Trudbenik (Beograd)

Trudbenik je građevinsko preduzeće iz Beograda.

Građevinsko preduzeće TRUDBENIK GRADNJA je danas u stečaju. Država ga je 2008. godine prodala Draganu Kopčaliću, kojeg tabloidi pominju kao finansijera tada vladajuće Demokratske stranke.[1] Kopčalić je tada raskinuo sve dotadašnje Trudbenikove poslove i započeo da rasprodaje Trudbenikove nekretnine.

Nakon privatizacije su učestali pokušaji iseljenja radničkih porodica iz Trudbenikovih samačkih hotela na Novom Beogradu (u Bloku 70a) i Konjarniku, u kojima već decenijama žive Trudbenikovi radnici, doseljeni iz raznih delova bivše Jugoslavije u vreme dok je kompanija poslovala punim kapacitetom. Novi vlasnik, Kopčalić je ignorisao važeće odluke organa Trudbenika iz 2006. godine da se izvrši prenamena ovih objekata u stambene zgrade, i primenio razne vrste pritiska nad stanarima kako bi ih primorao da se isele – od isključenja struje i vode, do pretnji. Poslednji pokušaj prinudnog iseljenja 28. novembra 2012. godine sprečen je isključivo zahvaljujući solidarnosti stanara.[2]

Privatizacija Trudbenika je jedna od 24 sporne privatizacije čije razrešenje traži Evropski parlament. Takođe, kršenje zakona i ugovora u privatizaciji Trudbenika su utvrdili i Savet za borbu protiv korupcije i Agencija za privatizaciju Republike Srbije. Još uvek nije pokrenut nikakav postupak za utvrđivanje odgovornosti i naknadu štete pričinjene preduzeću i radnicima.

Izvori uredi