Tsiribihina (Madagaskar)

Tsiribihina je velika rijeka na jugozapadu Madagaskara duga 200 km, koja uvire u u Mozambički kanal.

Tsiribihina
Lokacija
Države Madagaskar
GradoviBelo
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
spoj rijeka Sakeni i Mania
100 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
kod mjesta Belo
0 m
Delta
Dužina200 km
PritokeMahajilo
Hidrologija
Sliv
  – površina

49 800 km²
Ulijeva se uMozambički kanal
Transport
Plovnostdo kanjona Bemaraha

Geografske karakteristike uredi

Porječje rijeke Tsiribihine je treće po veličini u Madagaskaru, ali je po količini voda na drugom mjestu, odmah iza porječja rijeke Betsiboka.[1] Tsiribihina nastaje spajanjem rijeka Sakeni i Mania, u močvarnoj dolini Betsiriri, na visini od oko 100 m kod mjesta Ankazondrigitra. Nakon tog teče u pravcu sjevera nekih desetak kilometara i kod mjesta Anosimena, prima svoju najveću pritoku sa desne strane rijeku Mahajilo. Nakon tog naglo zavija i teče u pravcu zapada preko masiva Bemaraha (400 m) uskim zavojitim kanjonom dugim 15 km. Nakon izlaska iz kanjona na obalnu ravnicu, potpuno mjenja karakter, - sporo teče u vrlo širokom koritu (na pojedinim mjestima 4 – 5 km), jako meandrira i ima brojna jezera i mrtve rukavce. Za velikih kiša, često plavi i uzrokuje velike nevolje farmama uz njene obale

 
Karta rijeka Madagaskara (Tsiribihina je na karti lijevo)

Nakon što prođe gradić Belo, Tsiribihina uvire u Mozambički kanal 50 km sjeverno od grada Morondava u velikoj delti širokoj 35 km.

Rijeka je plovna gotovo cijelom svojom dužinom do kanjona u masivu Bemaraha.

 
Pogled na deltu Tsiribihine iz aviona

Ukupna duljina rijeke Tsiribihina je oko 200 km, a površina njena sliva iznosi 49 800 km².[1] Njena najveća pritoka Mahajilo dug je 260 km.

Svakih pet godina malgaški narod Sakalava okupi se kod mjesta Belo, na obalama rijeke kako bi proslavili obred Fitampoha (pranje kraljevskih relikvija). Za vrijeme ovog rituala prisjećaju se na duhove svojih predaka i drevnih kraljeva.

Povezano uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi