Tvin Piks je američka serija kreatora Dejvid Linča i Marka Frosta. Prvi put je emitovana u Americi 8. aprila 1990. godine, a poslednja epizoda je prikazana 10. juna 1991. godine. Serija Tvin Piks je prikazivana u SFRJ u noćnom programu Boja noći Radio Televizije Novi Sad (RTVNS), u programu Televizije Slovenija i na Drugom programu Hrvatske Televizije (koja je u drugoj polovini 1990. istupila iz zajedničke JRT sheme). Serija je dobitnik nagrada Golden gloub i Pipod, dok je nekoliko puta nominovana za nagradu Emi. Radnja serije je smeštena u izmišljenom gradu Tvin Piksu u severoistočnom delu američke države Vašington. Serije prati FBI agenta Dejla Kupera (Kajl Maklaklan) i istragu smrti popularne srednjoškolke Lore Palmer (Šeril Li), čije je telo nađeno na obali reke umotano u plastičnu kesu. Producentska kuća Arona Spelinga producirala je svih 30 epizoda serije.

Twin Peaks
FormatHoror/kriminalistička serija
KreatorDavid Lynch & Mark Frost
NastupajuKyle MacLachlan
Michael Ontkean
Mädchen Amick
Dana Ashbrook
Richard Beymer
Lara Flynn Boyle
Joan Chen
Sherilyn Fenn
Warren Frost
Michael Horse
Piper Laurie
Sheryl Lee
Peggy Lipton
James Marshall
Everett McGill
Jack Nance
Kimmy Robertson
Ray Wise
Uvodna temaJulie Cruise: "Falling (Twin Peaks Theme)" , autor: Angelo Badalamenti
Zemlja porijeklaSAD
Broj serijala3
Broj epizoda48 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjecca. 48 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje8.4. 1990. – 10.6. 1991.

Tvin Piks je prikazivan u Americi na kablovskoj mreži ABC i u prvoj sezoni prikazivanja bila je jedna od najgledanijih serija. Usled pada gledanosti u drugoj sezoni serija je bila prekinuta nakon tridesete epizode. Iako je gledanost opala u kasnijim epizodama u drugoj sezoni, Tvin Piks je postala kultna serija i TV-fenomen i na ovaj ili onaj način uticala na kasnije serija, od kojih je neke kreirao Mark Frost.

Zbog velikog uspeha u ranim devedesetim, američka kablovska TV-stanica Bravo reprizirala je celu seriju od 2003. do 2004. godine. Američki časopis TV Gajd uvrstio je Tvin Piks među 25 kultnih serija.

Radnja serije uredi

Serija je smeštena u rano proleće 1989. godine. U rano jutro 23. februara, lokalni drvoseča Pit Martel pronalazi nago žensko telo umotano u plastičnu kesu na obali reke. Na mesto zločina dolaze šerif Heri S. Truman, njegovi zamenici i lokalni doktor Vil Hejvord, koji identifikuje telo i konstatuje da je to telo veoma popularne srednjoškolke Lore Palmer, takođe najbolja drugarice njegove kćerke, Done Hejvord. Vest da je Lora Palmer nađena mrtva na obali reke se brzo širi malim mestom kao što je Tvin Piks. Dok se vest širila šokiranim gradićem Ronet Polaski, drugarica Lore Palmer, je nađena kako u nestabilnom psihičkom stanju šeta prugom, koja prolazi kroz susednu američku državu. Kako je ona nađena na drugoj strani granice između dve američke države, to automatski postaje federalni slučaj i FBI šalje agenta Dejl Kupera da vodi istragu. Tokom preliminarne obdukcije, agent Kuper pronalazi malešno metalno slovo R zabodeno ispod nokta Lore Palmer. On smatra da je ubica namerno ostavio ovaj trag kao svoj potpis, i smatra da je ubistvo povezano sa nerešenim ubistvom Tereze Benks koja je ubijena u isto vreme prethodne godine.

