatrogascem Holmanom Huntom u sklopu rehabilitacijskog programa.[50] Naime, Hunt je također doživio nesreću u kojoj mu je jedna strana lica ostala unakažena pa je upravitelj Arkhama smatrao kako bi tako mogao pomoći Two-Faceu. Holman mu ispriča svoju priču, kako ga je Batman spasio i kako je uz pomoć svojih prijatelja prebrodio svoju ozljedu, međutim Two-Face tada shvaća kako, isto kao što Holman može popraviti njega, on može pokvariti Holmana.[50] Na odlasku, Holman pita želi li Two-Face da se ponovo vide sljedeći tjedan, međutim novčić je odbio tu soluciju. Nekoliko tjedana kasnije, Two-Face je ubio upravitelja i pobjegao iz Arkhama, nakon čega je oteo Holmanovu suprugu i njega.[50] Zadatak za Holmana bio je jednostavan - ukoliko želi da Two-Face ne unakazi lice njegove supruge sumpornom kiselinom, mora ubiti (lažnog) Batmana.[50] Holman odbije uraditi tako te uperi pištolj u Two-Facea, međutim taj je pištolj bio prazan. Dok Two-Face planira ubiti Holmanovu suprugu, pravi Batman svlada njegove pomoćnike, a ubrzo i njega.[50] Epilog stripa otkriva posljedice Two-Faceova mučenja na Holmana, koji sjedi u motelskoj sobi s napunjenim pištoljem, a odluka o njegovom povratku supruzi ili suicidu ostavljena je čitateljima, koji trebaju baciti novčić.[50]

 
Nakon što ga je Two-Face napao trankvilizatorom, Dick Grayson je imao halucinaciju u kojoj je vidio Two-Facea u crno-crvenom kostimu Batmana.

Tokom 2009., Two-Face se pojavio u serijalu Batman: Battle for the Cowl, koji prati posljedice Batmanova nestanka. U Winickovom stripu Batman: Long Shadows, Two-Face shvati kako je netko novi preuzeo Batmanov kostim.[51] Nastavljajući svoj konflikt s Penguinom, izmanipulira Batmana da krene na potonjeg. Kasnije tokom stripa, Two-Face se uspije teleportirati u Batcave, gdje napadne i omami Batmana, zahtijevajući da mu Dick kaže tko je pravi Batman. S obzorom da je Two-Face koristio trankvilizator, Dick je doživio halucinaciju u kojoj je vidio Two-Facea u crno-crvenom kostimu Batmana.[51] Dicka je spasio Alfred, koji je omamio Two-Facea, nakon čega je ovaj završio u Arkhamu. No, Black Mask II je ubrzo oslobodio Two-Facea, nudeći mu mogućnost da napusti Gotham ili umre; Two-Face je odabrao prvu opciju i nestao iz grada.[51] Two-Face se pojavio i u dvodijelnom izdanju Whatever Happened to the Caped Crusader?, ali ne u znakovitijoj ulozi.

Iako se Two-Face nastavio pojavljivati i nakon 2009. pa sve do uvođenja New 52 serijala, njegova pojavljivanja nisu bila toliko znakovita. Ostaje činjenica da je Two-Face tokom ovog perioda igrao značajnu ulogu u pričama o Batmanu te da je bio jedan od njegovih znakovitijih protivnika. Cijelo ovo razdoblje zadržalo je izvornu genezu uz tek povremene, sitne promjene, a određena su izdanja više bila fokusirana na proučavanje Two-Faceove psihe, dok su se neka bavila isključivo njegovom kriminalnom djelatnošću. Bilo kako bilo, Two-Face je još jednom afirmirao status jednog od neizostavnih zlikovaca unutar serijala o Batmanu.

The New 52 uredi

Kada je 2011. uslijedila rekonstrukcija DC-jevih izdanja pod naslovom The New 52, veći dio ranijeg kontinuiteta je dokinut, a mnogi su likovi doživjeli promjene, neke od kojih su bile prilično drastične. Two-Faceova geneza revidirana je u sklopu stripa Batman and Robin, a prikazana je u mini-seriji "The Big Burn", koja je izlazila od izdanja #24-28 (prosinac 2013. - travanj 2014.).[52] Tu je Harvey Dent prikazan kao uspješni branitelj, čijim klijentima pripadaju Shannon i Erin McKillen, blizanke i pripadnice istoimene mafijaške obitelji. Dent je izrazito uspješan branitelj koji, često koristeći različite pravne manevre, uspijeva osloboditi svoje klijente, što mu uspije i sa blizankama McKillen, nakon čega Gordon odustane od optužbi. Međutim, McKillenove ubrzo unajme čovjeka da ubije Gordona, ali bez uspjeha.[52] Kada Dent za to sazna, pobijesni na njih i govori kako više neće biti njihov odvjetnik, međutim one mu napominju da zahtijevaju da ostane njihov - doživotno.[52] Nedugo zatim, Dent dobiva poziv od Brucea Waynea, koji ga je ranije upoznao s Gildom Gold, Dentovom sadašnjom suprugom. Wayne nudi Dentu mogućnost da postane novi okružni tužitelj uz njegovu pomoć, naglašavajući njegove vještine i poznavanje prava kao ključne za ovaj prijedlog.[52] Iako isprva skeptičan, Dent pristaje i ubrzo postaje novi okružni tužitelj; nedugo zatim, s Batmanom i Gordonom radi na rušenju McKillenovih.

 
Tokom njihova sukoba u stripu Batman and Robin #28 (travanj 2014.), Two-Face je otkrio kako od samoga početka zna Batmanov pravi identitet, što je bio izrazito zanimljiv obrat u odnosu na ranije inkarnacije lika.

Dent uspije u svom naumu te Shannon i Erin dobiju doživotni zatvor.[52] Nakon dvije neuspjele žalbe, Dent ih je posjetio u zatvoru kako bi se naslađivao, a nakon treće neuspjele žalbe, blizanke su odlučile pobjeći iz zatvora. Skovale su plan, zamijenile uloge i Erin je, pukom srećom, preživjela i pobjegla iz zatvora; Shannon se u procesu objesila.[52] Bijesna, Erin odlazi do Dentovih po osvetu. Tamo, Erin svlada Gildu te ju upita je li spremna umrijeti za svog supruga, a kada ova odgovori potvrdno, Erin joj zabije otvarač za pisma u prsa kako bi provjerila tu teoriju.[52] Harvey pokuša intervenirati no, bez metaka, ubrzo biva svladan. Kada se probudi, zavezan je i mora promatrati Erin u Gildinoj odjeći. Prema njezinim riječima, ubila je Gildu kako bi naučila Harveyja lekciju - trebao ju je pustiti, međutim njegova bolesna ambicija dovela je do toga da je izgubila najdražu osobu pa je odlučila uraditi to isto njemu.[52] Dent, prkosno, govori kako bi ponovo uradio isto, nakon čega Erin vadi bocu s kiselinom i baca je Dentu u licu. Kako se izmaknuo, samo jedna strana je ostala unakažena.[52] Erin je tada nestala, a Harvey je, nakon što se oslobodio, posljednji put poljubio Gildu.[52]

 
"Čini se da je danas
moj sretan dan, Gilda.
"
Two-Face prije svog insinuiranog suicida u stripu Batman and Robin #28 (travanj 2014.). Njegova je sudbina ostala nerazriješena nakon završetka ove mini-serije.

Nakon godina izbivanja iz zemlje, Erin se vraća u Gotham, želeći preuzeti kontrolu nad kriminalnim organizacijama. Two-Face, koji je nastao iste večeri kad je Gilda ubijena, svako jutro baca novčić kako bi odlučio hoće li se ubiti ili ne.[52] Kada sazna da se Erin vratila, skuje osvetnički plan koji započinje polijevanjem korozivne tekućine preko jedne polovice Bat-Signala dok se Erin nalazi u pritvoru. Two-Face ubrzo otme Erin te ju planira psihički mučiti prije nego ju ubije, no ubrzo se u cijelu priču uplete Batman, koji pokuša spriječiti Two-Facea. Ubrzo dolazi do sukoba između njih dvojice u kojem Batman pokuša uvjeriti Two-Facea kako je osveta besmislena, ali tokom borbe čuje kako ga Two-Face naziva "Bruce".[52] Vitez tame u tom trenutku shvati kako je Two-Face cijelo vrijeme znao tko se krije iza maske, a zlikovac napominje kako je upravo Bruce Wayne doveo do nastanka Two-Facea svojim prijedlogom da Harvey Dent postane okružni tužitelj.[52] Također napominje kako je dugo vremena razmišljao o tome treba li ga ubiti, međutim odustao je jer bi time povrijedio svoj osjećaj za pravdu.[52] Batman još uvijek vjeruje kako je Harvey Dent živ, međutim Two-Face ga čvrsto uvjerava u suprotno. Iako Batman pokuša apelirati na činjenicu da novčić nije dvodimenzionalan te da između dvije strane postoji rub, Two-Face ne reagira te ubrzo bježi.[52] Na tom putu susretne Gordona, kojemu nudi mogućnost da ga pusti ili uhapsi, međutim Gordon to odbija i odluku prepušta njemu. Kada baci novčić, isti padne na rub te se počinje rotirati u mjestu, onemogućivši tako Two-Faceu da donese odluku.[52] Neodlučan, Two-Face ostavi Gordona na životu i nestaje. Kraj izdanja #28 otkriva kako je Two-Face nastavio sa svojom rutinom bacanja novčića, međutim ovoga puta novčić je ponovo pao na rub i nastavio se rotirati, ali je Two-Face svejedno pucao sebi u glavu i tako se, izgleda, ubio.[52] Two-Face se više nije pojavljivao u sklopu ovog kontinuiteta, odnosno njegova sudbina nije razriješena, međutim autor cjelokupnog serijala, Peter Tomasi, rekao je kako rješenje postoji, sugerirajući kako ovo nije definitivni kraj za Two-Facea.[53]

Two-Face je imao još dva znakovitija pojavljivanja u sklopu New 52 serijala. Prvi je bio u sklopu Batman: The Dark Knight serijala, kada je se Two-Face pojavio kao divovska i pretjerano mišićava verzija samoga sebe (podsjećajući na efekt kojeg Baneov otrov ima na ljude), zahtijevajući od Batmana da ga zove "One-Face".[54] U takvom stanju, Batman nije ravnopravan protivnik te, dok ga ovaj mlati, mora slušati Two-Facea kako govori o inhibiranju strahova. No, Two-Face tada, iznenada, počinje krvariti iz očiju i nosa te ubrzo izgubi svijest.[55] Kasnije se otkriva da je Two-Face bio pod utjecajem otrova kojeg je osigurala White Rabbit, međutim on se više nije pojavljivao.[56]

U konačnici, Two-Face je imao zaseban strip u sklopu "Villains Month" događanja i to u izdanju Batman and Robin #23.1[57] U tom izdanju, Batman je odsutan, a Two-Face svom novčiću postavlja dva izbora - spasiti ili spaliti Gotham. Prije nego dođe do odluke, pojavljuje se Scarecrow i hvata novčić u zraku. Iako mu Two-Face prijeti da će mu propucati glavu, Scarecrow ne odlazi dok ne pozove Two-Facea da se pridruži organizaciji Secret Society, koja stvara kaos u Gothamu. Kada Scarecrow odlazi, Two-Face se vrati svom izvornom pitanju, a novčić odlući da će spasiti Gotham.[57] U tom trenutku Two-Face postaje javni branitelj u Batmanovom odsustvu te krene eliminirati kriminalce. Kada dolazi do sudnice, prisjeti se perioda dok je tu radio kao okružni tužitelj, svih prijateljstava i rada na rušenju Erin McKillen. Njegovu poziciju sada drži Richard Ozu.[57] Nakon što oslobodi taoce, Two-Face preuzme ulogu suca, a novčić je zadužen za donošenje presude - glava znači doživotni zatvor, pismo smrtna kazna. U jednom trenutku, u sudnicu upadaju kriminalci koji planiraju pobiti i objesiti ugledne građane Gothama s mosta, međutim Two-Face inzistira na bacanju novčića. Kada kriminalci ne ispoštuju odluku i pobiju uglednike, Two-Face bijesno reagira i brutalno pobije sve prisutne.[57] Nakon toga napušta sudnicu, otkriva kako je Batman mrtav i odluči ponovo baciti novčić, koji ovoga puta odluči da treba spaliti Gotham.[57]

Njegova pojavljivanja kroz ostala izdanja iz New 52 serijala bila su uglavnom manje značajna, međutim ostaje činjenica da je kroz prvu fazu ovog serijala Two-Face zadržao svoj brutalni renome. Njegova geneza je donekle promijenjena, mada su klasični motivi kiseline, novčića i dualnosti zadržani. Svakako, završetak stripa Batman and Robin #28 (travanj 2014.) ostavio je nejasnu situaciju oko njegove sudbine, unatoč sugestiji kako rješenje postoji.

Rebirth uredi

Moći i vještine uredi

Prije nego što je postao Two-Face, Harvey Dent je imao ugled jednog od najboljih odvjetnika u Gothamu, neovisno o tome je li odmah imao ulogu okružnog tužitelja ili je prethodno bio branitelj. Bio je izniman stručnjak za kazneno pravo, što mu je omogućilo izrazito učinkovito djelovanje. Iako je kasnije poludio, Two-Face je zadržao Dentovu pravnu stručnost i genij, što mu je pomoglo u tranziciji prema karijeri zlikovca.

Nakon što je njegovo lice unakaženo, Harvey Dent je razvio disocijativni poremećaj osobnosti[58] i postao opsjednut dvojnostima. Posebice u svojim ranijim pojavljivanjima, Two-Face je svoje zločine bazirao oko broja dva - tako što je napadao zgrade s brojem 2 u adresi ili tempirao svoje zločine na 22:22 - ili je nosio dvostruko oružje - poput dva .22 poluautomatika ili puške dvocijevke. Ipak, njegova najpoznatija i najtrajnija odlika je temeljenje svojih odluka na sudbini, odnosno korištenje svog novčića, čija je jedna strana uvijek oštećena, da donese bilo kakve odluke. Fiksacija novčićem je kod Two-Facea praktički dosegla opsesiju, toliko snažnu da su njegovi protivnici znali koristiti istu kako bi odložili njegove odluke. S druge strane, Two-Face je znao pomoći Batmanu i njegovim saveznicima ukoliko bi novčić tako odlučio, što samo dodatno ilustrira moć koju taj predmet ima nad njim, toliko da je spreman zanemariti svoj kriminalni karakter kako bi djelovao sukladno novčiću.

Strip Batman: Face to Face otkrio je kako je Batman intenzivno trenirao Two-Facea u borilačkim i detektivskim vještinama, poboljšavši tako njegove već izražene kvalitete na tim poljima. Isto tako, iznimno je precizan strijelac zbog čega uglavnom nosi različito vatreno oružje, ali i noževe ili otrovne plinove.

Obitelj uredi

Za razliku od velikog broja drugih Batmanovih zlikovaca (uz možebitni izuzetak Mr. Freezea, ali kod njega se radi samo o Nori), obiteljska pozadina je izrazito važna za razumijevanje Two-Facea. Tokom godina, njegova je obiteljska pozadina donekle varirala i ne postoji općeusvojeni kontinuitet po tom pitanju, međutim neka su se imena i osobe pojavljivali češće od drugih pa se, sukladno tomu, mogu smatrati kanonom.

Supruga uredi

U većini stripovskih inkarnacija Two-Facea, odnosno Harveyja Denta, njegova supruga je Gilda Dent.[59] Gilda je prikazana kao vrlo privržena Harveyju, međutim zabrinuta zbog njegove preokupacije poslom, koja im onemogućuje da imaju dijete i normalnu obitelj. Taj ju razlog u stripu Batman: The Long Halloween natjera da postane serijski ubojica Holiday.[41] Harvey Dent je također bio izrazito privržen Gildi, što su Batman i njegovi saveznici često pokušali iskoristiti kako bi ga natjerali na operaciju i inhibirali Two-Facea, no to se uglavnom pokazalo neuspješnim. Ovisno o interpretacijama, Gilda je nakon nastanka Two-Facea nastavila sa životom i ponovo se udala (što je često dovelo do toga da ju je Two-Face opsesivno proganjao), ili je pak nestala nakon tog događaja.[41] Posebno je značajno i to da je Gilda pružala Harveyju podršku prilikom psihotičnih epizoda prije transformacije u Two-Facea, posebice kada su one bile vezane uz oca.[41]

U sklopu New 52 serijala, Gilda Gold je bila prijateljica Brucea Waynea koji je ovaj upoznao s Harveyjem Dentom nakon što mu je predložio da postane okružni tužitelj.[52] Njih su se dvoje odmah zaljubili i ubrzo vjenčali, a Gilda je bila velika podrška Harveyju tokom turbulentnog razdoblja i problema s blizankama McKillen.[52] U ovoj verziji, Erin McKillen ju je ubila ispred Denta kako bi se osvetila zbog svoje sestre.[52]

U sklopu animirane serije Batman: The Animated Series, točnije dvodijelne epizode "Two-Face", Gilda Dent je predstavljena kao Grace Lamont, djevojka i zaručnica Harveyja Denta. Dent je planirao objaviti datum njihova vjenčanja tokom reizbornog govora, međutim planove je poremetio kasnonoćni sastanak s mafijašem Rupertom Thorneom koji je doveo do nesreće koja je stvorila Two-Facea. U stripu The Batman Adventures, koji je bio povezan s animiranom serijom, Two-Face je pokušao ubiti Grace nakon što ga je Joker izmanipulirao i uvjerio da ga Grace vara s Bruceom Wayneom. Nakon što ga Batman uhapsi, Grace shvati kako je Two-Face neizlječiv te ga konačno napušta. Kasnije ju je Two-Face nazvao i upozorio kako će ju mafijaš Little Jonni Infantino pokušati ubiti iz osvete.

Kći uredi

Izvorno prikazana kao Two-Faceova kći, Duela Dent je danas poznata kao zlikovka po imenu Joker's Daughter te izgledom znatno više podsjeća na Jokera. Kreator lika, Bob Rozakis, rekao je kako nije imao problema prilikom odlučivanja o Duelinom roditeljstvu jer je Two-Face bio jedini zlikovac koji je bio oženjen. Dodao je kako je lako uvjerio urednike da su Harvey i Gilda imali kćer te kako je Harvey, razočaran što nisu blizanke, djetetu dao ime Duela.[60] Duela je u brojnim inkarnacijama navodila različite zlikovce kao svoje roditelje, a neke kasnije interpretacije navode kako je njezin otac Earth-3 verzija Jokera te kako je prezime preuzela od majke, Evelyn Dent, znane kao Three-Face (ona je, zapravo, Earth-3 verzija Two-Facea).

Roditelji uredi

Unatoč činjenici da je traumatično djetinjstvo imalo značajnu ulogu u nastanku Two-Facea, stripovska izdanja nisu bila sklona detaljnoj analizi tog perioda njegova života. Tek je Andrew Helfer 1990. godine u stripu Batman Annual #14 detaljno razradio Harveyjev odnos s ocem u priči koja je postala monumentalna razrada geneze Two-Facea i koja je cijelom liku dala tragičnu notu.[24] U toj je priči njegov otac predstavljen kao Christopher Dent, nasilni alkoholičar koji je s mladim Harveyjem igrao igru - bacio bi novčić i ako bi ovaj pao na pismu, Harvey bi dobio zvjerske batine.[24] Mladi Harvey nikada nije preispitivao očevo djelovanje te je uvijek vjerovao odluci novčića, iako ga nikada nije vidio. Tek je kasnije, tokom jednog pokušaja pomirenja, otkrio groznu istinu - novčić je imao dvije glave![24] Bezrazložne batine i zlostavljanje koje je trpio iskorištene su kako bi se objasnio nastanak Two-Facea u psihi Harveyja Denta, a čije je oslobađanje uslijedilo nakon incidenta s Maronijem.[24] Sličnu verziju priče koristi i strip Two-Face: Crime and Punishment, gdje se Dentov otac također zove Christopher.[38]

U stripu Batman: Gotham Adventures #2, Harveyjev otac je predstavljen kao Lester Dent. Two-Face mu planira uzeti njegov veliki dobitak na televizijskom kvizu, a kasnije ga i ubiti, međutim taj plan spriječi Batman.

Novelizacija filma The Dark Knight navodi kako su Harveyjevi roditelji bili Harry i Lucy Dent. Ista novelizacija ovbjašnjava kako je Harry bio ugledan policajac, ali i alkoholičar koji je zlostavljao suprugu i sina. Koristeći veze u policiji, izvukao se od optužbi za obiteljsko nasilje. Harry je Harveyju dao novčić s dvije glave, kojeg ovaj čuva kao znak sreće. Nakon što ga nesreća unakazi i on postane Two-Face, a jedna strana novčića izgori, Two-Face ju koristi kako bi odlučivao o sudbini svojih žrtava.

Brat uredi

Strip Batman: Jekyll & Hyde, koji analizira psihologiju iza Two-Facea, navodi kako je Harvey imao starijeg brata, Murrayja.[61] Murray je bio problematično dijete teškog karaktera, a njegov odnos s mlađim Harveyjem je bio prilično napet. Murrayjevo loše ponašanje je često stvaralo probleme za Harveyja.[61] Jednom prilikom, Murray je nagovorio Harveyja da se igra sa šibicama, međutim plamen je izmaknuo kontroli. Harvey je dobio opekline, ali se uspio izvući, međutim Murray je poginuo u plamenu, za što je okrivljen Harvey, koji nije mogao ugasiti požar.[61] Murrayjeva smrt je imala katastrofalne posljedice za obitelj - majka je počinila suicid, otac je postao nasilni alkoholičar, a Harvey je morao živjeti s nametnutom krivnjom i psihološkom traumom.[61]

Ovaj strip je sugerirao kako je Two-Face rođen već u tom trenutku, jako rano, odnosno kako je Harvey automatski preuzeo zlobnu stranu svog brata u trenutku njegove smrti i tako postao podvojena ličnost koja se, međutim, razbuktala tek kasnije.[61] Izvan ovog stripa, Murray Dent nije spominjan.

Ostali likovi imena Two-Face uredi

Two-Face je lik koji je zbog prirode svojih ozljeda bio prilično pogodan za imitaciju od strane drugih likova - šminkom se ozljeda mogla vrlo lako odglumiti. Nakon što su u njegovom trećem pojavljivanju tokom 1940-ih godina Two-Faceovo lice i razum obnovljeni, a fanovi su zahtijevali povratak lika, autori su jedno vrijeme iskoristili tu činjenicu i predstavili druge likove u njegovoj ulozi, ne želeći izvršiti retcon nad njegovom pričom. Ostali likovi koji su u jednom trenutku bili Two-Face su:

  • Wilkins je bio prvi lažni Two-Face, znan još i kao Two-Face II, a u stvarnosti batler Harveyja Denta. Nakon što se Harvey oporavio, Wilkins je iskoristio šminku kako bi sugerirao da je ovaj ponovo poludio i unakazio si lice. Sve je to bio paravan kako bi Wilkins mogao činiti zločine u liku Two-Facea, međutim Batman i Robin su ga na kraju raskrinkali. Wilkins se u ovom svojstvu pojavio samo jednom, u stripu Batman #50 (prosinac 1948.), a cijeli kontinuitet i postojanje ovog lika je izbrisan nakon stripa Crisis on Infinite Earths.[62] Ako se lik Wilkinsa kasnije i pojavio, ove informacije se ne odnose na njega.
  • Paul Sloane je bio glumac koji je trebao glumiti Harveyja Denta u biografskom filmu o njemu, ali je doživio tragičnu nesreću nakon koje je postao Two-Face III. Jedan od članova filmske ekipe, ljubomoran što je njegova supruga bila zaljubljena u Sloanea, zamijenio je vodu koja se trebala koristiti tokom scene u sudnici s kiselinom, što je dovelo do toga da se povijest ponovi. Sloane je jedno vrijeme bio uvjeren da je Dent, međutim oporavio se, ali je nakon toga svjesno odlučio nastaviti svoju kriminalnu aktivnost kao Two-Face. U sklopu Earth-2 kontinuiteta, u kojem je originalni Two-Face ostao izliječen, Sloane je zapravo Two-Face II. Sloane se tokom 60-ih godina pojavio samo dva puta, a nakon stripa Crisis on Infinite Earths je sva povijest vezana uz njega potpuno izbrisana.[63] Lik je ponovo predstavljen 1987. godine kao Paul Sloan s gotovo identičnom genezom, međutim u ovoj inkarnaciji on ne ostaje Two-Face, već postaje zlikovac po imenu Charlatan. Za više informacija o liku, vidi: Charlatan.
  • George Blake je bio sitni kriminalac koji je kratkotrajno preuzeo ulogu Two-Facea tokom 50-ih godina. Blake nije zapravo bio unakažen, već je nosio masku, a najočitija razlika bila je što je njegova maska bila na desnoj strani, dok je kod originalnog Two-Facea bila na lijevoj. Kao i kod njegovih prethodnika, njegova povijest je nakon stripa Crisis on Infinite Earths potpuno izbrisana.[64]
  • Batman je u stripu World's Finest Comics #173 (veljača 1968.) postao Two-Face nakon kontakta s napitkom dr. Aarona, koji je superheroje pretvarao u osobe kojih se najviše boje, čime je ponovno sugerirano kako je Two-Face bio jedan od najopasnijih Batmanovih protivnika. Zajedno sa Supermanom koji je pretvoren u Kralika, Two-Face Batman je harao Metropolisom, ostavivši Robina da se sam bori protiv njih dvojice.
  • Harvey Apollo je također bio glumac, međutim njegovo je lice osakaćeno kiselinom dok je svjedočio na sudu protiv jednog mafijaša. Nakon tragedije, koja je jako slična Dentovoj, postao je kriminalac. Na kraju svog jedinog pojavljivanja, slučajno se objesio nakon što se poskliznuo na novčić kojeg je koristio dok je bio Two-Face.
  • Harvey Dent je, kako je navedeno ranije u članku, tokom 70-ih godina ponovo postao Two-Face, kada ga je Denny O'Neil vratio u stripove. Ovo je stvorilo priličnu konfuziju, a koja je razriješena nakon utemeljenja DC-jevog Multiversea, koji je omogućio postojanje paralelnih univerzuma s različitim kontinuitetima. Na taj je način originalni Two-Face iz Zlatnoga doba, Harvey Kent, postao Two-Face u Earth-Two univerzumu, gdje se nikada nije vratio kriminalnoj karijeri nakon što se oporavio. Harvey Kent se u tom univerzumu posljednji puta pojavio kao gost na vjenčanju Barucea Waynea i Seline Kyle, gdje je upoznao i Lois Lane te Clarka Kenta. Zajedničko prezime sa Supermanovim alter egom je stvorilo konfuziju. S druge strane, dok je Earth-Two Two-Face normalno egzistirao u sklopu svog univerzuma, Harvey Dent se vratio ulozi Two-Facea u sklopu New Earth univerzuma te je na taj način jednostavno objašnjena konfuzija koja je nastala prije nego je Multiverse formalno realiziran kao koncept.
  • Iako je Two-Face izvorno prikazan kao lik s dualnom osobnosti, ali potpuno svjestan svojih djelovanja (i Harvey Dent i Two-Face su svjesni jedan drugoga i znaju što ovaj drugi radi i govori), neka su izdanja predstavila lika kao pravu podvojenu ličnost. U tom kontekstu, Two-Face i Harvey Dent paralelno egzistiraju u jednom tijelu, međutim nijedan nije svjestan djelovanja ovog drugog, što je sukladno pravom disocijativnom poremećaju. Takva je verzija priče predstavljena u priči "The Great Leap", prikazanoj u izdanjima Nightwing #147-153 (listopad 2008. - travanj 2009.), gdje Harvey Dent traži od Nightwinga da zaštiti jednog svog prijatelja i svjedoka od plaćenog ubojice, za kojeg se ispostavlja da je Two-Face.[65] Teza je sugerirana i na početku Helferovog stripa Batman Annual #14.[24]
  • 2 Face 2 je lik predstavljen u jubilarnom izdanju Batman #700 (kolovoz 2010.) od strane Granta Morrisona. Radi se o liku kojemu na lijevoj strani lica raste tumorsko drugo lice koje ima svoju vlastitu malicioznu osobnost. On je, za razliku od izvornog Two-Facea, rođen s deformacijom i uvijek baca dva novčića, a ne jedan. U budućnosti u kojoj je Damian Wayne preuzeo ulogu Batmana, 2 Face 2 otima mladog Teryja McGinnisa i profesora Cartera Nicholsa te ih planira unakaziti da izgledaju kao Joker. Damian ga svlada tako što baci stroj na njega, koji ponovo probudi njegovu dobru stranu. Za više informacija o, vidi: 2 Face 2.

Ostale verzije uredi

Kao jedan od Batmanovih glavnih neprijatelja, Two-Face se pojavljuje u cijeloj seriji različitih stripova koji se ne smatraju dijelom glavnog kontinuiteta, odnosno pripadaju nekom od drugih univerzuma u sklopu Multiversea. Među te alternativne verzije spadaju i:

The Dark Knight Returns uredi

U Millerovom kultnom stripu The Dark Knight Returns, Two-Face odlazi na plastičnu operaciju koja u potpunosti obnalja njegovo lice tako da ponovo izgleda kao Harvey Dent, međutim njegova ličnost je potpuno eliminirana. Zlobni Two-Face je jedini "preživio" operaciju te je bio u potpunoj kontroli. Zanimljivo je da ga je zbog te činjenice jedan od njegovih suradnika počeo zvati samo Face.

Nedugo nakon otpuštanja iz bolnice, Two-Face je, bandažirane glave, započeo plan uništavanja gothamskih Twin Towersa, koristeći eksploziv i helikoptere. Two-Face je planirao poginuti u tim eksplozijama, no Batmanov iznenadni povratak je spriječio njegove planove. Two-Face sada vidi obje strane svoga lica kao unakažene te kaže Batmanu, nakon što ga ovaj uhvati, kako se sada, barem, obje strane poklapaju. Two-Face je vraćen na psihijatriju gdje je dobio novog psihijatra, koji je opisan kao potpuno nesposoban, a koji je ustvrdio kako se Two-Face "lijepo oporavlja".

Batman Black and White uredi

Two-Face je imao svoju priču i u cijenjenom serijalu Batman Black and White, naslovnjenu "Two of a Kind". I ovdje je Two-Face imao plastičnu operaciju koja je povratila Harveyja Denta, koji se nakon iste potpuno oporavio. Međutim, kada se otkrije kako njegova djevojka i bivša psihijatrijca ima psihotičnu sestru blizanku koja je ubila svoju sestru i prisilila Denta da ponovo postane Two-Face kako bi se osvetio.

Batman: In Darkest Knight uredi

U sklopu Elseworlds kontinuiteta, Two-Face je imao značajniju ulogu u stripu Batman: In Darkest Knight. Harvey Dent je okružni tužitelj koji je jako nepovjerljiv prema Green Lanternu (čiju je ulogu sada preuzeo Bruce Wayne) zbog njegovih osvetničkih metoda, a to nepovjerenje dodatno potiče Gordon, koji Lanternu ne vjeruje zbog moći koju posjeduje. Nedugo zatim Sinestro, koji je poludio nakon što je apsorbirao um Joea Chilla, unakazuje Dentovo lice te mu da je moći i sposobnosti koje u glavnom kontinuitetu ima zlikovac Eclipso. Nakon što je poludio i dobio moći, Dent uzima ime Binary Star te surađuje sa Star Sapphire (koja je zapravo Selina Kyle), a oboje se bore protiv Green Lanterna nakon što im je Sinestro isprao mozak. Zajednički su napali Brucea, međutim on ih je svladao i uspio im pobjeći.[66]

Thrillkiller uredi

U Thrillkiller univerzumu postoje dvije verzije Two-Facea. Prva verzija je detektiv Duell, korumpirani član gothamske policije, koji prolazi kroz nesreću koja mu je unakazila lice na sličan način kao i Two-Face u glavnom kontinuitetu. Duell je uhapšen na kraju stripa Thrillkiller: Batgirl and Robin.[67] U nastavaku, Batgirl and Batman: Thrillkiller '62, Harvey Dent se pojavljuje kao novi okružni tužitelj, a na samom kraju postaje novi gradonačelnik Gothama.[68]

Flashpoint uredi

U alternativnoj kronologiji koju donosi Flashpoint, Harvey Dent nikada nije postao Two-Face. Umjesto toga, on je postao ugledan sudac te ima suprugu i blizance. Kada Joker (zapravo Martha Wayne) otme njegovu djecu, on odlazi kod Thomasa Waynea (koji je Batman u ovom kontinuitetu) po pomoć i govori kako će učiniti sve što treba. Nakon toga zaprijeti Wayneu kako će zatvoriti sve što posjeduje ukoliko njegova djeca ne budu spašena.[69] James Gordon uspije otkriti kako Joker drži Dentovu djecu u Wayne Manoru te odlazi tamo bez podrške. Tamo, Gordon je pucao u žensku osobu zavezanu za stolicu i maskiranu u Jokera, a za koju se ubrzo ispostavilo da je Dentova kći; Joker je sve isplanirala kako bi prevarila Gordona. Ona se tada pojavljuje i ubije Gordona prije nego što Batman uspije doći do lokacije.[70] Po svom dolasku, Batman uspije spasiti Dentovu kćer, ali ne i Gordona. Uspije ih spasiti te ih odvesti daleko od Jokera.[71]

The Batman Adventures uredi

Strip The Batman Adventures bio je nadogradnja kultne animirane serije Batman: The Animated Series, a sadržavao je cijelu seriju dodatnog materijala koji upotpunjuje događaje iz same serije. U jednomod stripova vidimo kako se Two-Face gotovo potpuno oporavio, međutim u kritičnom trenutku se pojavljuje Joker i uvjerava Denta kako ga njegova zaručnica, Grace Lamont, vara s Bruceom Wayneom. Two-Face ponovo preuzima kontrolu i ubrzo otima Grace, no Batman i Robin ju uspiju spasiti i poslati Two-Facea u Arkham.

Na kraju ovog stripa Grace shvaća kako je Harvey Dent neizlječiv te raskida zaruke i napušta ga.

Batman: Earth One uredi

U Johnsovom Batman: Earth One serijalu, Harvey Dent je okružni tužitelj koji ima sestru blizanku, Jessicu, koja je predsjednica gradskog nadzornog odbora, nezadovoljna radom gradonačelnika Cobblepota.[72] Ovdje je Harvey Dent karakteriziran kao prilično arogantan i osoran, ponekad i vrlo agresivan u svom nastupu, a posebni animozitet gaji prema Bruceu Wayneu zbog povijesti psihičkih poremećaja u njegovoj obitelji.[72] Jessica Dent je, s druge strane, suprotnost svome bratu i u mladosti je izlazila s Bruceom. Tokom jednog izlaska, kada su prolazili pored kuće Arkhamovih (čiji je vlasnik bio Bruce Wayne), Jessica je htjela uči, ali Bruce je bio protiv te ideje zbog obećanja kojeg je dao majci.[72] Tada se pojavio Harvey i počeo provocirati Brucea zbog njegovog obiteljskog porijekla, kada je njegovu majku nazvao luđakinjom, Bruce ga je udario šakom po licu te je izbila tučnjava.[72] Na kraju stripa, nakon što je Alfred ubio Cobblepota, Jessica Dent je postala nova gradonačelnica Gothama, a Harvey je istovremeno bio okružni tužitelj.[72]

U drugom dijelu serijala, Harvey i Jessica Dent su odlučili počistiti grad od korumpiranih ostataka Cobblepotovog mandata.[73] Na samom početku, Harvey Dent vodi saslušanje kriminalca Sala Maronija te ga pokušava natjerati da oda imena korumpiranih dužnosnika, pri čemu demonstrira veliku količinu arogancije.[73] Svoju agresivnu stranu demonstrira kada napada Gordona i Bullocka zbog tučnjave s jednim od njegovih doušnika, prijeteći im da će, ako se išta slično ponovi, uzeti njihove značke te im sugerira kako zna da su obojica korumpirani.[73] U međuvremenu, Jessica Dent odlazi kod Brucea Waynea i traži njegovu pomoć u borbi protiv ostakaka Cobblepotove korumpirane uprave. Iako nije voljan pružiti otvorenu podršku projektu, Bruce odlazi na sastanak s Jessicom u njezin ured, gdje se nakon dugo vremena susreće s Harveyjem; iako rezerviran, Dent traži njegovu pomoć i napominje da mu vjeruje jer mu i njegova sestra vjeruje.[73] U tom trenutku saznajemo kako je završila tučnjava koja je natuknuta u prvom dijelu serijala - veći i snažniji, Harvey je oborio Brucea na pod i samo ga je Jessica spriječila da nanese teže ozljede, ali mu je zaprijetio da ga više ne želi vidjeti u blizini svoje sestre.[73] Kada Riddler napadne izložbu u centru grada, a Bruce nestaje kako bi se presvukao u Batmanov kostim, Harvey spremno napomene svojoj sestri kako se u njega ne može pouzdati.[73] Kasnije se prepire sa svojom sestrom oko njegova iznenadna nestanka, dokazujući kako se njegovo mišljenje o Bruceu zapravo i nije promijenilo te da je bio pristojan samo zbog nje; međutim, Jessica mu se ovoga puta oštro usprotivljuje i staje u Bruceovu obranu.[73] Riddler u međuvremenu nastavlja napadati grad, a Batman mu uspijeva ući u trag, ali bez konkretnog rezultata. Jessica je, u međuvremenu, zaključila kako je Bruce Wayne zapravo Batman, međutim nema problema s tim i oni ubrzo obnove osjećaje koje su imali jedno prema drugom u mladosti.[73] S druge strane, Riddler je svoje djelovanje pripisao Bruceu Wayneu, što dovodi do toga da Gordon odlazi do imanja kako bi izvršio pretres; za to je saznao i Harvey. Dok se Bruce i Jessica ljube u njezinom uredu, Harvey mu prilazi s leđa, povlači ga za kosu i snažnim udarcem šakom ga obara na pod, demonstrirajući ponovo nenormalnu razinu agresivnosti; na kraju mu ponovo zaprijeti da se kloni njegove sestre.[73] Harvey je uvjeren kako je Bruce zapravo Riddler te ga želi ispitati, no u tom trenutku nestane svjetla u zgradi policije i sve se ćelije otvore; Riddler je započeo novi plan.[73] Dok se Batman, Alfred, Gordon i ostali policajci bore protiv zatvorenika, Harvey pokušava pobjeći s Jessicom.

 
Kolaž scena iz stripa Batman: Earth One #2 (2015.) koji prikazuje genezu Two-Facea u tom kontinuitetu. Lijevo su prikazani trenutak kada je Molotovljev koktel spržio desnu stranu tijela Harveyja Denta te scena u kojoj Harvey umire, a njegova blizanka Jessica unakazuje vlastito lice u dodiru s njegovom izgorenom kožom. Desno je prikazan trenutak u kojem Jessica Dent postaje Two-Face, budeći se u svom bolničkom krevetu.

Tokom bijega, naleti na Maronija koji mu prvo zabije nož u trbuh, a onda mu iz neposredne blizine baci Molotovljev koktel u lice i tako mu trajno sprži desnu stranu lica.[73] Batman intervenira, ali je prekasno; Jessica dolazi do svog brata, koji ju moli da mu ne dozvoli da umre, no nekoliko sekunda kasnije, on je mrtav.[73] Jessica je naslonila lijevu stranu svoga lica na njegovu i tako se i sama unakazila, nakon čega je izgubila svijest, a Batman ju je izveo iz zgrade policije.[73]

Na samom kraju, gradonačelnica je odvedena u bolnicu. Harvey Dent je mrtav, a gradonačelnica je leži u krevetu s unakaženom lijevom stranom lica. Bruce je u njezinoj sobi te ju čuje kako govori: "Wayne, gubi se što dalje od moje sestre".[73] Bruce je iznenađen, no ubrzo tada začuje Jessicin glas pa tu izjavu pripisuje snu. Nakon što joj Bruce kaže da je Harvey mrtav, ona ponovo izgubi svijest.[73] Ovakvim raspletom je Johns sugerirao kako će Jessica Dent preuzeti ulogu Two-Facea, preuzevši izgleda Harveyjevu nasilnu stranu kao svoju drugu ličnost, u sljedećim nastavcima.[74]

Three-Face uredi

U sklopu Earth-Three univerzuma, Two-Face se pojavljuje kao heroina po imenu Evelyn "Eve" Dent, a koja je članica Riddlerove skupine superheroja. Iako je imala odnos i s Riddlerom, mnogo je značajniji onaj s Jokesterom, herojskom verzijom Jokera, iz kojeg je dobila kći, Duelu (vidi gore). Jednoga dana, Evelyn je nestala, a kada se vratila, imala je tri različite osobnosti i trodijelnu odjeću te je dobila ime Three-Face.

Three-Face je sastavljen od tri ličnosti - iracionalne, praktične i hedonističke. U kontekstu svoje trodijelnosti, nosi trodijelno odijelo koje je sastavljeno od (s lijeva prema desno) - životinjskog uzorka, jednobojne zelene pruge i kričave tkanine s točkicama i prugama. Za razliku od Two-Facea, ona nema nikakvih fizičkih deformacija, a njezino je lice uglavnom obojeno u bijelo sa zelenom prugom na sredini. Kosa joj je s lijeve strane duga, na sredini irokeza, a ne desnoj strani skroz kratka. Kao oružje koristi revolver kojeg drži na kuku. Jedina fizička deformacija koju ima je kibernetička ruka, koju je dobila poslije borbe sa Superwoman. Jokester je mislio da je poginula u toj borbi.

Ostale alternativne verzije uredi

Izuzev navedenih, koje su izdvojene zbog svog značaja, Two-Face se pojavio i u cijeloj seriji drugih priča iz Elseworlds kontinuiteta, a koje samo nabrajamo kako bi se dobio okrivan pregled njegovih pojavljivanja. Radi se o pričama:

  • The Doom That Came To Gotham, strip inspiriran djelima H.P. Lovecrafta, a u kojem Talia al-Ghul uzrokuje čudovišnu mutaciju na destnoj strani tijela Harveyja Denta kako bi ga iskoristila u ritualu koji za cilj ima oživjeti njezina oca, Ra's al-Ghula. Na kraju priče, Batman eutanazira Denta.
  • Two-Face se pojavio i u crossover izdanju Batmana i Daredevila, gdje mu je partner bio Mr. Hyde. Strip otkriva kako je Dent, prije svoje transformacije, bio prijatelj s Mattom Murdockom, alter egom Daredevila.
  • Batman: Masque, strip koji je zapravo posveta Lerouxovom romanu Le Fantôme de l'Opéra, a gdje Harvey Dent postaje Fantom.
  • Batman: Crimson Mist, koji je treći dio trilogije Batman & Dracula, a u kojem Two-Face, koji je tek nedavno doživio svoju transformaciju, formira partnerstvo s Gordonom i Alfredom kako bi zajednički ubili Batmana i spriječili njegov krvožedni pohod. Nakon što uspiju u svom naumu, Two-Face raskine savez i napadne Gordona i Alfreda. Alfred se kasnije žrtvuje kako bi oživio Batmana, koji, na koncu, ubije Two-Facea.[75]
  • Batman: Claws of the Catwoman, u kojem zajedno vidimo Batmana i Tarzana, Finnegan Dent je istraživač koji krade svete predmete u Africi. Tokom susreta s glavnim protagonistima, lav pojede jednu stranu Dentova lica te ovaj odluči ostati u Africi kako bi vladao u izgubljenom gradu Mnemnomu.
  • Catwoman: Guardian of Gotham, gdje je Two-Face bivši model po imenu Darcy Dent, a čija je jedna strana lica unakažena nakon što njezina suparnica plati čovjeku da njezinu kremu za lice zamijeni kiselinom. Za razliku od originalnog Two-Facea, Darcy Dent se ne oslanja na bacanje novčića niti pati od izraženog poremećaja; ona se samo želi osvetiti zbog tragedije koju je doživjela.
  • Gotham By Gaslight, gdje se Two-Face pojavljuje kao serijski ubojica po imenu The Double Man.

Psihološki profil uredi

Psihologija koja stoji iza Two-Faceovog lika može se sagledati iz dva aspekta. Prvi, svakako važniji, njegova je podvojena ličnost za koju su tokom godina bila ponuđena različita rješenja, a druga je njegova opsjednutost novčićem kao sredstvom donošenja odluka, odnosno činjenica da bez istog nije u stanju samostalno donositi odluke. Za potpuno razumijevanje njegove ličnosti, nužno je analizirati oba aspekta.

U gotovo svim relevantnim izvorima koji govore o genezi Two-Facea, u pozadini njegove patologije leži teška trauma, koja najčešće datira još iz djetinjstva. Njegovo prvo pojavljivanje nije toliko detaljno analiziralo njegovu prošlost, ali je genezu podvojene ličnosti pripisala traumi koju je Harvey Dent iskusio nakon što mu je Maroni bacio kiselinu u lice.[7] Trauma i nakaženje su bili toliko snažni da se kod Denta stvorila nova ličnost, ona kriminalca Two-Facea, koji je postepeno preuzimao kontrolu nad tijelom. Ova verzija je Two-Faceovu genezu lišila bilo kakve tragičnosti te Two-Facea prikazala isključivo kao posljedicu trenutne traume, a ne kao produkt akumuliranog psihičkog zlostavljanja. Dugo se vremena autori nisu vraćali na njegovu genezu, sve dok Andrew Helfer nije detaljno razradio cijelu priču i Two-Faceovoj genezi dodao tragičnu notu.[24] Two-Face je tako po prvi puta predstavljen kao posljedica dugogodišnjeg psihofizičkog zlostavljanja kojeg je Harvey Dent trpio od strane svoga oca, a koje je isto tako dovelo i do njegove opsesije novčićem. Ta je verzija sugerirala kako je podvojena ličnost u Harveyju Dentu nastala mnogo ranije, ali ju je Harvey tokom godina bio u stanju kontrolirati zbog činjenice da je uzrok traume nestao. Međutim, ostaje činjenica da je svaki njegov susret s ocem bio traumatičan i u njemu budio neugodna sjećanja, što je sugerirano i u drugim materijalima, koji nisu direktno analizirali taj odnos.[24][41] Helfer je Dentovu fizičku transformaciju, koja je dotad bila glavni uzrok, pretvorio tek u povod. Naime, Dentova je psiha puno prije samog incidenta bila napuknuta, a uzroci toga ležali su u već spomenutom zlostavljanju. Trenutak u kojem njegovo lice biva unakaženo kiselinom imao je više simboličan značaj te je djelovao kao konačni okidač koji je drugoj ličnosti, "zlom Harveyju", omogućio konačnu materijalizaciju.[24] Two-Faceova tragičnost ne leži, tako, više u nemogućnosti nošenja s fizičkim sakaćenjem, već u patologiji protiv koje se nije mogao boriti. No ipak, unatoč zlostavljanju, kod Harveyja Denta prije njegove transformacije se vide svojevrsni tragovi Stockholmskog sindroma, odnosno traumatskog vezivanja, u kontekstu njegova odnosa s ocem - unatoč zlostavljanju i batinama koje je trpio, Harvey Dent i dalje redovito posjećuje svog oca, brine se za njega i vjeruje njegovoj prosudbi, čak ga u određenom kontekstu gleda kao idola.[24] Čak i kao Two-Face, on zadržava određenu dozu respekta prema ocu, no ona je u tom trenutku već drastično smanjena. Na taj način, kao i kod Penguina, genezu Two-Faceove patologije treba tražiti već u njegovom djetinjstvu, koje uvelike definira njegovu ličnost.

Novija verzija Two-Facea, pri čemu se referira na Tomasijevu genezu u sklopu New 52 serijala, zadržava element tragedije, ali izbacuje utjecaj djetinjstva, čime se ponovo vraćamo na osnovu tezu kako je psihička trauma nužan preduvjet postojanja Two-Facea.[52] Naime, u trenutku kada Erin McKillen pred njegovim očima ubija Gildu, a ubrzo nakon toga baci kiselinu u njegovo lice, Harvey Dent postaje Two-Face.[52] Trauma koju je iskustio svjedočeći smrti vlastite supruge potencirana, ponovo simboličkom, fizičkom transformacijom dovela je do loma koji je stvorio podvojenu ličnost u obliku Two-Facea.[52]

 
Osjećaj pravde koji je tako odlikovao Harveyja Denta, a koji je možda najbolje ilustriran u Millerovom Batman: Year One (koji prati Denta na početku njegove tužiteljske karijere), iznimno je značajan za razumijevanje njegova lika u cijelosti.

U ovoj je verziji, možda više nego i u jednoj dotad, naglašen Dentov osjećaj za pravdu, što je posebno važno jer je, baš ironično, u ovoj verziji Dent započeo svoju karijeru kao branitelj koji je pomoću pravnog manevriranja oslobađao svoje klijente.[52] Naime, iako je taj osjećaj pravde izrazito bitan kako za Harveyja Denta tako i za Two-Facea, ranije verzije mu, barem nakon Dentove transformacije, nisu pridavale toliku važnost - on je bio podređen njegovom vlastitom osjećaju pravednosti prezentiranom kroz novčić, dok je osjećaj univerzalne pravde bio rezerviran isključivo za Harveyja Denta. U ovoj verziji, čak i Two-Face zadržava snažan osjećaj pravde kojega je imao Harvey Dent, čemu najbolje svjedoči njegova replika Batmanu, u kojoj kaže da je, znajući njegov pravi identitet, godinama razmišljao treba li ga ubiti ili ne, ali je shvatio kako bi se to protivilo osjećaju pravde kojeg posjeduje, a prema kojem je Two-Face zapravo kazna za njegove ranije grijehe.[52] Ova činjenica ilustrira dvije stvari - prva od njih je značaj koncepta univerzalne pravde u liku Two-Facea, koji se simbolički nadovezuje na njegovu profesiju, a druga je težina njegovog disocijativnog poremećaja. Što se potonjeg tiče, očito je, a to je ilustrirano i paradoksalnom situacijom kada, nakon prethodno spomenute replike, Two-Face otvoreno tvrdi kako je Harvey Dent odavno mrtav, objašnjavajući tako da taj osjećaj pravde potječe isključivo od njega samoga, a ne od Denta,[52] očito je kako je Two-Face u ovoj verziji prikazan puno manje samoživo nego što je to bio u ranijim verzijama, gdje je njegova strana ličnosti praktički gušila i eliminirala onu Harveyja Denta. I dok ovaj Two-Face tvrdi kako je Dent mrtav, on ne gubi doticaj s njegovom ličnošću i nikada ne postaje samostalni entitet, bez ikakvog doticaja sa svojom ranijom ličnošću. I dok se ta činjenica može objasniti time da je Dent do tragedije s Gildom bio potpuno zdrav, odnosno kako je Two-Face imao manje vremena da uspostavi snažniju dominaciju, ostaje nepobitna činjenica kako je Two-Face na samom početku New 52 serijala bio više manifestacija kriminalne vendete te kako je Dent u tom kontekstu bio "mrtav", a manje intrizično zlo koje je odavno postojalo u Dentu.[52]

Važan aspekt u razumijevanju Two-Facea je i odnos dvaju ličnosti, one Harveyja Denta i one Two-Facea. Paralelno egzistiranje dvaju ličnosti postavlja pitanje svijesti jedne o ovoj drugoj. I dok je to pitanje uglavnom riješeno tako da među dvama ličnostima postoji ne samo svijest, nego i otvorena komunikacija, postojale su neke verzije koje su sugerirale disocijativnu fugu, odnosno to da Harvey Dent zapravo nema svijest o postojanju druge ličnosti i o njezinom djelovanju. Takva solucija sugerirana je i u Helferovom stripu, na samom početku Dentove transformacije, međutim do kraja te priče je situacija promijenjena.[24] S druge strane, strip Nightwing je u nekoliko izdanja iskoristio upravo to kao polaznu točku za objašnjenje Two-Faceove ličnosti. Odnos između Harveyja Denta i Two-Facea je uglavnom prikazan sukladno manifestaciji disocijativnog poremećaja (uz varijaciju da su obe ličnosti svjesne jedna druge), gdje je Two-Face kao dominantna ličnost kreirana kako bi zaštitila Harveyja od traume puno češće pod kontrolom Dentova tijela. U onim pričama koje bi prikazivale sam početak transformacije i događaje koji bi uslijedili neposredno nakon, Harvey Dent se još uvijek bori s Two-Faceom za kontrolu i u nekoliko navrata je taj interni konflikt bio i više nego vidljiv, čak toliko da je Two-Face odlučio djelovati na strani dobroga kako bi dokazao određene stvari sebi i drugima. Međutim, ostaje činjenica da je protekom vremena, jačanjem razočarenja i otuđenosti, Two-Face sve više jačao, a Dent slabio te da je, što je priča bila smještena kasnije od same transformacije, Two-Face sve rjeđe dopuštao Dentu da preuzima kontrolu. Njih su dvojica, često, ulazili i u konflikte oko djelovanja, čak i nevezano za sam novčić, što opet ilustrira činjenicu da su Harvey Dent i Two-Face toliko povezani da mogu međusobno komunicirati. Posebno značajni primjeri su u serijalu No Man's Land, kada Harvey Dent kao branitelj ispituje Two-Facea kao svjedoka,[45] te u Loeb-Saleovom serijalu, gdje Two-Face pokazuje enorman respekt prema činjenici da je Harvey Dent i dalje oženjen čovjek.[44] S druge strane, ostaje činjenica da Two-Face smatra sebe posebnom ličnošću te, kada on preuzme kontrolu nad Dentovim umom, djeluje sukladno vlastitom nahođenju, ali ne smatra kako njegovo djelovanje ikako utječe na personu Harveyja Denta, što je također ilustrirano u Loeb-Saleovom serijalu.[44]

 
Naslovnica posebnog izdanja Batman and Robin #23.1 (studeni 2013.), koji je fokus prebacio na Two-Faceov odnos prema novčiću.

Drugi kontekst iz kojega se Two-Face nužno mora promatrati je njegova opsjednutost novčićem kao sredstvom za donošenje odluka. Opsesija je kod Two-Facea praktički fiksna kategorija i gotovo su svi autori na ovaj ili onaj način iznistirali na tomu da Two-Face nije u stanju donositi odluke bez bacanja novčića. Ta je njegova osobina toliko izražena da ima gotovo sve elemente opsesivno-kompulzivnog poremećaja, čime Two-Face manifestira određene sličnosti s Riddlerom. Međutim, dok je opsesivnost kod Riddlera ključna odlika, kod Two-Facea ona ima sekundarni karakter. Sama geneza Two-Faceove opsjednutosti novčićem vezana je uz njegovu tragičnu transformaciju, odnosno traumu koja je kulminirala istoj. Tako je u prvoj verziji geneze Two-Face preuzeo novčić od Moronija, koji ga je unakazio kiselinom,[7], dok je u kasnijim verzijama novčić potekao od njegova oca, koji je svojim zlostavljanjem doveo do nastanka Two-Facea.[24][41] U oba slučaja, svojatanje novčića je simbolično na jednoj razini i nužno je povezano s osobom koja je najviše doprinijela samoj transformaciji; time je sugerirano da je novčić u psihiloškom aspektu Two-Faceova veza sa zlostavljačem. To objašnjava i utjecaj kojeg novčić ima na kriminalca, a koji se manifestira tako da Two-Face nije u stanju donijeti odluku bez konzultiranja novčića. Ponekad se tu radi i o sitnim odlukama, poput surađivanja s određenim osobama,[57], ali većinom su odluke koje Two-Face prepušta novčiću vezane uz pitanje života i smrti. Sukladno tomu, Two-Face je u nekoliko navrata pokazao nesposobnost da ubije ili spasi određenu osobu bez bacanja novčića, a tu su slabost u njegovom karakteru njegovi oponentni znali često iskoristiti. Naime, bez jasne odluke novčića, Two-Face je bio zbunjen, gotovo nemoćan; oduzimanje novčića omogućava manipulaciju njime do te mjere da će, kako bi dobio novčić natrag, čak i pomoći svojim neprijateljima. Batman i njegovu saveznici su to nerijetko koristili kako bi ga pridobili na svoju stranu. Ipak, Two-Face na oduzimanje novčića zna reagirati i krajnje agresivno, primjerice, kada uperi pištolj Scarecrowu u glavu.[57] Novčić je, u jednom segmentu, postao dio ličnosti samoga Two-Facea, što simbolično što psihološki, a Batman i njegovi saveznici su to nerijetko znali koristiti kako bi urazumili Two-Facea. Tako su često naglašavali činjenicu da novčić, između dvije strane, ima i rub te kako nije sve nužno dvostrano kakvim on to prikezuje, pa čak ni on sam.[52] Ova činjenica je stripovski često naglašavana u situacijama kada Two-Faceov novčić ne bi pao ni na jednu stranu već bi ostao na rubu, što je ovome onemogućilo donošenje konkretnih odluka. Još jedan simboličan aspekt Two-Faceova novčića je i činjenica da ga je, kada bi igrao ulogu suca, znao koristiti kao sredstvo za donošenje presude.[57] Ipak, valjalo bi naglasiti to i da je Two-Face, mada prilično rijetko, sposoban donijeti samostalne odluke ili čak svjesno ići protiv odluke novčića.[27]

Kod Two-Facea, barem na psihološkoj razini, postoji i značajna sličnost s likom Mr. Freezea, a ta sličnost leži u njihovom odnosu prema svojim odabranicama, Gildi Dent, odnosno Nori Fries. Harvey Dent je u svakoj inkarnaciji lika u kojoj se pojavljuje i Gilda iznimno povezan s njom. Njegova povezanost s Gildom slična je emocijama koje prema Nori ima Victor Fries prije svoje transformacije, a radi se o doista iskrenoj i snažnoj privrženosti. Međutim, u trenutku transformacije, Two-Face i Mr. Freeze se razilaze; prvome Gilda ostaje gotovo nostalgični podsjetnik na ranija vremena, dok potonji razvija patološku opsesiju Norom koja je najčešće uzrok njegovog kriminalnog djelovanja. Two-Face, čak i kada u cijelosti kontrolira Dentovo tijelo, pokazuje enormno poštovanje prema Gildi, tvrdeći čak kako je Harvey Dent oženjen čovjek, ne dozvoljavajući ikome insiniuaciju da je Harvey Dent taj koji ima nove ljubavnice.[44] Ovo želi reći da je Two-Face bio sklon aferama, međutim iste je pripisivao isključivo sebi, jasno odvajajući ličnosti Harveyja Denta i samog sebe.[44] Međutim, Two-Face nikada nije razvio patološku opsesiju Gildom te ju je, nakon svoje transformacije, uglavnom ostavljao na miru, poštujući njezinu odluku da ga napusti, a što je mahom uvjetovano njegovim negativnim doživljajem vlastite transformacije. Iako su neke ranije verzije prikazivale Two-Facea kako je pokušavao ponovo vratiti Gildu,[8][16] Two-Face je uglavnom zadržao zaštitnički odnos prema Gildi, ali bez direktnog interveniranja u njezin kasniji život.[44] Emocije koje je Two-Face, odnosno Harvey Dent nakon transformacije, zadržao prema Gildi su često bile iskorištene od strane Batmana i njegovih saveznika kako bi vratili (ili pokušali vratiti) Two-Facea na stranu dobra, no svi su ti pokušaji mahom bili kratkoga vijeka ili potpuno neuspješni. Ipak, unatoč tomu se da zaključiti da Two-Face i nakon svoje transformacije gaji snažne emocije prema Gildi te kako ona i dalje djeluje na njega kao regulator i veza s ranijim životom.

Za kraj, valjalo bi se osvrnuti na pitanje plastične operacije kao korektiv Two-Faceove ličnosti. Ova je teorija polazila od toga da je postojanje Two-Facea isključiva posljedica fizičke transformacije pa bi uklanjanje iste ujedno dokinulo potrebu za postojanjem druge ličnosti. Ovakvo je tumačenje istovremeno i simbolično jer se fizička rekonstrukcija interpretira i kao rekonstrukcija ličnosti. Plastična operacija je kao motiv iskorištena u cijeloj seriji izdanja i to s različitim uspjehom. Postojale su situacije gdje je ona bila uspješna u smislu da je u potpunosti ubila Two-Facea,[47][48] ali uglavnom bi uspjeh bio ili privremen ili prividan.[24][48] Ideja da bi fizički oporavak izliječio Two-Faceov um bi se, tako, uglavnom pokazala neuspješnom, odnosno pogrešnom, čime je samo dodatno afirmirana činjenica da je fizička deformacija Harveyja Denta uglavnom bila samo povod, ali ne i uzrok njegove patologije, koja je u različitim oblicima postojala puno prije same nesreće.

Two-Face je lik čija je psihologija unutar serijala o Batmanu izrazito zanimljiva. Iako su različiti autori njegovu patologiju pripisivali shizofreniji ili bipolarnom poremećaju, najveći broj interpretacija fokusira se na traumom inducirani disocijativni poremećaj identiteta, koji je doveo do postojanja dvaju ličnosti. Što zbog tragedije, što zbog zlostavljanja, Harvey Dent je, kao obrambeni mehanizam, postepeno stvarao dominantnog i agresivnog Two-Facea, koji je u ključnom trenutku preuzeo kontrolu. Međutim, čak i nakon transformacije, Two-Face nije izgubio potpunu vezu s Harveyjem Dentom te je zadržao neke karakterne odlike, ponajviše osjećaj za pravu kojega je Dent imao. Sukladno tomu, nerijetko je Two-Face znao pomoći Batman u ići protiv vlastite kriminalne prirode, a to nije uvijek bilo nužno uvjetovano odlukom njegova novčića. Two-Face je u tom kontekstu istovremeno i zlikovac i anti-junak, a ako se tomu pridoda i njegova geneza, istovremeno i tragična figura čija je negativnost posljedica spleta okolnosti, a ne intrizične zloće kao kod drugih likova.

