Turanj (Sveti Filip i Jakov)

Turanj je turističko mjesto u Zadarskoj županiji koje je šetnicom "Lungo mare" spojeno sa općinskim središtem, Sv. Filipom i Jakovom i pred kojim se u neposrednoj blizini proteže otok Babac. Mjesto je nazvano prema ostacima srednjovjekovne utvrde.

Turanj
Turanj na mapi Hrvatske
Turanj
Turanj
Županija Zadarska
Općina/Grad Sveti Filip i Jakov
Najbliži (veći) grad Biograd na Moru (3)
Zadar (15)
Geografske koordinate
 - z. š. 43.966758671918505 N
 - z. d. 15.39536713206553 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 1.145 [1]
Pozivni broj 023
Autooznaka ZD

Zemljopis uredi

Nalazi se u Pašmanskom kanalu i okružuje ga mali arhipelag sa 16 otočića. Prostire se uz otprilike 4 kilometra obale. Kroz mjesto prolazi Jadranska magistrala što ga čini prometno lako dostupnim. Zanimljivost je Pašmanskog kanala da morske struje kroz njega periodički teku u oba smjera, što je rijedak svjetski fenomen.

Stanovništvo uredi

U mjestu je prema popisu stanovništva iz 2001. godine mjesto bilo 1.145 stanovnika.

U mjestu je prema popisu stanovništva iz 2011. godine mjesto bilo 1.207 stanovnika.[2]

Uprava uredi

Povijest uredi

Prvi arheološki tragovi na području Turnja potječu još iz mlađeg kamenog doba, a naseljeno je bilo do brončanog doba. Otočić je u brončano doba bio spojen kopnom. Prvo se naselje zvalo Tukljača (Tukljačane, Tuklječane), a u rimsko doba su se tu nalazile tri lučice i veliko rimsko imanje. Iz tog doba sačuvane su tri crkvene knjige na glagoljici i dva povijesno važna glagoljaška kamena natpisa.

Crkvica Neoskvrnjenog začeća ili sv. Marije na mjesnom groblju iz 845. godine podignuta je na ostacima rimske ville rustice.

Godine 1444. u Turnju je sagrađena utvrda hrvatskih plemića Meštrovića, iz čijeg vremena je ostao sačuvan Kaštel (kula), glavna vrata i dio bedema. Po toj kuli je Turanj dobio ime Toretta (prema latinskom: turis - toranj, kula), koje je s vremenom dobilo današnji oblik. Utvrda je bila sagrađena tik uz more, a zidine su podupirale tri kule. Turanj je za vrijeme Kandijskog rata bio carinarnica, dio stanovništva je u to doba bio sklonjen na obližnje otoke Pašman i Babac, a Turanj su jednom prilikom Mlečani zapalili da ne bi pao u turske ruke.

Godine 1450. unutar turanjskih zidina bila je sagrađena crkva koju je za vrijeme Kandijskog rata srušio i zapalio Ibrahim-paša, a na njenom mjestu je 1675. sagrađena sadašnja župna crkva Gospe Karmelske.

Spomenici i znamenitosti uredi

U središtu mjesta nalazi se crkva posvećena Gospi od Karmela iz 15. stoljeća čiji se blagdan posebno slavi, a tijekom turističke sezone uz pučke svečanosti održava se i turanjska fešta.

Izvan mjesta u neposrednoj blizini obale nalazi se crkva sv. Marije na lokalitetu Tukljača, a na otoku Babcu se nalazi crkva sv. Andrije (13. - 15. stoljeće). Iznad naselja do vidikovca na lokalitetu Crni krug, može se stići pješačko-biciklističkom stazom, gdje se nalazi gradina iz željeznog doba, a i arheološko područje Tukljača.

Kultura uredi

U Turnju djeluju kulturnu umjetnička društva KUD Maslina, koji posebice ljeti uveseljava goste svojim nastupima, te ženska klapa "Karmel - Turanj".

Šport uredi

Izvori uredi