Tokom prvih dana istrage agent Kuper shvata da stvari vezane sa Lorom Palmer nisu onakve kako izgledaju na površini, i da je ona mnogo drugačija od Lore Palmer kojom se predstavljala svom gradiću. Agent Kuper otkriva da je Lora Palmer varala svog dečka, Bobi Brigsa, sa Džejms Hurlijem, i za tu vezu je jedino znala Dona Hejvord. Agent Kuper takođe pronalazi tragove praha kokaina u Lorinom dnevniku, i doznaje da su ona i Bobi Brigs uživali redovno kokain. Istovremeno, Džejms Hurli i Dona Hejvord u želji da saznaju šta se desilo Lori sami počinju svoju istragu, i pritom počinju da se zabavljaju.

Lorina rođaka, Medi Ferguson, dolazi u Lorinu kuću da bude sa njenim roditeljima par dana pre sahrane. Vrlo brzo se sprijateljuje sa Donom i Džejmsom, i pridružuje im se u njihovoj maloj istrazi. Medi Ferguson i Lora Palmer su sestre od tetke, ali su veoma fizički slične (obe uloge je igrala ista glumica) što svi u Tvin Piks odmah uočavaju.

Tokom istrage, agent Kuper boravi u Grejt Nordern Hotel, koji je vlasništvo Horn porodice. Hornova kćerka Odri Horn se zaljubljuje u agenta Kupera i na sve moguće načine pokušava da privuče njegovu pažnju. Agent Kuper je odbija u romantičnom smislu objašnjavajući da je ona veoma mlada, u srednjoj školi, i da je on federaln agent koji vodi istragu u kojoj je i ona uključena. Uz Odrinu pomoć, agent Kuper uspeva da otkrije vezu između Lorine upotrebe kokaina, njenog dobavljača i javne kuće pod imenom Jednooki Džek. U kasnijim epizodama se otkriva da je Lora radila jedno vreme u javnoj kući kao prostitutka.

Agent Kuper takođe ima nekoliko bizarnih snova u kojima uvek vidi čoveka sa jednom rukom, Majka, koji uvek ponavlja jedne te iste stihove (u originalu "Through the darkness of future past / The magician longs to see / One chants out between two worlds / Fire walk with me."). Majk u snu govori agentu Kuperu o još jednom čoveku pod imenom Bob, koji je njegov partner u ubistvima. Kako se san nastavlja iz noći u noć Kuper nalazi sebe u potpuno crvenoj sobi, sa crvenim zavesama. U toj sobi Kuper upoznaje čoveka iz drugog sveta koji daje Kuperu detalje o Lorinom ubistvu, ali u čudnom jeziku koje Kuper ne razume niti prepoznaje. U sobi se takođe nalazi i Lora Palmer koja mu šapne ime svoje ubice, ali kad se Kuper probudi, ne može da se seti ime. Agent Kuper i lokalni policajci uspevaju da uđu u trag Majku, čije je puno ime Filip Majkl Žerard. U prvi mah Žerard izgleda kao pogrešna osoba koja je samo običan prodavac cipela. Međutim kako se radnja odvija, saznajemo da je Žerard opsednut likom Majka, koji otkriva da osoba koju Majk imenuje u snu, Bob, se nalazi u Tvin Piksu, i živi u psihi jedne osobe već više od 40 godina.