Medijske adaptacije uredi

Televizija uredi

Iako je već u ranoj fazi uživao priličan ugled među Batmanovim protivnicima, Two-Face se, iznenađujuće, nikada nije pojavio u televizijskoj seriji iz 1966. godine. Producenti su isprva planirali uključiti lika u seriju, uz izmijenjenu genezu - Harvey Dent bio bio televizijski voditelj kojemu lice bude unakaženo nakon što mu televzija eksplodira u lice.[76] Scenarij za tu epizodu napisao je Harlan Ellison, a uloga je bila ponuđena Clintu Eastwoodu.[77] Ipak, epizoda nikada nije snimljena jer su producenti shvatili kako bi Two-Face bio previše nakazan i nasilan za "kid-friendly" ugođaj serije, koja je neovisno o tome bila podložna strogoj cenzuri. Ellisonov scenarij je kasnije postao priča "The Lost Episode" u sklopu stripa Batman '66.

Priroda samoga lika i njegove fizičke deformacije vjerojatno su bile glavni razlog zašto se Two-Face nije pojavljivao na televiziji u razdoblju kada je cenzura bila snažnija, a sve animirane serije o Batmanu su bile snažno orijentirane prema djeci. Tako se Two-Face na televiziji prvi puta uopće pojavio tek 1992. godine kao lik u kultnoj animiranoj seriji Batman: The Animated Series, gdje mu je glas posudio Richard Moll. Svoje prvo pojavljivanje imao je u prvoj epizodi serije, "On Leather Wings", u kojoj je Harvey Dent kao okružni tužitelj odobrio imunitet Harveyju Bullocku za vođenje posebne istrage protiv "Bat-Mana".[78] U petoj epizodi, "Pretty Poison", Dent i Bruce Wayne polažu kamen temeljac za novi zatvor, Stonegate Penitentiary, koji je izgrađen zahvaljujući Dentovoj inicijativi. Pet godina kasnije, Harvey Dent i prelijepa Pamela Isley čekaju Brucea Waynea u restoranu. Nakon što odradi posao kao Batman, Wayne odlazi u restoran gdje upoznaje Pamelu, ali ona ubrzo mora otići. Na odlasku strastveno poljubi Denta, koji kasnije govori Bruceu kako ju je zaprosio. Iako mu Bruce napominje da ju je upoznao tek prije sedam dana, Dent je uvjeren kako je Pamela ona prava, nakon čega padne glavom u desert. Iako Bruce isprva misli da je u pitanju šala, zabrine se kada shvati kako se Harvey ne ustaje. Dent je odveden u bolnicu u komatoznom stanju gdje je utvrđeno kako je otvoran, međutim liječnici su bespomoćni bez protuotrova. Gordon naredi istragu, međutim bez uspjeha. Batman, koji je iz bolnice uzeo Dentovu krv, uspijeva otkriti što je uzrokovalo trovanje, međutim ta vrsta ruže je odavno izumrla i ne može se izraditi protuotrov. Dok Bruce boravi s Dentom u bolnici, dolazi Pamela koja na odlasku pokušava poljubiti Brucea, ali on to pretvori u zagrljaj. Ubrzo nakon, Bruce i Alfred shvate o čemu se radi i Batman odlazi konfrontirati Pamelu, koja je zapravo zlikovka Poison Ivy. Nakon borbe, Batman uspije dobiti protuotrov koji doista izliječi Harveyja, nakon čega mu Bruce govori kako ipak misli da Pamela nije ona prava.[79]

 
Okružni tužitelj Harvey Dent prije svoje transformacije u društvu zarućnice Grace Lamont.

Dentova transformacija u Two-Facea prikazana je u dvodijelnoj epizodi "Two-Face", koja je ujedno predstavila i nešto drugačiju genezu u odnosu na stripove. U toj epizodi, Harvey Dent ima noćnu moru u kojoj vidi misterioznog dvojnika koji konstantno baca novčić te ga uvjerava kako je vrijeme došlo. Šokiran, Dent se budi u svom uredu, gdje mu njegov pomoćnik govori da se mora naći s Gordonom kako bi popratio raciju zgrada koje su u vlasništvu Ruperta Thornea, a u kojima se nalazi ukradeno oružje. Racija je bila uspješna uz Batmanovu pomoć, a na novinskoj konferenciji Dent javno čestita policiji na njihovom uspjehu. Tada, međutim, jedan od Thorneovih ljudi provocira Denta i nogom udari lokvu te poprska njegovo odijelo. Na iznenađenje svih, Dent odjednom poludi i divlje napadne kriminalca, toliko da su ih policajci morali razdvojiti. Već sljedećeg trenutka, Dent je neobjašnjivo miran i ne uspijeva Gordonu objasniti svoju reakciju. Neko vrijeme kasnije, tokom zabave na kojoj je skupljao sredstva za svoj reizbor, Harvey Dent je imao novi nasilni ispad kada je saznao da su Thorneovi ljudi pušteni na slobodu. Wayne ga pokuša smiriti, no Dent ga planira napasti sve dok ga ne smiri zaručnica, Grace Lamont. Wayne mu savjetuje psihijatrijsku pomoć na što Dent, nevoljko, ipak pristaje. U ordinaciji dr. Nore Crest, Harvey Dent pod hipnozom otkriva drugu ličnost koja sebe naziva Big Bad Harv. Harv je agresivan i nasilan te ima opsesivnu potrebu bacati novčić. Govori kako prezire Denta te mu odbija u potpunosti prepustiti kontrolu. Kada ju Harv gotovo baci kroz prozor, dr. Crest prekine hipnozu i vrati Denta, koji je zgrožen Harvovim djelovanjem. Iako je znao da pati od disocijativnog poremećaja, Dent navodi kako je prije mogao kontrolirati Harva, ali kako ga je stres oko reizbora oslabio. Dr. Crest mu savjetuje da se na nekoliko dana prijavi u psihijatrijsku ustanovu, međutim on to odbija zbog kampanje te pristaje na tajne terapije za vrijeme kampanje. Tokom jedne kasnije zabave, saznajemo kako će Dent uvjerljivo pobijediti na izborima. Planirajući svoj pobjednički govor, Harvey planira zaprositi Grace i odrediti datum, međutim dobije poziv od Ruperta Thorena - zahtijeva da se sastanu ili će Big Bad Harv izaći u javnost i tako uništiti njegovu karijeru. Vidjevši prijateljevo čudno ponašanje, Bruce Wayne se preruši u Batmana i prati Harveyja. Thorne se sastane s Dentom u napuštenoj tvornici kemikalija te mu govori kako je saznao o njegovoj prošlosti. Naime, Harvey Dent se kao dječak borio protiv nasilnika, koji je nakon borbe završio u bolnici, ali ne zbog ozljeda, već zbog apendicitisa. Ne znajući to, Harvey se prestravio svoje agresivnosti te ju je godinama držao u sebi, toliko da je ona postala zasebna ličnost koja se u posljednje vrijeme sve češće manifestirala. Thorne prijeti kako će javnosti otkriti taj podatak, međutim Dent se nasmije i govori Thorneu kako se obraća krivom Harveyju. Big Bad Harv napadne Thornea i njegove ljude uz Batmanovu pomoć, ali u borbi dolazi do tragedije - jedna žica je upala u posudu s kemikalijama i izazvala eksploziju koja je zahvatila lijevu stranu Harveyjeva lica. Batman ga je uspio spasiti, međutim liječnici su u bolnici tek ustanovili težinu ozljeda. Kada ga je Grace posjetila, Dent je otkrio kako je unakažen te kako mu jedna strana izgleda normalno, a druga kao u čudovišta. Grace izgubi svijest, a Harvey nakon kratkog pozdrava, bježi iz bolnice.[80]

 
Harvey Dent je nakon eksplozije koja mu je unakazila lice postao kriminalac Two-Face.

Šest mjeseci kasnije, Harvey Dent je postao kriminalac po imenu Two-Face i planira svoju osvetu nad Thorneom uz pomoć blizanaca Mina i Maxa. Odlaze do Thorneovog kladioničara, gdje novčić odluči da će napasti lokaciju. Novčić ima dvije glave, ali jedna strana ima duboke rezove. U međuvremenu, Bruce Wayne ima noćne more u kojima vidi sebe kako je razočarao Denta isto kao što je razočarao svoje roditelje nakon čega odluči spasiti Harveyja. Nakon napada, Thorne je izdao nagradu od $2,000,000 za Two-Faceovu glavu. Tokom podjele novca s blizancima, Two-Face u svom novčaniku pronalazi fotografiju zdravog sebe s Grace, na što se Max ponudi da će ju dovesti, ako mu toliko nedostaje, međutim novčić odluči drugačije. Two-Face tada planira napad na Thornea, ali Batman istovremeno shvati njegov plan. U uredu Thorneova odvjetnika, Two-Face pronalazi inkriminirajuće dokumente, međutim pojavljuje se Batman i pokušava ga zaustaviti. Iako Two-Face zastane nakratko na spomen Grace, Maxov dolazak omete Batmana i vrati Two-Facea na staro; uspijeva pobjeći. Two-Face ubrzo kontaktira Grace i ona pristaje naći se s njom, ali tako nesvjesno otkrije Thorneu Two-Faceovu lokaciju. Prekrivši unakaženu stranu lica, Two-Face se sastaje s Grace, koja ga, unatoč tome što on govori kako isključivo sreća određuje sudbinu, čak i to hoće li netko biti dobar ili loš, uvjerava kako je on ipak dobar i kako je postigao mnogo toga. Tada mu skida krpu i govori kako će ga, unatoč svemu, voljeti. Two-Face ju zagrli, ali u tom trenutku dolazi Thorne koji otkriva kako im je Grace pomogla da ga pronađu. Prijeteći joj, zahtijeva spis od Two-Facea, a kada ga dobije, naredi svojim ljudima da ih oboje ubiju. Tada dolazi Batman i pomaže Two-Faceu te zajednički uspiju svladati Thorena i njegove ljude. Na samom kraju, Two-Face ima priliku osvetiti se Thorneu. Grace i Batman ga mole da puste zakonu da se obračuna s Thorneom, međutim Two-Face baca novčić. Prije nego uspije pasti, Batman razbaca kutiju s identičnim novčićima i tako stvori konfuziju; Two-Face nije uspio donijeti odluku. Thorne je uhapšen zajedno s Two-Faceom, ali potonji uz sebe ima Grace. Na kraju epizode, Gordon i Batman se nadaju kako se Harvey ipak može oporaviti.[81]

Kasnije epizode, ipak, ilustriraju drugačije. U epizodi "The Strange Secret of Bruce Wayne", Two-Face je bio jedan od zlikovaca koji su Hugu Strangeu ponudili ukupno $51,240,685.53 za Batmanov pravi identitet. Iako je Strange znao istinu, Batman je pomoću kostima i manipulacije uspješno pokvario profesorov plan i okrenuo zlikovce protiv njega. Kada je Strange ipak otkrio Batmanov identitet, Two-Face je rekao: "Ja poznajem Brucea Waynea. Ako je on Batman, ja sam engleski kralj!" Plan je dodatno propao kad je Batman organizirao lažnog Brucea Waynea, što je potpuno izbezumilo Strangea i zaštitilo njegov identitet.[82] U epizodi "Almost Got 'Im", Two-Face je jedan od zlikovaca koji, kartajući, razmjenjuju teorije o Batmanu i hvale se tko je bio najbliže njegovoj eliminaciji. Two-Face priča o svojoj pljački banke, tokom koje je uspio svladati Batmana i zavezati ga za divovski novčić kojeg je planirao ispaliti iz katapulta - ako bi novčić pao prema dolje, Batman bi bio zgnječen, a ako bi pao prema gore, pukle bi mu kosti. Ipak, u zraku, Batman se uspio osloboditi koristeći upravo Two-Faceov novčić, kojeg je ukrao, te je na koncu svladao Two-Facea i njegove ljude. Na kraju je, kao nagradu, dobio divovski novčić i smjestio ga u Batcave.[83] Kada se pojavio u dvodijelnoj epizodi "Shadow of the Bat", Two-Face je postao jedini zlikovac u animiranoj seriji koji se pojavio u čak dvije dvodijelne epizode. U prvom dijelu se pojavljuje samo kratko, kada odbija Matchesu Maloneu pristup svojoj bandi.[84] U drugom dijelu saznajemo kako se Two-Face planira riješiti Gordona i postaviti njegovog zamjenika, a svog doušnika, Gila Masona, na njegovo mjesto; time bi on postao najveći kriminalac u Gothamu. Kada, na koncu, otme Gordona, njegov plan zajednički pokvare Batman i Robin, dok se Batgirl obračuna s Masonom.[85] Epizoda "Trial" bila je posebno znakovita jer je Two-Facea nanovo vratila u ulogu tužitelja, ovoga puta u montiranom procesu protiv Batmana. Batmanova braniteljica bila je nova okružna tužiteljica Janet Van Dorn, koja je bila njegova velika protivnica, dok su ostale uloge preuzeli zatvorenici u Arkhamu. Two-Face optužuje Batmana da je osobno kriv za nastavak svih prisutnih zlikovaca, što je izvorno tvrdila i Van Dorn, ali je tokom procesa shvatila kako je u krivu te da bi svi oni i bez Batmana bili ono što jesu. Unatoč uvjerljivoj završnoj riječi, sudac Joker ih je oboje osudio na smrt, što je vjerojatno bilo planirano od samog početka. U posebnoj sobi, prije same egzekucije, Joker, sada prerušen u svećenika, planira razotkriti Batmana, no Janet Van Dorn iskoristi Batarang kojeg je sačuvala da ugasi svjetlo i tako stvori privremeni kaos koji je Batmanu bio dovoljan da pobjegne. Iako su se zlikovci ubrzo sabrali, Batman je uspješno pobjegao s tužiteljicom, a ubrzo se pojavio i Gordon i tako je plan zlikovaca propao.[86] Još jedna znakovita epizoda bila je "Second Chance", tokom koje je Harvey Dent otet iz bolnice netom prije plastične operacije koja bi mu uklonila ožiljke, a sve nakon što mu je psiha gotovo popravljena. Batman i Robin isprva sumnjaju na Thornea ili Penguina, no kada obe sumnje propadnu, Batman zaključi tko je otmičar - Two-Face! Ovdje je odnos između dvaju ličnosti, posebno značajan za psihološku interpretaciju lika, jako dobro objašnjen. Two-Face objašnjava kako nije mogao dozvoliti Dentu da ga uništi te kako ima plan aktivirati dinamit, ako novčić tako kaže. Batman mu govori da pusti novčić da padne na pod kako bi i on vidio odluku, međutim novčić je pao na rub. Two-Face je nekoliko puta pokušao ponovo, ali s istim rezultatom. Dok se Two-Face mučio, Batman se oslobodio i svladao ga. U trenutku kada je novčić gotovo pao, Two-Face je krenuo za njim i skoro poginuo, ali ga je Batman uhvatio te mu je objasnio kako je zamijenio novčiće; ovaj kojeg Two-Face lovi uvijek bi pao na rub. Batman mu govori kako sada sam mora donijeti odluku; Dent odluči pustiti novčić i uspeti se prema Batmanu, no javlja se Two-Face i udari Batmana, nakon čega počne padati u provaliju, međutim Batman ga ipak uspije spasiti. Dok Two-Facea odvode u Arkham, vidimo kako je Harvey ipak sretan što je Bruce bio ti za njega (naime, on je platio operaciju koja ga je trebala popraviti).[87] Bilo je ovo posljednje puno pojavljivanje Two-Facea u sklopu serije Batman: The Animated Series, iako je u još nekoliko epizoda (što prije, što nakon ove) imao cameo nastupe.

