Tvrđava Bočac

Bočac (castrum Bochaz, castello Bozaz) je tvrđava u Republici Srpskoj (BiH), čiji se ostaci nalaze kod istoimenog mesta, nad Vrbasom, nedaleko od Mrkonjić grada. Prvi put se u izvorima pominje 1434. godine[n 1], u vezi sa prodorom vojske kraljevine Mađarske, koja je došla u pomoć kralju Tvrtku II (prva vladavina 14041409, druga vladavina 14211443), u borbi protiv Osmanlija i Radivoja Kotromanića. Nakon otomanskog osvajanja kraljevine Bosne krajem juna 1463. godine, kralj Mađarske Matija Korvin (14581490) je tokom jeseni upao u Bosnu i osvojio neke njene delove, uključujući i Bočac. On je na osvojenim teritorijama formirao Srebreničku i Jajačku banovinu, u čijem sastavu se nalazio i Bočac, sve do konačnog pada pod otomansku vlast, 1516. godine. Otomanska posada napustila je tvrđavu pre 1833. godine[1], kada se u izvorima navodi kao pusto utvrđenje.

Bočac i rijeka Vrbas

Tvrđava Bočac je podignuta na pola puta između Banjaluke i Jajca, sa ciljem da kontroliše, kako dolinu Vrbasa i severni prilaz Jajcu, tako i putni pravac Kneževo-Čemernica-Bočac-Surjan, sa prelazom preko reke.

Izgled utvrđenja uredi

Bočac je podignut na stenovitom uzvišenju iznad Vrbasa i u srednjem veku je imao četiri kule. Nakon otomanskog osvajanja, tri kule su porušene, dok je četvrta, nekadašnji Donžon, vremenom prilagođena upotrebi vatrenog oružja, tako da je na njenom vrhu bilo smešteno tri ili četiri topa. Ona je sa spoljne strane zaobljena, njena unutrašnjost je kvadratna, dok debljina njenih zidova dostiže i do 3,5 metra.

Na istočnoj padini uzvišenja, koja se spušta ka Vrbasu, nalazilo se podgrađe ,koje je bilo zaštićeno bedemom koji se spuštao do same reke i isturenom kulom.

Oko tvrđave se razvilo naselje, koje se pružalo na obe strane Vrbasa i najverovatnije je bilo spojeno mostom preko reke, a na mestu Crkvina se, u srednjem veku, nalazila crkva. Temelji crkve bili su vidljivi, sve do podizanja brane za HE Bočac.

Povezano uredi

Napomene uredi

  1. U povelji izdatoj 1444. godine navodi se da je mađarski ban Matko Talovac 1434. godine zauzeo tvrđave Komotin, Jajce i Bočac u Bosni, zbog čega se, ponekad, kao godina prvog pominjanja tvrđave Bočac navodi 1444. godina, umesto 1434. godine.

Izvori uredi

  1. Mrkonjic-grad.com. „Očuvanje starih tvrđava”. Pristupljeno 06. 04. 2011. 

Literatura uredi

Vanjske veze uredi