Kroz seriju prolaze sve čudniji likovi koji na neki način pomažu agentu Kuperu u njegovoj istrazi. Jedna od čudnih stanovnika Tvin Piksa je i žena koja je uvek sa panjem u ruci, koja vodi Kupera i policajce do drugog Lorinog, tajnog, dnevnika, koji je u rukama Herold Smita, koji je bio veoma blizak sa Lorom Palmer. U tom drugom tajnom dnevniku Kuper otkriva da je Lora zlostavljana još od detinjstva od osobe pod imenom Bob, i da je korišćenjem kokaina i upražnjavanju čestog seksa sa bilo kim, želela da pobegne od njega. Noć pre nego što Medi Ferguson ode iz kuće svoje tetke i svog teče, Lorinog oca i majke, biva ubijena od strane Lorinog oca, Liland Palmera, i tada saznajemo da je on osoba koja je ustvari Bob. Šerif Truman i agent Kuper hapse Lorinog oca, i dok ga ispituju shvataju da se on ničega ne seća dok je bio pod uticajem Boba. U tom trenutku Bob preovlađuje i nagovara Lilanda da udari glavom o betonski zid, što Liland i čini, i u tom trenutku mu se sećanje vraća pre nego što umire. Agent Kuper smatra da nakon što je Liland umro, da je duh Boba odlutao u guste šume Tvin Piksa.

Ovim se i završava prva sezona jer je agent Kuper uspeo da otkrije ono zbog čega je i došao, ubicu Lore Palmer. Dan pre nego što će Kuper da ode iz Tvin Piksa, podmetnuta mu je velika količina kokaina od strane lokalnog kriminalca Žan Renoa, i Kuper biva na kratko suspendovan od strane FBI. Razlog podmetanja kokaina je to što Žan Reno smatra da je Kuper kriv za smrt njegovog brata Žaka, kojeg je Lorin otac ubio, dok se smatralo da je Žak odgovoran za Lorinu smrt.

Nakon što Reno biva ubijen tokom policijske akcije, Kuper je oslobođen svih optužbi, i vraćen mu je bedž FBI-a. Međutim dolaskom Vindoma Erla, Kuperovi problemi nisu okončani. Vindom Erl, je nekada bio federalni agent i mentor mladom Kuperu. Kao početnik u FBI-u, Kuper započinje ljubavnu aferu sa Erlovom suprugom, Karolajn, dok je ona bila pod njegovom zaštitom kao zaštićeni svedok brutalnog ubistva. Kad Erl to saznaje, on poludi, ubija Karolajn, i pokušava da ubije agenta Kupera, nakon čega ga primaju u bolnicu za mentalno obolele, iz koje kasnije uspešno beži u Tvin Piks kako bi se osvetio agentu Kuperu.

Dok Erl smišlja raznorazne načine kako bi se osvetio Kuperu, Kuper pokušava da otkrije gde se nalazi Bob i tajne misteriozne guste šume Tvin Piksa. U šumama Tvin Piksa otkriva sobu koja mu se javljala tokom istrage ubistva Lore Palmer, i takođe se zaljubljuje u lokalnu devojku Eni Blekburn. Kada Eni Blekburn pobeđuje na lokalnom Mis Tvin Piks takmičenju, Vindom Erl je kidnapuje i odvodi u Crnu Kabinu u tamnoj šumi Tvin Piksa. Kuper otkriva gde se kidnapovana Eni nalazi, i pritom otkriva sve likove koje je susretao u svojim snovima, kao i mnoge mrtve likove, Kerolajn Erl i Lilan Palmer. Bob pokušava da uzme Kuperovu dušu. Kuper pokušava da spasi Eni i zajedno sa njom beži kroz šumu, gde gubi svest. Sledeće što se može videti je jutro kada šerif Truman pronalazi besvesna tela Kupera i Eni. Kuper se budi u svojoj sobi u Grejt Nordern hotelu, i nalazi pokraj kreveta šerifa Trumana i doktora Hejvorda, oca Done Hejvord. On ustaje iz kreveta i odlazi u kupatilo pod izgovorom da opere zube, pritom zaključava vrata za sobom. Sledeće što vidimo je nekarakterističan i ohol smeh agenta Kupera i trenutak kad se on pogleda u ogledalo, vidimo lik Boba, koji je uspeo da uzme Kuperovu dušu. To je ujedno bila i poslednja epizoda serije.

