Trlja kamenjarka

Trlja kamenjarka (lat. Mullus surmuletus) morska je riba iz porodice trlja (Mullidae). U Hrvatskoj je još poznata pod imenom trlja od kamena, tralja ili barbun.

Mullus surmuletus
Trlja kamenjarka
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Actinopterygii
Red: Perciformes
Porodica: Mullidae
Rod: Mullus
Vrsta: M. Surmuletus
Dvojni naziv
Mullus surmuletus
Linneaus, 1758.

Opis uredi

Trlja kamenjarka ima vretenasto tijelo, neposredno iza glave najdeblje, koje se sužava od glave prema repu. Ima dvije leđne peraje, dvije bočne uz škrge i jednu trbušnu uz rep. Rep joj je žućkast i pravilnog oblika a čine ga dvije podjednako velike peraje. U sredini repa je urez. Trlja kamenjarka ima crvenkasto smeđkasta leđa sa uzdužnom tamnijom crveno smeđom prugom preko bokova i tanjom žućkastom ispod bočne pruge te sedefasto bijeli trbuh. Na podbratku ima dva duguljasta pipka kojima kopa po pijesku tražeći hranu. Može narasti do 1.5 kg težine, 50 cm dužine [1] i 10 godina starosti no takve su ipak rijetke.

Rasprostranjenost uredi

Trlja kamenjarka nastanjuje obale istočnog Atlantika od obala zapadne Norveške, Engleskog kanala do Dakara uz Senegalske obale i Kanarskog otočja. Može je se naći i u Sjevernom moru ali je tamo ipak rijetka. Nastanjuje i Sredozemno te Crno more[2].

Trlja je raprostranjena diljem Jadrana.

Način života i ishrana uredi

Kamenjarka kao i sve ostale trlje život provodi uz dno gdje pronalazi hranu. Dno je pjeskovito i kamenito. Trlja kamenjarka pomoću pipaka kopajući pronalazi crviće, račiće i manje ribe zakopane dublje u pijesku. Zimi se kamenjarke drže dubine zbog hladnoće a ljeti zalaze u plićak. Kreću se u jatima od više jedinki kao i najsordnije im trlje blatarice.

Razmnožavanje uredi

Trlja spolnu zrelost dostiže kad naraste od 0.2 do 0.4 kg. Ženke su nešto veće od mužjaka. Pare se u proljeće, a ikra se brzo izleže i živi nektonski na pučini.

Gospodarska vrijednost uredi

Trlja kamenjarka je omanja riba, ali je izrazito cijenjena oborita riba zbog svog jedinstvenog ukusa. Spominje se i opjejevana je još od davnih antičkih vremena jer se tad vjerovalo u njenu ljekovitost. Kamenjarke imaju izrazito mekano meso (mullus na latinskom znači mekan) i velike ljuske koje se lako čiste. Meso joj je najukusnije u ljetnim mjesecima i to od svibnja do rujna.

Izvori uredi

Vanjski linkovi uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Trlja kamenjarka
 Wikivrste imaju podatke o: Trlja kamenjarka