Tvorbeni modeli imena blizanaca u Vojvodini

Tvorbeni modeli imena blizanaca u Vojvodini
Ladjevic-Tvorbeni-modeli-imena-blizanaca-u-Vojvodini-m.jpg
Autor(i) Milica Lađević
Dizajn korica Aleksandar Pajvančić Alex
Država Jugoslavija (Srbija)
Jezik srpskohrvatski jezik
Žanr(ovi) lingvistika
Izdavač Filozofski fakultet. Institut za južnoslovenske jezike. Novi Sad
Datum izdanja 1987.
Stranica 169
ISBN (nema)
OCLC broj 44827582

Tvorbeni modeli imena blizanaca u Vojvodini, studija Milice Lađević u izdanju Instituta za južnoslovenske jezike Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, štampana ćirilicom u Beogradu u Jugoslovenskom udruženju "Nauka i društvo", u tiražu od 1.000 primjeraka. Format: 17 x 24 cm.

SadržajUredi

Uz "Uvod" (str. 5-19), u kome se govori o blizancima, njihovih imenima i dosadašnjim proučavanjima imena blizanaca, knjiga sadrži poglavlje "Rezultati istraživanja i diskusija" (20-59) te poglavlja"Zaključak" (60-66), "Rečnik" (67-140), "Rezime" (141-144), "Summary" (145-150), "Prilozi" (151-160), "Literatura" (161-169).

"Rečnik" "obuhvata više od dve hiljade različitih parova imena nadevanih u različitim mestima Vojvodine i dela Srbije od polovine XVIII veka do 1983. godine. Imena su data azbučnim poretkom ..."

Podaci iz BaranjeUredi

U "Prilozima" se nalazi i "Azbučni spisak mesta izvora podataka o imenima blizanaca". U tom azbučnom spisku nalaze se i tri mjesta iz Baranje: Bolman (vremenski period iz koga su podaci: 1869-1890; broj podataka - vezanih: 14, nevezanih: 1), Darda (vremenski period iz koga su podaci: 1868; broj podataka - vezanih: 1, nevezanih: 1), Kneževi Vinogradi (vremenski period iz koga su podaci: 1868, 1880-1892; broj podataka - vezanih: 0, nevezanih: 6).

Podatke za mjesta na teritoriji nekadašnje Vojvodine - Rudna, Čenej, Gad, Ovsenica, Ostrovo i Veliki Sent Mikloš, koja su sva danas u Rumunskom Banatu, i za Dardu, Bolman i Kneževe Vinograde na teritoriji Baranje autorica je dobila iz privatne zbirke dr Velimira Mihajlovića (originalne matične knjige iz kojih su uzeti ti podaci nalaze se u Arhivu Vojvodine u Sremskim Karlovcima).

Mjesta iz kojih su podaciUredi

Ostala mjesta iz kojih su podaci: Alibunar, Bajša, Begeč, Beograd, Bečej, Beška, Bočar, Veliki Gaj, Veliki Sent Mikloš, Vilovo, Gad, Glogonj, Gložan, Golubinci, Đurđevo, Erdevik, Žabalj, Zrenjanin, Kać, Kikinda, Kovilj, Kula, Lalić, Lok, Martonoš, Mesić, Mol, Mošorin, Nadalj, Neuzina, Novi Bečej, Novi Sad, Ovsenica, Ostrovo, Parabuć, Parage, Rudna, Senta, Silbaš, Sremska Mitrovica, Sremski Karlovci, Srpski Itebej, Stare Šove, Takovo, Titel, Feldvar, Čenej, Čurug, Šajkaš.

Eksterni linkoviUredi