Serija u seriji uredi

Pozivnica za Ljubav je izmišnjena sapunica u seriji Tvin Piks. Može se videti na TV ekranima u svim epizodama osim u prvih sedam epizoda prve sezone. Svrha ove izmišljenje sapunice je da komentariše događaje u seriji, a u isto vreme i pokazujući krajnje neverovatnu priču koja prati i samu seriju Tvin Piks.

Tokom sapunice, u jednoj epizodi se može videti trenutak kada se otkriva da jedan od likova sapunice ima ustvari sestrz bliznakinju koju igra jedna ista glumica. U sledećoj epizodi Tvin Piks, pojavljuje se Medi Ferguson, Lorina sestra od tetke, koja je identična Lori, i oba lika glumi ista glumica. Takođe u sapunici Pozivnica za Ljubav možemo videti kako su obe sestre bliznakinje potpuno drugačijih ličnosti, isto kao i Lora i Medi u Tvin Piksu. Lora je misteriozna i tajnovita, dok je Medi potpuno naivna i simbol dobrote.

U poslednjoj eupizodi prve sezone Lio Džonson je upucan dok leži, na isti način kako je u prethodnoj epizodi Tvin Piksa u sapunici Pozivnica za Ljubav lik Montane upucan dok je ležao.

Likovi i glumci uredi

Ime Opis Glumac/Glumica
FBI Specijalni FBI agent Dejl Kuper Vodi istragu povodom ubistva Lore Palmer u gradiću Tvin Piks. tokom svog boravka gradić ga fascinira svojim paranormalnim pojavama, intrigama i ruralnim životom. Kajl Meklakan
Albert Rozenfild U prvi mah veoma grub forenzičar, koji svojim ponašnjem krije svoju unutrašnju dobrotu i spiritualnost. Miguel Ferer
Čester Dezmond Vodio je istragu u ubistvu Tereze Benks. Misteriozno je nestao. Kris Ajzak
Sem Stenli Forenzičar, pomagao je Desmondu u rešavanju ubistva Tereze Benks. Kifer Saderlend
Filip Džefris Penzionisani FBI agent koji zna o postojanju misterioznih kabina u šumama Tvin Piksa. Dejvid Boui
Rodžer Hardi Agent FBI koji suspenduje agent Kupera nakon sumnje da preprodaje kokain. Klirens Vilijams
Gordon Kol Polu-gluvi agent FBI, šef Kuperu, koji se stalno dere, jer je uveren da i ostali ne čuju kao i on. Dejvid Linč
Dajen Kuperova sekretarica. Kuper sve svoje dogodovčtine verbalno opisuje u magnetofon, i snimke šalje poštom Dajen. Laura Dern
Policija Tvin Piksa Šerif Heri S. Truman Ljubavnik Džosi Pakard. Majkl Ontkean
Zamenik Endi Brenan Smotanko, koji je do ušiju zaljubnjen u Lusi. Heri Goz
Zamenik Hok Indijanac, odlično se snalazi u prirodi i šumi. Majkl Hors
Lusi Moran Smotana recepcionarka koja radi u policijskoj stanici, i koja se na kraju udaje za zamenika šerifa Endi Brenana. Kimi Robertson
Kepi Asistent u stanici, koje se retko pojavljuje u seriji. Ron Kirk
Porodica Palmer Lora Palmer Žrtva brutalnog ubistva. Centralna figura cele serija, takođe povezuje manje više sve ostale likove u seriji. Šeril Li
Liland Palmer Lorin otac, poznat po svom ponekad bizarnom ponašanju. Rej Vajz
Sara Palmer Lorina majka, koja misli da je vidovita. Grejs Zabriski
Medi Ferguson Lorina sestra od tetke, koja je fizički identična Lori. Šeril Li
Porodica Hejvord Doktor Vilijam Hejvord Jedini doktor u malom gradiću. Takođe asisten pri obdukciji Lore Palmer. Varen Frost
Ajlin Hejvord Supruga doktora Hejvorda, paralizovana i koristi kolica. Meri Džo Dešanel
Dona Hejvord Lorina najbolja drugarica, takođe devojka Džejms Hurlija. Lara Flin Bojl
Herijet Hejvord Donina mlađa sestra. Džesika Valenfles
Gersten Hejvord Donina najmlađa sestra. Ališa Vit
Porodica Horn Bendžamin Horn Bogat biznismen, vlasnik Grend Nordern Hotela, vlasnik parfimerije u centru Tvin Piksa i vlasnik javne kuće na granici sa Kanadom. Ričard Brejmer
Džeri Horn Benov brat i biznis partner. Dejvid Patrik Keli
Silvija Horn Benova žena koja je stalno ljuta na nekog. Džen Darsi
Odri Horn Benova senzualna kćerka. Šerilin Fen
Džoni Horn Benov retardirani sin. Lora je bila njegov tutor. Robert Bauer
