Turbofolk

(Preusmjereno sa Turbo-folk)

Turbofolk muzički stil nastao na Balkanu u ranim 1990-tima. Nastao iz pop-folk stila, koji je zabavljao ruralno stanovništvo širom Jugoslavije.

Naziv turbofolk skovao je crnogorski pjevač Rambo Amadeus i upotrijebio ga je u svojoj pjesmi Turbo folk sa svog 9. studijskog albuma Oprem dobro (2005.):[1]

[...] Turbo folk je gorenje naroda.
Svako pospješivanje tog sagorijevanja je turbo folk.
Razbuktavanje najnižih strasti kod homosapiensa.[...]

Rambo Amadeus, Turbo folk, 2005.

Uticaji na razvoj turbofolkaUredi

Kao što je već rečeno, turbofolk je nastao iz pop-folk muzičkog stila, uz brojne uticaje modernih muzičkih stilova. Sam melos mješavina je arapsko-turskog, grčkog, romskog, te starog srpskog melosa. No, glavni "krivac" ipak je turski melos, zbog 500-godišnje turske okupacije Balkana, te kulturološke asimilacije.

Mišljenje je, da je glavni promotor turbofolka bio režim Slobodana Miloševića u Srbiji, za vrijeme ratova na Balkanu, te međunarodne izolacije, kada su se tražili svi načini da se "zabavi raja". Ali, činjenica je da se turbofolk proširio i van granica Srbije, u (onda) ratom zahvaćenu BiH i Hrvatsku.

Osim u Srbiji, u gotovo isto vrijeme, turbofolk je nastao na teritoriji Grčke, pod imenom "Laika", no osim jezika, ime iste osobine kao i srpski turbofolk.

Kultura turbofolkaUredi

Iako ga se često shvaća kao izraz nacionalizma i ksenofobije, turbofolk se proširio i van granica Srbije. U Hrvatskoj se nije trebalo dugo čekati na prve istočnjačke melose. Nakon početka rata, i porasta mržnje prema Srbima i svemu što je srpsko, ipak je prevladalo mišljenje da "muzika nema veze s politikom i nacijom". Euforija turbofolka u Hrvatskoj počela je negdje 1992. godine, nakon prvih primirja, a Siniša Vuco je bio prvi muzičar koji je eksplicitno koristio elemente turbofolka u svojim pjesmama.

Također je poznata priča, da su se za vrijeme najžešćih srpskih bombardiranja Sarajeva, na pijacama na veliko prodavale piratske kazete srpskih turbofolk zvijezda.

Kultura turbofolka se veže uz lijepe djevojke (tu se često podrazumijevaju one sa silikonima), polurazgolićene plesačice po stolovima u narodnjačkim klubovima, obilje alkohola, ponekom tučnjavom, pa i pucnjavom. Inače je mnogim ljudima izgovor za opuštanje i dobar provod.

IzvoriUredi

  1. Rambo Amadeus, Turbo folk, album Oprem dobro (2005.).

Spoljašnje vezeUredi