Turner Entertainment

Tarner entertejnment (engl. Turner Entertainment Company) je američka medijska kompanija koju je 4. avgusta 1986. osnovao Ted Tarner kao filijalu Metro-Goldvin-Mejera/Junajted artistsa (sadašnjeg Metro-Goldvin-Mejera).

Uz studio, kompanija ima i zbirku skoro svih filmova Metro-Goldvin-Mejer, filmove bivšeg Asošijejted artists prodakšn (filmove studija Vorner braders pre 1948. i crtane filmove studija Flečer o Mornaru Popaju). Dobijena su i prava na prikazivanje većine filmova iz zbirke kompanije RKO Rejdio pikčers, te nekih materijala Junajted artistsa iz perioda pre 1952. Tarner je kasnije preprodao studio, zadržavši filmoteku sa materijalima iz perioda pre 1986.

Tarner entertejnment ima značajnu ulogu u očuvanju i restauraciji starih filmova kao što su Kazablanka, Građanin Kejn, King Kong, Uskršnja parada, kao i originala Pevača džeza, prvog zvučnog filma. Filmovi se distribuiraju i prikazuju na mnogim kanalima širom sveta. Tarner entertejnment emituje filmove studija RKO Rejdio pikčers, Nju lajn sinema (1994-1996), Nest entertejnment, kao i šou-programe kanala TBS, TNT (televizijski kanal), Kartun netvork i PBS (1994-2004).

Danas je Tarner entertejnment deo kompanije Tajm Vorner, ali nastavlja da čuva nasleđenu filmoteku sa filmovima kao što su Giliganovo ostrvo, Čarobnjak iz Oza, Božićna priča, Prohujalo s vihorom i svi crtani filmovi o Tomu i Džeriju.

Spoljašnje veze uredi