Porodica Pakard/Martel Džosi Pakard Udovica, sa veoma tamnom prošlošću, i ljubavnica šerifa Trumana. Džoen Čen
Andru Pakard Pokojni vlasnik firme za preradu drveta, i bivši suprug Džosi Pakard. Den O Herili
Ketrin Pakard Martel Starija Andruova sestra, tajna ljubavnica Ben Horna, supruga Pit Martela koji je pronašao Lorino telo na obali reke. Pajper Lori
Pit Martel Drvoseča i suprug Ketrin Pakard Martel koju prezire. Džek Nens
Porodica Brigs Major Brigs Pametan i darovit oficir američkih vazduhoplovnih snaga. Umešan u vojne tajne o istraživanju svemira. Don S. Dejvis
Beti Brigs supruga majora Brigsa koja je zamenila karijeru za uloge supruge i majke. Šarlot Stjuart
Bobi Brigs Tinejdžer, kapiten fudbalskog tima lokalne srednje škole, dečko Lore Palmer, tajni ljubavnik Šeli Džonson. Dejna Ašbruk
Porodica Hurli Veliki Ed Hurli Vlasnik pumpe Veliki Ed, i tajni ljubavnik Norme Dženings. Everet Mekgil
Nejdin Hurli Edova supruga, koja ima sam ojedno oko, i koja je opsednuta zavesama koje ne prave buku kad se povlače. Vendi Robi
Džejms Hurli Edov nećak, tajni ljubavnik Lor ePalmer, kasnije dečko Done Hejvord. Džejms Maršal
Porodica Dženings Norma Dženings Vlasnica lokalnog restorana, ljubavnica Velikog Eda. Pegi Lipton
Henk Dženings Normin suprug, osuđivan kriminalac, i tajni prijatelj Džosi Pakard. Kris Mulki
Eni Blekburn Normina mlađa sestra, nekadašnja monahinja, sa tajnom prošlošću, i kasnije devojka agenta Kupera. Heder Grem
Porodica Džonson Lio Džonson Grub kamiondžija i lokalni diler kokaina. Imao je seksualnu vezu sa Lorom Palmer. Erik Da Re
Šeli Džonson Supruga Lia, koja trpi njegova gruba maltretiranja, tajna ljubavnica Bobi Brigsa. Medhen Amik
Porodica Milford Gradonačelnik Dvejn Milford Dugogodišnji gradonačelnik Tvin Piksa, koji se često svađa sa svojim bratom. Džon Bojlan
Dagi Milford Vlasnik lokalnih novina, Tvin Piks Gazeta. Često se ženi i razvodi. Toni Džej
Lana Milford Senzualna verenica gradonačelnika, koja je poznata po tome da ume i može da zavede bilo kog muškarca. Robin Lajvli
Porodica O'Rajli Bleki O'Rajli Madam javne kuće Jednooki Džek. Viktorija Ketlin
Nensi O'Rajli Blekijeva sestra, devojka Žan Renoa. Gejlin Gorg
Porodica Reno Žak Reno Kanadski diler kokaina, imao je seksualnu vezu sa Lorom Palmer. Valter Olkevitc
Žan Reno Najstariji i najopasniji član porodice Reno. Osuđivan nekoliko puta. Majkl Parks
Bernard Reno Najmlađi od Reno braće, diler kokaina. Klej Vilkoks
Ostali Margaret Lantermen ("Žena sa panjem") Žena koja je vidovita, i koja smatra da joj panje govori sve tajne šume koja okružuje Tvin Piks. Ketrin Koulson
Vindom Erl Psihopata, i nekadašnji kolega i mentor agenta Kupera. Kenet Velš
Doktor Lorenc Džejkobi Ekcentričan psihijatar, čiji pacijent je bila i Lora Palmer. Opsednut je Havajima. Ras Tamblin
Tomas Ekhard Nekadašnji biznis partner Andru Pakarda. Opsednut Džosi Pakard. Dejvid Vorner
Džouns Asistent Toms Ekharda. Brenda Strong
Emori Batis Menadžer parfimerije koja je vlasništvo Ben Horna. Ona regrutuje devojke koje rade u parfimeriji za javnu kuću koju takođe drži Ben Horn - Jednooki Džek. Den Amendola
Herold Smit Bavi se hortikulturom. Prijatelj Lore Palmer. Leni fon Dolen
Majk Nelson Bobijev najbolji drug, bivši dečko Done Hejvord. Geri Hrršberger
Filip Žerard Čovek sa jednom rukom, prodavac cipela. Nekada je bio opsednut likom Majka, i vodi agenta Kupera do tajne kabine u šumi. Al Štrobe
Ronet Pulaski Bivša radnica u parfimeriji, nekada takođe radila i kao prostitutka u Jednookom Džeku. Bila je pristuna u noći kada je Lora ubijena. Fibi Ogustin
Tereza Benks Prva žrtva. Ubijena tačno godinu dana pre Lore Palmer. Pamela Gidli
Bob Predstavnik zla i tame. Uzima ljudske duše i zauzima njihova tela. Frenk Silva

