Tucker "Duck" Clellan je izmišljeni lik kolonijalnog oficira u redizajniranoj TV-seriji Battlestar Galactica, a koga je tumačio Christian Tessier.

Tucker Clellan
lik iz Battlestar Galactica
Prvo pojavljivanje"Flight of the Phoenix"
Zadnje pojavljivanje"Occupation" (Chronological)
"Unfinished Business" (Flashback)
Tumač/ica ulogeChristian Tessier
Informacije
AliasiDuck
Vrstaljudska
Rodmuškaraca
TitulaPoručnik
Rođenje
Smrt

Clellan se pojavljuje u činu poručnika, kao pilot "Vipera" na svemirskoj krstarici Galactica. Njegov "krilnik" (engl. wingman), neiskusni regrut, ubijen je od strane sajlonskog rejdera poznatog kao "Scar".

Nakon što se izbjeglice sa kolonijalne flote nasele na Novoj Caprici, Clellan im se odlučuje pridružiti i započeti život sa suprugom Norom koja je, kao i on, bivši pilot "Vipera". Tokom sajlonske okupacije Sajlonci, isprovocirani akcijama Tighovog pokreta otpora, masakriraju vjernike u hramu, pri čemu gine Nora. Clellan je ispočetka bijesan zbog Tighovih postupaka, a zatim deprimiran. Na kraju se odluči pridružiti pokretu otpora te izvesti odmazdu prema Sajloncima tako što se priključi pokretu otpora, a potom kolaborantskoj Policiji Nove Caprice. Nakon završene obuke, na ceremoniji vrši samoubilački napad bombom ubijajući niz Sajlonaca, ali i 30-ak drugih regruta.

Clellan je protagonist web-epizode The Resistance

Vanjske veze uredi