 
Harvey Dent/Two-Face kao Judge u seriji The New Batman Adventures. Judge je bio treća ličnost koju je Harvey Dent nesvjesno stvorio u sebi, a ni Dent ni Two-Face nisu bili svjesni njegova postojanja.

U sklopu animirane serije The New Batman Adventures, koja je bila direktni nastavak na The Animated Series s istom postavom, Two-Face nije pretrpio gotovo nikakve promjene u vizualnom izgledu, za razliku od drugih likova poput Penguina ili Mr. Freezea. U sklopu ove serije, pojavio se ukupno dva puta, a glas mu je ponovo posudio Richard Moll. U svom prvom pojavljivanju, u epizodi "Sins of the Father", Two-Face je indirektno zaslužan za činjenicu da je Tim Drake postao Robin. Naime, ispostavlja se kako je Two-Face želio uhvatiti Tima Drakea te ga je sačekao u njegovom domu, nakon čega je odveden na dokove kako bi ga ispitali. Tim ništa ne odaje, ali Two-Face kod njega pronalazi pismo s ključem. Uzima ključ, a novčić odluči kako Tima treba ubiti, međutim to zaustavi Batman, koji dječaka i sebe spasi od tragedije. Batman odvodi Tima do Batcavea, gdje uspijeva zaključiti gdje treba ići - ključ kojega je ostavio "Shifty" Drake, Timov otac, bio je od ormarića u zračnoj luci. Iako Batman i Batgirl dolaze na vrijeme, Two-Face uspije pobjeći s Drakeovom torbom. Nedugo zatim, dok Batman i Batgirl nastavljaju s istragom i otkriju kako je Timov otac mrtav, Two-Face objavi kako zahtijeva isplatu od $22,000,000 do 02:00 ili će na grad pustiti smrtonosni plin. Dok Batman i Batgirl mozgaju o Two-Faceovoj lokaciji, Tim Drake predloži kazalištr Janus, gdje prvo dvoje doista pronalaze Two-Facea. Dok se Batman i Batgirl bore, dolazi Tim Drake odjeven kao Robin i pomaže herojima da svladaju Two-Facea. Na kraju epizode, Bruce Wayne prima Tima Drakea kao novog Robina.[88] Svoje drugo i posljednje pojavljivanje imao je u epizodi "Judgment Day", ujedno i posljednjoj epizodi serije. Tu se Two-Face pojavljuje kako bi preuzeo sumnjivu transakciju od Penguina, koju je ovaj trebao izvršiti s Killer Crocom, ali mu je Two-Face dao bolju ponudu. Kasnije istoga dana, Penguina iznenadi misteriozna figura u crnoj halji i sa sudačkom perikom, noseći mač i nazivajući se The Judge. Iako se Penguin kune u legitimnost svog poslovanja, Judge se predstavlja kao Zakon i napada Penguina sve dok ovaj ne izgubi svijest. Kada se vijest proširi - Croc je presretan, Bruce Wayne nezadovoljan, Two-Face sve promatra mirno, bacajući novčić, a vijećnik J. Carroll Corcoran javno podrži djelovanje osvetnika. Nedugo zatim, ista sudbina snađe i Killer Croca, a kasnije se otkriva kako Corcoran otvoreno pomaže Judgeu, dajući mu osjetljive podatke kako bi podigao vlastitu popularnost. Sljedećega dana je objavljeno kako je Riddler bio Judgeova meta, a Corcoran je javno izjavio kako zna za Judgeo djelovanje te kako je Two-Face najvjerojatnija sljedeća meta; čuvši to, Two-Face u naletu bijesa propuca televizor. Batman, kojemu je Judge direktna konkurencija, odlazi do Two-Facea kako bi mu pomogao, no kada ovaj odbije pomoć, svi izlazi iz Two-Faceova tajnog skrovišta se zatvore (uključujući i tajni izlaz), a Judge proglasi smrt gušenjem. Kako bi spasio Two-Facea i sebe, Batman iskoristi eksplozivni Batarang i izazove seriju eksplozija koje im omogućuju bijeg, no dok se Batman oporavlja, Two-Face ga udari i bježi. Batman odlazi do Corcorana, koji je trenutak prije prekinuo telefonski razgovor sa Judgeom, zahtijevajući informacije o osvetniku, međutim vijećnik mu odbija odati informacije; Batman odlazi. Two-Face ubrzo otima Corcorana i zahtijeva informacije o Judgeu, no ovaj ga samo pokuša podmititi, nakon čega Two-Face odluči da ga treba ubiti. Batman u međuvremenu otkriva Judgeov pravi identitet; naime, čekić kojeg je Judge koristio je zapravo Marshallova nagrada, koju svake godine dodjeljuje gothamska odvjetnička komora, a inspekcija popisa dobitnika otkrila je Judgeov pravi identitet. Batman odlazi spasiti Corcorana te se sukobljava s Judgeom, a nakon što ga uspješno svlada, otkrije njegov pravi identitet - Judge je zapravo Two-Face! Corcoran je osuđen, a Two-Face odveden u Arkham, gdje je sam prolazio kroz vlastiti proces, potpuno izbezumljem. Na kraju, Bruce Wayne objašnjava kako je Judge bio treća ličnost koju je Harvey Dent nesvjesno stvorio kako bi se borio protiv kriminala te kako nije imao pojma o njezinom djelovanju. To objašnjava činjenicu da se Two-Face nesvjesno pokušao ubiti te to da je Judge znao za tajni izlaz.[89] Ovo je jedna od rijetkih inkarnacija koje je uvela postojanje treće ličnosti u liku Harveyja Denta, a posebno je znakovita jer ni Harvey Dent ni Two-Face, koji su svjesni jedan drugog, nisu bili svjesni postojanja Judgea. Inače, Judgeu glas nije posudio Moll, već Malachi Throne. Iako se nije pojavljivao, Two-Face je spomenut u animiranim serijama Justice League i Batman Beyond, koje su bile smještene u istom kontinuitetu.

Harvey Dent kao Two-Face se pojavio još i u animiranim serijama Batman: The Brave and the Bold i Beware the Batman. U prvoj seriji, govornu ulogu imao je u tri epizode; u prve dvije mu je glas posudio James Remar, dok je Richard Moll ponovio svoju ulogu u posljednjem od ta tri pojavljivanja, gdje je Two-Face zajedno s drugim zlikovcima saznao kako je Joe Chill indirektno odgovoran za nastanak Batmana. U potonjoj seriji, glas mu je posudio Christopher McDonald, a Harvey Dent je isprva prikazan kao okružni tužitelj, a onda i kandidat za gradonačelnika koji tajno surađuje s Anarkyjem i Deathstrokeom na rušenju Batmana. Tokom jedne intervencije u konflikt između Batmana i Deathstrokea, Dent je izložen eksploziji koja ga trajno unakazi. Nadimak "Two-Face" mu, ironično, pridaje Anarky, a Dent shvati kako je njegova karijeta gotova te se odlučuje posvetiti kriminalu.

U animiranoj seriji Young Justice, vidimo Paula Sloanea, lažnog Two-Facea, kao jednog od glumaca u fiktivnom sitcomu Hello Megan. Glas mu je posudio Kevin Michael Richardson, a njegova transformacija u Two-Facea se nikada nije odvila u seriji.

Gotham uredi

Glavni članak: Harvey Dent (Gotham)
 
Nicholas D'Agosto kao Harvey Dent u televizijskoj seriji Gotham. Bilo je ovo prvo televizijsko pojavljivanje Harveyja Denta izvan animiranog univerzuma.

Svoje prvo televizijsko pojavljivanje izvan animiranog serijala, Harvey Dent je imao u devetoj epizodi serije Gotham, koja je naslovljena "Harvey Dent". Isprva kao sporedni lik, Harvey Dent se pojavio u ulozi mladog i pravednog okružnog tužitelja u Gothamu. Iako je voljan pomoći Gordonu, Dent je bio puno manje sklon prelaženju granica nego sam Gordon zbog čega je i sačuvao svoj položaj, unatoč pritiscima moćnika, poput gradonačelnika ili Loeba. Također, Dent je u par navrata pokazao priličnu agresivnost, iznenadnu i kratkotrajnu, koja je bila natruha njegove kasnije transformacije u Two-Facea.

Harveyja Denta u seriji tumači Nicholas D'Agosto, a u drugoj sezoni je unaprijeđen u glavnog lika. Ipak, od tog trenutka, ni D'Agosto ni njegov lik nisu imali nijedno pojavljivanje u u kasnijim sezonama serije. John Stephens, jedan od producenata serije, kasnije je objasnio da su bili vezani činjenicom da se Two-Face kao lik pojavio tek nakon što je Bruce Wayne postao Batman, tako da nisu imali način kako ga uključiti u seriju. Dodao je i da su imali nekoliko ideja o "proto-Two-Faceu", ali nisu našli dobar način kako ih realizirati.[90]

Film uredi

 
Billy Dee Williams je kasnije trebao reprizirati svoju ulogu Harveyja Denta iz prvoga filma i postati Two-Face, međutim nakon što je njegov lik izbačen iz scenarija za drugi film, Schumacher ga je za treći film u serijalu odlučio zamijeniti Tommyjem Leejem Jonesom.

Sukladno njegovom izostavljanju iz serije, Two-Face se nije pojavio u filmu iz 1966., a svoj je debi imao u Burtonovom filmu Batman iz 1989. godine. U tom je filmu Harvey Dent novoizabrani okružni tužitelj u Gothamu koji se u svom govoru zaklinje kako će očistiti grad od kriminalaca, posebno naglašavajući ime Carla Grissoma. Njegova uloga u ovom filmu nije bila od pretjeranog značaja te se pojavio u samo nekolicini scena, uglavnom bez značajnijih replika. Često je viđen u društvu narednika Gordona i gradonačelnika Borga, koji je vršio poseban pritisak na njega da riješi slučaj Joker. Kada je Joker u jednom trenutku doista ubio Carla Grissoma, Dent se pojavio na lokaciji, međutim nije želio komentirati situaciju na upit novinara. Na samom kraju filma, Dent pali Batsignal, čime priznaje Batmanovu ulogu u Gothamu. Harveyja Denta je u prvom filmu iz serijala tumačio Billy Dee Williams, koji se ujedno trebao pojaviti i u nastavku, Batman Returns.[91] Ipak, iako je njegov lik bio u ranom nacrtu scenarija, na koncu je izbačen. Naime, Dent je trebao preuzeti ulogu koja je kasnije pripala Maxu Shrecku, a ozljede na licu je trebao dobiti na samom kraju, kada bi ga Catwoman poljubila držeći Penguinov generator. Ta bi scena bila iskorištena kao geneza Two-Facea te bi postavila radnju za treći, planirani Burtonov film. Dent je na kraju izbačen iz scenarija za Batman Returns, zbog čega je dugo kružila glasina kako su producenti Williamsu morali platiti ugovornu kaznu, međutim istu je opovrgnuo sam Williams.[92]

 
Iako je njegov filmski kolega, Jim Carrey kao Riddler, dobio same pohvale za svoju ulogu u filmu Batman Forever, Tommy Lee Jones se kao Two-Face nije uspio izdići iznad samoga filma te je dobio prilično loše kritike za svoju interpretaciju.

Two-Face se ipak pojavio u trećem filmu, Batman Forever, međutim nakon što je Joel Schumacher preuzeo redateljsku palicu od Tima Burtona, došlo je i do promjene u izboru glumca. Iako se Williams nadao kako će dobiti priliku glumiti Two-Facea, Schumacher je odabrao Tommyja Leeja Jonesa. Uloga je bila ponuđena i Melu Gibsonu, međutim on ju je morao odbiti zbog problema u rasporedu vezanih uz snimanje filma Braveheart. Njegova geneza identična je onoj iz Zlatnoga doba; neko vrijeme nakon događanja iz filma Batman, Dent je još uvijek okružni tužitelj te je uspio pred sud dovesti mafijaša Sala Maronija. Tokom suđenja, Maroni baci kiselinu u Dentovo lice, koje ostaje trajno unakaženo s lijeve strane. Dent je poludio i postao Two-Face, zakljinući se kako će se osvetiti Batmanu jer ga nije spasio. Nedugo zatim je uhapšen i odveden u Arkham. Točno dvije godine nakon svog hapšenja, Two-Face je pobjegao iz Arkhama i napao drugu Nacionalnu banku u Gothamu. Prilikom pljačke, oteo je zaštitara kojeg je planirao koristiti kao mamac za Batmana, kojeg bi naknadno ubio. Two-Face tada baci novčić kako bi odlučio hoće li zaštitara držati živog ili mrtvog, a novčić odluči u taočevu korist. Batman se, na koncu, pojavi i uspije spasiti zaštitara, dok se Two-Face da u bijeg helikopterom. Batman ga slijedi, no Two-Face usmjeri helikopter prema spomenuki u gothamskoj luci, nadajući se da će tako ubiti Batmana dok on bježi uz pomoć padobrana. Njegov sljedeći napad bio je na cirkus, gdje su Bruce Wayne (Val Kilmer) i dr. Chase Meridian (Nicole Kidman) gledali točku koju izvodi skupina Flying Graysons. Two-Face je postavio bombu u cirkus i zaprijetio kako će ju aktivirati ukoliko Batman ne otkrije svoj pravi identitet. Iako Bruce Wayne to i učini, Two-Face ga ne čuje zbog buke te aktivira bombu. Mladi Dick Grayson (Chris O'Donnell) uspije preusmjeriti bombu u rijeku, međutim Two-Face prekine užad koju su koristili njegovi roditelji i brat tako da svi oni padaju u svoju smrt. Nešto kasnije, Two-Face se pojavljuje prerušen u staricu s kolicima dok ga Batman traži u Batmobileu. Nakon što se otkrije, Two-Face izvuče bazuku i ispali prema Batmanu, no pogodi vozilo svojih pomoćnika. Nedugo nakon još jednog neuspjelog plana da se osveti Batmanu, Two-Face dobiva posjetitelja u svom tajnom skrovištu. Odjeven u zeleno odijelo s upitnicima, Riddler (Jim Carrey) demonstrira Two-Faceu svoj izum tako što apsorbira sve informacije iz umova njegovih pomoćnica, Sugar i Spice. Two-Faceu se svidi ideja, a kada mu Riddler ponudi suradnju, baci novčić koji odluči u Riddlerovu korist i njih dvojica postaju partneri. Two-Face planira iskoristiti Riddlerov izum kako bi otkrio Batmanov tajni identitet. Njih dvojica dogovore napad na gala zabavu na kojoj je Riddler, odnosno Edward Nygma, demonstrirao svoj izum. Two-Face upada na zabavu i pljačka prisutne, nakon čega ponovo gotovo ubija Batmana, kojeg spasi Dick Grayson. Iako je Batman živ, Riddler je izvršio svoj zadatak - uvid u um Brucea Waynea otkrio je kako je on zapravo Batman. Tokom noći vještica, Riddler i Two-Face napadaju Wayne Manor i otimaju dr. Meridian. Batman i njegov novi partner, Robin, prate zlikovce do njihova tajna skrovišta, gdje se Robin sukobljava s čovjekom koji mu je ubio obitelj. Robin je uspješniji u borbi i dovesti Two-Facea do situacije da se hvata za rub kako ne bi pao i poginuo, međutim ne pušta ga da padne već mu pomaže. Two-Face se divi njegovoj plemenitosti, ali ubrzo vadi revolver i uzme ga za taoca. Batman spasi Robina i dr. Meridian kada ih Riddler pokuša ubiti, međutim pojavljuje se Two-Face i planira ih sve pobiti. Batman tada apelira na novčić i nagovori Two-Facea da prepusti odluku njemu. Opsjednut novčićem, Two-Face ga doista baci, međutim prije nego ovaj donese odluku Batman baci nekoliko lažnih novčića i tako zbuni Two-Facea. Želeći uhvatiti pravi, Two-Face je zamahnuo rukom i pao u svoju smrt, mada kraj otkriva kako je ipak uspio uhvatiti novčić i kako je on bio u korist Batmana. Two-Face je tako postao treći zlikovac u tri filma kojega je Batman ubio (kao i Joker i Penguin). Njegovo odijelo se može vidjeti u Arkhamu tokom filma Batman & Robin.

