Turtwig (ナエトル Naetoru u prvobitnim verzijama na japanskom jeziku) je jedan od 721 fiktivne vrste Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon video igara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri, vrijedne nekoliko biliona dolara. Svrha Turtwiga u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, je borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera. Ime Turtwig dolazi od engleskih riječi "turtle" = kornjača, odnoseći se na njegov izgled, i "twig" = grančica, odnoseći se na malu grančicu na glavi ovog Pokémona. Njegovo japansko ime, Naetle, vjerojatno je kombinacija japanske riječi "nae" = mladica, i engleske riječi "turtle" = kornjača.

Turtwig #387
Turtwig
Naetle
(ナエトル)
Osnovno
GeneracijaIV
VrstaTravnati
Visina0.4m
Težina10.2kg
SposobnostOvergrow
Evolucija
Stupanj Evolucija Uvjet
Elementarni Turtwig
Prvi Grotle level 18
Drugi Torterra level 32
Vanjske poveznice
Članak na Bulbapedia

Biološke karakteristike uredi

Turtwig nevjerojatno podsjeća na nasrtljivu kornjaču, životinju iz porodice gmazova, koja postoji u stvarnom svijetu, iako joj, po naravi, nije ni približno sličan. Na vrhu Turtwigove glave raste malena biljka. Ovo je samo izdanak te biljke, a kada potpuno evoluira, izdanak će izrasti u stablo. Ima snažnu i veoma razvijenu čeljust. Glava i gornja čeljust, kao i njegovo čitavo tijelo svijetlozelene je boje. Donja čeljust i stopala žute su boje. Ima malen oklop na leđima tamnosmeđe boje, sa crnim rubom i crnom poprečnom linijom preko oklopa.

U videoigrama uredi

Jedna od glavnih značajki u većini Pokémon igara––od Pokémon Red i Blue videoigara za Nintendo Game Boy, do Pokémon Diamond i Pearl videoigara za Nintendo DS––izbor je triju različitih Pokémona na početku igračeve Pokémon avanture: ta tri Pokémona etiketirana su kao početni Pokémoni. Igrač bira između Travnatog, Vatrenog ili Vodenog Pokémona autohtonog za o područje; jedina iznimka ovog pravila je Pokémon Yellow videoigra, gdje igrač dobiva Pikachua, Električnog Pokémon-miša, poznatog kao maskotu Pokémon medijske franšize.

Turtwig je izbor Travnatog Pokémona u Pokémon Diamond i Pearl videoigrama za Nintendo DS. Turtwig ima ograničen niz tehnika koje primarno uključuju Mračne i Travnate napade, s Mračnim napadima koji su tu za činjenje štete, poput Ugriza (Bite) i Drobljenja (Crunch), te Travnatim napadima za činjenje štete i iscijeljivanje, poput Upijanja (Absorb) i Giga isušivanja (Giga Drain). Isto tako, Turtwig uči napad Lisnate oluje (Leaf Storm) koja je Travnati ekvivalent Vatrenom napadu Pregrijavanja (Overheat) i Psihičkom Psiho uzdizanju (Psychoo Boost).

Turtwig je sličan Bulbasauru, Chikoriti i Treecku, ostalim Travnatim Pokémonima prvih triju generacija Pokémona.

Turtwiga koristi Gardenia, Vođa dvorane grada Eterne.

U animiranoj seriji uredi

Turtwig se prvi put pojavio u prvoj epizodi Pokémon animirane serije Diamond i Pearl generacije, kao jedan od Pokémona u laboratoriju profesora Rowana. Kasnije, u šestoj epizodi, Ash uhvati divljeg Turtwiga.