Zanimljivosti uredi

  • U Nemačkoj kablovska mreža RTL je nakon 20 epizoda prekinula prikazivanje serije, jer je konkurentna TV mreža, SAT1, objavila u novinama publici ko je ubio Loru Palmer.
  • Lik Medi Ferguson navodno dolazi da poseti porodicu Palmer pre Lorine sahrane iz grada Misula, u državi Montani. Grad Misula je rodno mesto kreatora serije Dejvida Linča.
  • Everet MekGil i Vendi Robi koji glume bračni par Veliki Ed i Nejdin Hurli, takođe glume bračni par u TV seriji Ljudi ispod stepeništa (1991.).
  • Kajl Meklaklan, koji glumi agenta Kupera, je odbio da njegov lik ima ikakvu romantičnu vezu sa Odri Horn, koju glumi Šerilin Fen, jer je smatrao da iskren i pravi agent FBI ne bi imao vezu sa srednjoškolom, naročito dok vodi istragu.
  • Šeril Li glumi dva lika, Loru Palmer i njenu sestru od tetke, Medi Ferguson. U Hičkokovom filmu Vertigo (1958.), Kim Novak glumi dva lika. Jedan od likova se zove Medi. Džim Stjuart u istoimenom filmu glimu lika Džon Ferguson. Jedan od omiljenih filmova Dejvida Linča je Vertigo, i otuda je Medi Ferguson dobila svoje ime, spajanjem dva lika.
  • Slika Lore Palmer pred maturu je stvarna fotografije glumice koja je glumi, pred njenu maturu.
  • Uloga Džosi Pakart je prvobitno ponuđena Isabeli Roselini, koja je i to vreme bila devojka Dejvida Linča, i koja je glumila u ranijim Linčovim filmovima.
  • 1991. godine američka firma koja pravi kalendare Holmark, napravila je Tvin Piks kalendar, ali je odbila da ga distribuira nakon što se Šerilin Fen pojavila u Plejboju.

Spoljašnje veze uredi