Iako je Schumacher napravio promjene pri odabiru glumca i u odnosu na Burtonovu izvornu koncepciju lika, Jonesov Two-Face se nužno mora gledati u sklopu istog kontinuiteta kao i Harvey Dent kojega je tumačio Billy Dee Williams. Unatoč očitim razlikama, radilo se samo o promjeni glumca, ali ne i kontinuiteta tako da su Harvey Dent iz Batmana i Harvey Dent/Two-Face iz filma Batman Forever isti likovi. Za razliku od Carreyjeva Riddlera, koji je unatoč lošim kritikama filma dobio pohvale, Jonesov Two-Face je među kritikom prošao gotovo jednako loše kao i sam film. Scott Beatty je bio posebno kritičan, smatrajući kako je Two-Face u filmu Batman Forever samo loš pokušaj imitiranja Jokera, a ne kompleksni lik kakav je u stripovima, naglašavajući i činjenicu kako je Two-Faceova opsesija novčićem u filmu prikazana više kao tik nego kao patološka nužnost te je čak nekoliko puta karikirana.[93] Velike razlike između Schumacherovog Two-Facea i stripovskih verzija laže, dakako, i u činjenici da je Schumacher svojim filmovima pristupio stilski osjetno drugačije, želeći blaži ton blizak campu, a ne mračni ton kakvog je postavio Burton. Ipak, Tommy Lee Jones je 1996. godine nominiran za MTV Movie Award u kategoriji najboljeg zlikovca, zajedno s Carreyjem, međutim obojica su izgubili od Kevina Spaceyja za ulogu Johna Doea u filmu Seven.

 
Aaron Eckhart je bio prvi glumac koji je u istom filmu tumačio i Harveyja Denta i Two-Facea. Za svoju ulogu u Nolanovom The Dark Knight, Eckhart je dobio same pohvale.

Kada je 2005. godine Christopher Nolan započeo rad na revitalizaciji filmskog serijala o Batmanu, Harvey Dent je planiran već za prvi nastavak, međutim najavljen je kao lik u drugom nastavku serijala, The Dark Knight. Spekulacije oko izbora glumca trajale su dugo, a lista kandidata bila je prilično duga prije nego što je Aaron Eckhart, kojega je Nolan odabrao nakon što je vidio njegovu ulogu u filmu Thank You for Smoking, potvrđen kao Harvey Dent.[94] Između ostalog, uloga je bila ponuđena Mattu Damonu (koji ju je odbio zbog kolizije u rasporedu s filmom Invictus), a u užem izbori bili su još i Ryan Phillippe te Hugh Jackman.[94] Čekajući Eckhartov odgovor, produkcijski tim je na širem popisu imao i Marka Ruffala, Lieva Schreibera i Josha Lucasa.[94] Eckhart je bio prvi glumac koji je u istom filmu tumačio i Harveyja Denta i Two-Facea (Jones je Denta tumačio samo u kratkoj flashback sceni koja objašnjava njegovu genezu), a njegova interpretacija Two-Facea zamišljena je kao ona tragičnog junaka, bez simboličnih karakteristika i psihopatologije, odnosno lika čije je kriminalno ponašanje posljedica osobne tragedije.

Na samom početku filma, Harvey Dent je gothamski okružni tužitelj koji surađuje s Gordonom (Gary Oldman) i Batmanom (Christian Bale) kako bi očistio Gotham od kriminala. Gothamov novi "Bijeli vitez" (eng. "The White Knight") započinje svoj mandat procesom protiv mafijaša Sala Maronija (Eric Roberts) zajedno sa svojom pomoćnicom, Rachel Dawes (Maggie Gyllenhaal). Tokom procesa, nakon što je Dent od suca dobio dozvolu za agresivniji pristup Maroniju, mafijaš je izvukao pištolj i uperio ga u Dentova prsa. Pištolj je, međutim, zablokirao, a Dent je svladao Maronija udarcem šakom, nakon čega je teatralno najavio da ni nakon ovog iskustva ne planira odustati. Nakon tog procesa, Dent radi s Gordonom na gašenju brojnih operacija pranja novca, a tokom jedne večere s Rachel, tokom koje se pojavi Bruce Wayne u društvu poznate balerine, Dent izražava ne samo podržavanje već i vlastito idoliziranje Batmana ispred Brucea Waynea. Nedugo zatim, Dent je na zgradi policije aktivirao Bat-Signal, a ubrzo nakon toga sklopljen je savez između Viteza tame, Bijelog viteza i Jima Gordona. Operacija hvatanja kriminalaca bila je uspješna i producirala je neprirodno velik broj optužnica koji je nužno potresao gothamsku mafiju. U međuvremenu, Bruce Wayne je organizirao donatorsku večeru u Dentovu čast, tokom koje je ovaj planirao zaprositi Rachel. Planove je, međutim, prekinuo Joker (Heath Ledger), koji je upao na večeru tražeći Denta. Bruce Wayne je uspješno sakrio Waynea, međutim Joker je ubio policijsko narednika Loeba. Tokom komemoracije održane u njegovu čast, Joker je organizirao neuspjeli pokušaj atentata na gradonačelnika, ali je uspio pobjeći. Jedan od članova Jokerove bande je uhapšen, a preko njega je Dent saznao da je Jokerova nova meta Rachel Dawes. Nakon što je upozorio Rachel i pobrinuo se da bude na sigurnom, Dent je prijeteći pokušao izvući podatke iz Jokerovog pomoćnika; cijelo vrijeme je bacao novčić. Ubrzo se pojavio Batman, koji mu je rekao kako mu Schiff neće moći pomoći jer se radi o psihičkom bolesniku. Sljedećega dana, Dent pristane na Jokerov zahtjev da se Batman preda te javno priznaje kako je on Batman, naredivši policiji da ga uhapse. U međuvremenu, Batman i policija su uspješno uhapsili Jokera, što je, zajedno s otkrićem da je Gordon živ i zdrav, potaklo Denta da izađe iz zatvora i prizna kako je cijelo priznanje bilo dio plana za hvatanje Jokera.

Ipak, Dent nikada nije uspio nastaviti sa svojim planom jer ga je ubrzo oteo korumpirani policajac koji radi za Maronija. Maroni je u međuvremenu oteo Rachel i smjestio Denta i nju na dvije odvojene lokacije, na kojima je namjestio eksplozivni uređaj s timerom. Dentu i Rachel je objašnjeno kako će njihovi prijatelji morati odlučiti koga spasiti jer nisu u mogućnosti spasiti oboje istovremeno. Dent se uspije osloboditi, međutim završi na podu i obori jedan od kanistara s gorivom, koje prekrije lijevu stranu njegova lica. Dent je vijelo vrijeme bio u kontaktu s Rachel, koja mu je priznala da ga voli i pristala na njegovu prosidbu, no ubrzo zatim se pojavio Batman i, s istekom vremena, uspio izvući Denta, ali s teškim ozljedama; Rachel je poginula u eksploziji jer su Gordon i njegovi ljudi stigli prekasno. Dent je brzo odveden u bolnicu, gdje su mu liječnici uspjeli spasiti život, ali je ostao trajno unakažen. Batman mu je u međuvremenu donio njegov sretni novčić, što je u njemu probudilo emocije, a tokom Gordonova posjeta, Dent je pokazao kako se nešto promijenilo u njemu. Natjerao je Gordona da ga nazove Two-Face, što je bio njegov nadimak dok je radio za internu kontrolu, a kada se ovaj ispričao i rekao da mu je žao, Dent je rekao kako mu zapravo nije žao, barem ne još. Ubrzo je u Gothamu izbio kaos tokom kojega je Denta posjetio Joker, prerušen u medicinsku sestru. Joker prepusti Dentovom novčiću da odluči treba li ga ubiti ili ne. Nakon što novčić padne u Jokerovu korist, a Dent unatoč želji za osvetom pusti Jokera da ode, dolazi do konačnog kraha u psihi okružnog tužitelja, koji postaje Two-Face. Ipak, njegova kriminalna karijera nije bila dugotrajna. Nakon što se obračunao s Maronijem i njegovim plaćenicima, Two-Face je oteo Gordonovu obitelj i natjerao njega da dođe do ruševina zgrade u kojoj je ubijena Rachel. Tu, Two-Face uzima Gordonova sina za taoca i odluči baciti novčić kako bi odlučio o njegovom životu, smatrajući da bi gubitak sina za Gordona bio jednak gubitku kojeg je on pretrpio Rachelinom smrću. Prije nego što baci novčić, dolazi Batman koji govori Two-Faceu kako je ovo problem njih trojice i kako bilo kakva eventualna kazna mora ostati unutar tog trokuta. Two-Face se složi s tom logikom i odluči prvi novčić baciti za Batmana - ovaj padne na izgorenu stranu, a Two-Face bez razmišljanja ispali metak u Batmanov trbuh. Sljedeći novčić je za njega samoga - padne na dobru stranu i Two-Face odluči poštedjeti samog sebe. Kada red dođe na Gordona, Two-Face i dalje inzistira na njegovom sinu, no prije nego što bačeni novčić padne, pojavljuje se Batman i obori Two-Facea, koji onda padne na dno i umire.

Smrt Harveyja Denta, odnosno Two-Facea, ostavila je pred Batmanom i Gordonom tešku odluku. Naime, ako bi raskrinkali Denta kao kriminalca, cijeli ideal pravde koji je Gothamu ponudio nadu, a koji je predstavljen upravo kroz Denta, "Bijelog viteza", krahirao bi u trenu i grad bi se vratio na staro. Batman tada odluči preuzeti na sebe Dentove zločine te se dogovori s Gordonom da on to javno obznani i tako nastavi Dentovu ostavštinu. Batman se odlučio povući, u nadi da Gotham, na krilima Dentovih ideala, neće više trebati njegovu pomoć. Dentova ostavština, iako se on sam nije pojavio u nastavku, bila je značajan motiv u posljednjem dijelu trilogije, The Dark Knight Rises. Sukladno ranijem dogovoru, Gotham je nastavio živjeti u nadi, a Dentova smrt je inspirirala donošenje tzv. Dentovog zakona, koji bi svakom uhapšenom kriminalcu onemogućio uvjetni otpust, čime bi grad bio očišćen od kriminalaca. Njegova je smrt inspirirala i Dan Harveyja Denta, tokom kojeg grad slavi njegovo djelovanje. Osam godina nakon Dentove smrti, na njegov dan, Gordon je sastavio govor u kojem je planirao otkriti Gothamu istinu i razotkriti zločinačku prirodu Harveyja Denta, međutim smatrao je da Gotham još uvijek nije spreman. Bane se, ipak, domogao njegovog govora i gradu otkrio istinu, međutim kaos kojega je izazvao je na koncu ipak spriječen. Kada se situacija u Gothamu smirila, Dentov zakon je i službeno povučen. Eckhart je u svojoj interpretaciji uspio dočarati ironičnost Dentove sudbine, a za nju je dobio pohvale kako kritike tako i publike.

Two-Face se pojavio i u nekoliko animiranih filmova u sklopu DC-jevog univerzuma. Ipak, jedine značajne uloge imao je u filmovima Batman: Year One, gdje mu je glas posudio Robin Atkin Downes te u Batman: The Dark Knight Returns,, gdje mu je glas posudio Wade Williams.[95] Obje verzije su bile ekranizacije istoimenih stripova gdje je Dentova priča prezentirana sukladno izvornom materijalu. Njegova ostala pojavljivanja bila su svedana bilo na manje uloge, bilo na cameo nastupe ili samo spominjanje, a u tom se svojstvu pojavio u filmovima Batman: Under the Red Hood, Justice League: The Flashpoint Paradox, Lego Batman: The Movie - DC Super Heroes Unite, Son of Batman i Batman: Assault on Arkham. Kratki nastup imao je i u filmu The Lego Batman Movie, gdje je korištena nikad realizirana verzija lika iz Burtonovog serijala; glas mu je posudio Billy Dee Williams. U animiranom filmu Justice League vs. the Fatal Five (2019.), Two-Face se pojavio u kratkoj ulozi kao jedan od zatvorenika u Arkhamu, koji služi kao štićenik i vodič Star Boyju; glas mu je posudio Bruce Timm.

Video igre uredi

Sukladno važnoj ulozi koji u igra u serijalu o Batmanu, Two-Face se često pojavljivao i u različitim video igrama iz serijala. Prvo pojavljianje imao je već 1993. godine u igri Batman: The Animated Series, gdje se Harvey Dent, prije svoje transformacije, pojavio kao taoc Poison Ivy. U ranijoj fazi igara o Batmanu, Two-Face je prisutan kao boss u igrama The Adventures of Batman & Robin, Batman Forever i Batman: Chaos in Gotham.

Godine 2008., originalna verzija Two-Facea je jedan od protivnika u igri Lego Batman: The Video Game, prvoj od tri igre iz LEGO Batman serijala. Glas mu je u ovoj igri posudio Steven Blum, a zauzima ulogu Riddlerovog glavnog pomoćnika, što je moguća referenca na njihov savez iz filma Batman Forever. Two-Faceov lik je bio otporan na toksine.[96] U nastavku, Lego Batman 2: DC Superheroes, Bluma je zamijenio Troy Baker, a Two-Faceova uloga je postala osjetno manja u odnosu na onu u prvom dijelu. Pojavljuje se kao opcionalni boss na vrhu gradske vijećnice, nakon čega ga se može otključati za igru. U glavnom dijelu igre Lego Batman 3: Beyond Gotham se ne pojavljuje, međutim moguće ga je nabaviti preko Dark Knight DLC packa, u kojem se pojavljuje kao verzija iz filma The Dark Knight.

Od ostalih igrara, treba spomenuti njegovo pojavljivanje u Wii verziji igre Batman: The Brave and the Bold – The Videogame, gdje se pojavljuje kao prvi boss i gdje mu je glas posudio James Remar. Edwin Neal mu je posudio glas u MMORPG igri DC Universe Online, dok je u igri Injustice: Gods Among Us imao cameo nastup u društvu Penguina, Killer Croca i Riddlera.

