Tvrđava Šubićevac

Tvrđava Šubićevac (tvrđava Barone) smještena je sjeverno od stare gradske jezgre Šibenika, nekoliko stotina metara jugoistočno od tvrđave Sv. Ivana. Nalazi se na 80 metara nadmorske visine, na brdu koje se zove Vidakuša. Tvrđavu Barone projektirao je kao i tvrđavu sv. Ivana Antonio Leni a radove na izgradnji je nadzirao barun Degenfeld koji je inzistirao na njenoj izgradnji. Izgrađena je 1646.g., u isto vrijeme kad i tvrđava Sv. Ivana, te je zajedno s njom igrala značajnu ulogu u obrani grada od Turaka 1647.g. Izdvojene tvrđave na brdima iznad grada pokazale su se pravom zaprekom Turcima , jer su morali prvo zauzeti njih da bi napali sam grad, jer da su podno njih prišli gradskim zidinama našli bi se izloženi vatri topova sa Tanaje i Baronea.

Tlocrt tvrđave Barone 1667. god.
Tlocrt fortifikacijskog sistema Šibenika 1667. god

Arhitektura uredi

Barone i Tanaja su imale sličnu tlocrtnu formu iako je svaka prilagođena terenu na kojoj je građena. Iako je građena na brzinu, tijekom ratova je stalno dograđivana i ojačavana, građena je po suvremenim shvaćanjima vojne arhitekture, s tzv. terrapienom, što znači da je imala bastionski sustav ojačan nanosima zemlje koji su trebali spriječiti probijanje zidova topovskim granatama. Barone je građena u obliku zvijezde, s lijevkom koji formiraju dva polubastiona na sjevernoj strani. Ulaz u tvrđavu bio je na zapadnoj strani, kroz mala vrata u kortini. Između Tanaje koja je na višoj koti i Baronea nalazila se palisada koja je trebala štitit komunikaciju između tvrđava. Na tvrđavi su dva nivoa terena, koje su graditelji tvrđave poštivali i iskoristili. Na višem prema sjeveru, nalaze se topovski otvori, tu je koncentrirana artiljerijska moć. Na nižem prostoru, prema gradu, nalazili su se objekti za smještaj posade i arsenal. Godine 1659. tvrđavu je proširio i restaurirao Antun Bernardo, koji je to isto učinio i s tvrđavom Sv. Ivana.

Etimologija uredi

 
Barun Christoph Martin von Degenfeld

Dugo vremena nosila je ime po barunu Martinu von Degenfeldu, Nijemcu u službi Mletačke Republike, vođi obrane Šibenika od 1646. do 1647. Koje se s vremenom skratilo na tvrđava Barone. Gradsko vijeće Šibenika kupilo je tvrđavu te njeno okolno područje 1912.g. i nazvalo taj dio grada Šubićevac po staroj hrvatskoj plemićkoj obitelji Šubića. Tvrđava Šubićevac malo je manja od tvrđave Sv. Ivana, ali je lakše pristupačna posjetiteljima. Tijekom 20-og st. u tvrđavi je bila meteorološka stanica a zatim ugostiteljski objekt s plesnom terasom. A s tvrđave se pruža prekrasan pogled na stari grad, šibenski kanal Sv. Ante i otoke šibenskog arhipelaga, pa se nazivala i Vidilicom iako je trenutno ugostiteljski objekt potpuno devastiran, klupe i ostala infrastruktura uništeni a obnove uglavnom kratkotrajnog vijeka.[1]

Revitalizacija uredi

Prestankom njene izvorne funkcije - obrane grada, tvrđava je napuštena pa je počelo i njeno propadanje i urušavanje. Dio kortine prema jugu je bio srušen i ponovno građen u suhozidu. Izvorni ulaz na kortini na zapadnoj strani, zazidan je. Porušeni su topovski otvori i grudobrani kao i svi izvorni objekti na tvrđavi. Na tvrđavu su bili formirani parkići s hortikulturnim uređenjem. Između dva svjetska rata prostor tvrđave Barone i Tanaja i njihova okolica su zasađene borovima čiji nekontrolirani rast razara tvrđavinske zidove.

Početkom 2014. prihvaćen je projekt Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac po kojem će tvrđava biti potpuno obnovljena u prvobitni oblik i očišćena od ruševina a nakon toga će u njoj zaživjeti visokotehnološki muzej o povijesti Šibenika iz razdoblja Kandijskog rata. Projekt je procijenjen na 1,4 milijun € od kojih će 1/4 financirati novcem iz fondova EU-e a ostatak će financirati grad Šibenik.

Panorama uredi

Pogled na Šibenik, zaljev, arhipelag, sv. Anu, Tanaju s tvrđave Šubićevac

Reference uredi

  1. Jordanka Grubač ŠUBIĆEVAC Vidilica uništena i prije otvorenja, Slobodna Dalmacija, 27.05.2010.