 
Two-Face se pojavio u ukupno dvije od četiri igre iz Batman: Arkham serijala, uvijek kao sporedni zlikovac. Ova verzija lika učinila je određeni otklon od stripovskih tako što je odredila da je Carmine Falcone, a ne Sal Maroni, odgovoran za sakaćenje Harveyja Denta.

Njegovo najznačanije pojavljivanje u video igrama bilo je, dakako, u sklopu Batman: Arkham serijala. Iako se u prvom dijelu, Batman: Arkham Asylum, nije pojavljivao, Batman pronalazi njegovu ćeliju tokom borbe s Jokerom, a na samom kraju igre preko policijskog radija čuje podatak kako Two-Face pokušava opljačkati banku u Gothamu i kreće kako bi ga spriječio. Svoje prvo fizičko pojavljivanje imao je u igri Batman: Arkham City, gdje mu je glas posudio Troy Baker. Two-Face je u Arkham Cityju završio nakon problema s Catwoman, a na samom početku igre ju je spriječio da opljačka sef u njegovom skrovištu. Nakon toga ju je odveo do napuštene sudnice Solomona Waynea i organizirao "klokanski sud". Catwoman je zavezana naglavačke iznad kanistra s kiselinom, a Two-Face se potajno nada kako bi njezinim pogubljenjem mogao steći ugled među zatvorenicima u Arkham Cityju. Prije nego što uspije išta učiniti, njegovo "suđenje" prekida Batman koji svlada njegove ljude, međutim Two-Face ga propuca i Batman završi na podu. Dok Two-Face baca novčić, koji pada na izgrebanu stranu, Catwoman se uspijeva osloboditi i ogrebe Two-Facea te mu izbije pištolj iz ruke. Kada ovaj izvuče drugi, ustaje se Batman, koji je bio samo omamljen zbog oklopa, te izbija i drugi pištolj. Two-Face je, kao i Catwoman, završio zavezan naglavačke iznad kanistra s kiselinom, ali se bijesno zaklinjao na osvetu. Two-Face se na koncu oslobodio te je pred kraj igre ponovo pokušao ostvariti utjecaj tako što je preuzeo Penguinov centar moći u muzeju. Catwoman, nakon što otkrije kako joj je Two-Face opljačkao stan i stavio bombu u njega, odlazi do muzeja kako bi se osvetila. U muzeju, Catwoman se lako obračunala s Two-Faceom i njegovim ljudima te je vratila svoje blago. U razgovorima koje je Two-Face vodio s Hugom Strangeom saznaje se kako je Carmine Falcone odgovoran za njegove fizičke deformacije, što je bila značajna promjena u odnosu na ranije verzije lika. U igri Batman: Arkham Origins, Two-Face se ponovo ne pojavljuje, čak ni kao Harvey Dent, mada plakati po Gothamu otkrivaju kako je Dent izabran za novog okružnog tužitelja. U igri Batman: Arkham Knight, Two-Face je jedan od članova zločinačke koalicije koju je Scarecrow okupio protiv Batmana. Njegov dizajn nije pretrpio promjene u odnosu na Arkham City, a glas mu je ponoso posudio Baker. U ovoj igri, Two-Face je odlučio pljačkati gothamske banke u jeku kaosa kojeg je izazvao Scarecrow. Nakon što Batman u nekoliko navrata spriječi njegove ljude, Two-Face se pojavljuje osobno i pokuša izazvati Viteza tame, ali bez uspjeha. Nakon što uspješno svlada njegove ljude, Batman se bez problema obračuna s Two-Faceom te ga odvodi u zatvor. Kasnije se samo kratko pojavio u Batmanovoj halucinaciji u kojoj je ovaj postao Joker. Uz pomoć Penguina, Riddlera i Killer Croca, Penguin je zarobio Jokera no ovaj se brzo oslobodio i krenuo u ubilački pohod. Two-Face se kasnije pokušao spasiti uzevši taoca, no Joker ga je u toj halucinaciji hladnokrvno ubio. Stvarni Two-Face je u to vrijeme bio zatvoren u gothamskoj policiji zajedno s ostalim zlikovcima. Nakon radnje glavne igre, otkriveno je kako je Two-Face uspio pobjeći iz zatvora, vrativši se u Hell's Gate, gdje je sa svojim suradnicima prao novac. Njegov plan je, u konačnici, spriječio Robin, koji ga je svladao i vratio u zatvor.

Izvori uredi

  1. Kane, Bob (1989). Batman and Me. Foestfille, CA: Eclipse Books. str. 108–110. ISBN 1560600179. 
  2. „Two-Face is Number 12”. Comics.ign.com. Pristupljeno 2010-12-29. 
  3. 3,0 3,1 Ovo je prvi strip u kojemu se Two-Faceovo prezime navodi kao Dent, a ne Kent.
  4. „Comic Book DB - Two Face”. Comic Book Database. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-19. Pristupljeno 2008-05-28. 
  5. Ellsworth, Whitney, Weisinger, Mort (w), Robinson, Jerry, Roussos, George (a). "The Crimes Of Two-Face" Detective Comics 66: 68 (August 1942), DC Comics
  6. H (2003-12-23). „The Comic Treadmill: Batman 454, 456, Annual 14 (1990)”. Comic Tread Mill. Arhivirano iz originala na datum 2018-10-08. Pristupljeno 2008-05-28. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 Detective Comics #66 (kolovoz 1942.)
  8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 8,5 8,6 Detective Comics #68 (listopad 1942.)
  9. Batman #50 (prosinac 1948.)
  10. 10,0 10,1 Batman #234 (kolovoz 1971.)
  11. Batman #258 (listopad 1974.)
  12. Batman #260 (veljača 1975.)
  13. Justice League of America #125-126 (prosinac 1975. - siječanj 1976.)
  14. Batman #291-294 (rujan - prosinac 1977.)
  15. Batman #313-314 (srpanj - kolovoz 1979.)
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 16,4 16,5 Batman #329 (studeni 1980.)
  17. Batman #328 (listopad 1980.)
  18. Detective Comics #526 (svibanj 1983.)
  19. Batman #380 (veljača 1985.)
  20. 20,0 20,1 20,2 20,3 Detective Comics #563-564 (lipanj - srpanj 1986.)/Batman #397-398 (srpanj - kolovoz 1986.)
  21. Batman #410-411 (kolovoz - rujan 1987.)
  22. Detective Comics #579-581 (listopad - prosinac 1987.)
  23. 23,0 23,1 23,2 23,3 23,4 Frank Miller, David Mazzucchelli: Batman: Year One (veljača - svibanj 1987.)
  24. 24,00 24,01 24,02 24,03 24,04 24,05 24,06 24,07 24,08 24,09 24,10 24,11 24,12 24,13 24,14 24,15 24,16 24,17 24,18 24,19 24,20 24,21 24,22 24,23 24,24 24,25 24,26 24,27 Andrew Helfer: Batman Annual #14 (prosinac 1990.)
  25. Izvorni scenarij je čak sadržavao detaljan prikaz scene i metode koju je Dent koristio kako bi namjestio eksploziv, no urednik Denny O'Neil ju je izbacio, smatrajući da bi ju netko mogao iskoristiti i reproducirati u stvarnom životu.
  26. Cameo nastup imao je i u mini-stripu "An Innocent Guy" koji je posebno objavljen u sklopu Deluxe izdanja romana The Killing Joke, povodom dvadesete obljetnice izdanja stripa. Taj mini-strip nije bio dio izvornog izdanja, a može se nabaviti samo u sklopu Deluxe izdanja.
  27. 27,0 27,1 Morrison, Grant: Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth (1989.)
  28. Johnson, Craig (2005-02-23). „Arkham Asylum 15th Anniversary HC Review”. Comics Bulletin. Arhivirano iz originala na datum 2021-02-24. Pristupljeno 2008-05-28. 
  29. Batman Annual #13 (siječanj 1989.)
  30. 30,0 30,1 30,2 30,3 A Lonely Place of Dying (listopad - prosinac 1989.)
  31. 31,0 31,1 Batman: Legends of the Dark Knight - Faces #28-30 (ožujak - svibanj 1992.)
  32. Batman: Shadow of the Bat #32 (studeni 1994.)
  33. Detective Comics #679 (studeni 1994.)
  34. Robin #11 (studeni 1994.)
  35. Batman #513 (prosinac 1994.)
  36. Batman: Shadow of the Bat #33 (prosinac 1994.)
  37. Detective Comics #680 (prosinac 1994.)
  38. 38,0 38,1 Two-Face: Crime and Punishment (svibanj 1995.)
  39. Batman #527 (veljača 1996.)
  40. Batman #528 (ožujak 1996.)
  41. 41,00 41,01 41,02 41,03 41,04 41,05 41,06 41,07 41,08 41,09 41,10 41,11 41,12 41,13 41,14 41,15 41,16 41,17 41,18 41,19 41,20 41,21 41,22 41,23 41,24 41,25 41,26 41,27 41,28 41,29 41,30 41,31 41,32 41,33 41,34 41,35 41,36 41,37 41,38 41,39 41,40 41,41 41,42 41,43 41,44 41,45 41,46 41,47 Jeph Loeb, Tim Sale: The Long Halloween (1996.)
  42. Izjava "I believe in Harvey Dent" prvi puta je spomenuta upravo u Loeb-Saleovom serijalu, a kasnije će postati jedna od ključnih fraza u Nolanovom filmu The Dark Knight
  43. Jeph Loeb, Tim Sale: Catwoman: When in Rome (2005.)
  44. 44,00 44,01 44,02 44,03 44,04 44,05 44,06 44,07 44,08 44,09 44,10 44,11 44,12 44,13 44,14 44,15 44,16 44,17 44,18 44,19 44,20 44,21 44,22 44,23 44,24 44,25 44,26 44,27 44,28 44,29 44,30 44,31 44,32 44,33 44,34 44,35 Jeph Loeb, Tim Sale: Batman: Dark Victory (2001.)
  45. 45,0 45,1 45,2 „No Man's Land”. Comic Vine. Arhivirano iz originala na datum 2008-04-11. Pristupljeno 2008-05-09. 
  46. 46,0 46,1 46,2 46,3 Gotham Central #6-10 (lipanj - listopad 2003.)
  47. 47,0 47,1 47,2 47,3 47,4 Jeph Loeb, Jim Lee: Batman: Hush (prosinac 2002. - rujan 2003.)
  48. 48,00 48,01 48,02 48,03 48,04 48,05 48,06 48,07 48,08 48,09 48,10 48,11 James Robinson: Batman: Face the Face (svibanj - kolovoz 2006.)
  49. Mark Sable: Two-Face: Year One (rujan - listopad 2008.)
  50. 50,0 50,1 50,2 50,3 50,4 50,5 Joker's Asylum (vol. 1) #1 (rujan 2008.)
  51. 51,0 51,1 51,2 Judd Winick: Batman: Long Shadows (kolovoz - prosinac 2009.)
  52. 52,00 52,01 52,02 52,03 52,04 52,05 52,06 52,07 52,08 52,09 52,10 52,11 52,12 52,13 52,14 52,15 52,16 52,17 52,18 52,19 52,20 52,21 52,22 52,23 52,24 52,25 52,26 52,27 Batman and Robin #24-28 (prosinac 2013. - travanj 2014.), priča "The Big Burn"
  53. PETER TOMASI Talks TWO-FACE SHOCKER, 'BIG' July BATMAN Event - SPOILERS
  54. Batman: The Dark Knight #1 (studeni 2011.)
  55. Batman: The Dark Knight #2 (prosinac 2011.)
  56. Batman: The Dark Knight #3 (siječnja 2012.)
  57. 57,0 57,1 57,2 57,3 57,4 57,5 57,6 57,7 Batman and Robin #23.1 - "Two-Face: A Tale of Two Faces" (studeni 2013.)
  58. Radi se o najčešće korištenoj patologiji u slučaju Two-Facea, mada određene verzije koriste i druga objašnjenja.
  59. „Mike's Amazing World of DC Comics”. Dcindexes.com. Arhivirano iz originala na datum 2010-11-21. Pristupljeno 2010-12-30. 
  60. „Duela Dent”. Titans Tower. Pristupljeno 2010-12-29. 
  61. 61,0 61,1 61,2 61,3 61,4 Batman: Jekyll & Hyde (2008.)
  62. Wilkins na dc.wikia.com
  63. Paul Sloane (Earth-Two) na dc.wikia.com
  64. George Blake (Earth-Two)[mrtav link] na dc.wikia.com
  65. Nightwing #147-153 (listopad 2008. - travanj 2009.)
  66. Batman: In Darkest Knight (1994.)
  67. Thrillkiller #1-3 (siječanj - ožujak 1997.)
  68. Thrillkiller '62 (1998.)
  69. Flashpoint: Batman – Knight of Vengeance #1 (lipanj 2011.)
  70. Flashpoint: Batman – Knight of Vengeance #2 (srpanj 2011.)
  71. Flashpoint: Batman – Knight of Vengeance #3 (kolovoz 2011.)
  72. 72,0 72,1 72,2 72,3 72,4 Geoff Johns: Batman: Earth One #1 (2012.)
  73. 73,00 73,01 73,02 73,03 73,04 73,05 73,06 73,07 73,08 73,09 73,10 73,11 73,12 73,13 73,14 Geoff Johns: Batman: Earth One #2 (2015.)
  74. Batman: Earth One's Joker Is Waiting for the 'Right Time'
  75. Batman: Crimson Mist (prosinac 1998.)
  76. „Clint Eastwood Biography”. Tvguide.com. 1930-05-31. Pristupljeno 2010-12-29. 
  77. Batman (1966) - FAQ
  78. Batman: The Animated Series 1x01 - "On Leather Wings"
  79. Batman: The Animated Series 1x05 - "Pretty Poison"
  80. Batman: The Animated Series 1x10 - "Two-Face" (Part I)
  81. Batman: The Animated Series 1x11 - "Two-Face" (Part II)
  82. Batman: The Animated Series 1x37 - "The Strange Secret of Bruce Wayne"
  83. Batman: The Animated Series 1x46 - "Almost Got 'Im"
  84. Batman: The Animated Series 1x57 - "Shadow of the Bat" (Part I)
  85. Batman: The Animated Series 1x58 - "Shadow of the Bat" (Part II)
  86. Batman: The Animated Series 2x68 - "Trial"
  87. Batman: The Animated Series 2x80 - "Second Chance"
  88. The New Batman Adventures 1x02 - "Sins of the Father"
  89. The New Batman Adventures 2x24 - "Judgment Day"
  90. Venable, Nick (April 26, 2019). „Why Gotham Never Officially Introduced Two-Face”. CinemaBlend. Pristupljeno February 28, 2024. 
  91. „Aaron Eckhart on creating the new face of Two Face”. Blogs.coventrytelegraph.net. 2008-08-11. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-24. Pristupljeno 2010-12-29. 
  92. „Billy Dee Williams Talks Two-Face, Did Not Get Paid For Batman Forever”. comicbook.com. 2013-02-11. Pristupljeno 2015-08-27. 
  93. Ramey, Bill (2005-11-28). „BOF Interview: Scott Beatty”. Batman-on-Film. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-07. Pristupljeno 2008-08-16. 
  94. 94,0 94,1 94,2 The Dark Knight (2008) - Trivia
  95. The Dark Knight Returns Part 1 animated movie trailer, www.comicsalliance.com, 31 July 2012
  96. Game Informer features a two-page gallery of the many heroes and villains who appear in the game with a picture for each character and a descriptive paragraph. See "LEGO Batman: Character Gallery", Game Informer 186 (October 2008): 93.

Vanjske poveznice uredi