Tribina Braća Kašanin

(Preusmjereno sa stranice Tribina "Braća Kašanin")

Građanska inicijativa Tribina "Braća Kašanin" projekt je koji je u vremenskom periodu od 1. I. 2006. do 31. III. 2006. godina provodila Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, a koji je financirala (iznosom od 15.000 kuna) Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva iz Zagreba u okviru programskog područja "Naš doprinos zajednici". Voditeljica Tribine je bila "Oazina" projekt-koordinatorica Vesna Nedić, a realizatori su bili volonteri Predrag Stojanović i Jovan Nedić.

U sredini: Marina Bojić, Radmila Barbirović, Vladimir Mićić i Bojan Đorđević

Cilj TribineUredi

Primarni cilj Tribine bio je da se stanovnici Belog Manastira i Baranje (a i šire) upoznaju sa životom braće Kašanin, prof. dr. Radivoja Kašanina, matematičara, univerzitetskog profesora i akademika, i dr. Milana Kašanina, književnika, historičara književnosti i umjetnosti, kustosa i direktora muzeja i galerija, rođenih u Belom Manastiru 21. V. 1892. odnosno 21. II. 1895. (po starom kalendaru). Radivoj Kašanin je umro 30. X. 1989, a Milan 21. XI. 1981. godine. Sekundarni cilj bio je da se podstaknu i druga organizacije i pojedinci da na sličan način afirmiraju i druge zaslužne Baranjce koji su pali u zaborav.

Rezultati TribineUredi

 
Milan Kašanin na videoprojekciji

Tribinom se iniciralo istraživanje života i rada braće Kašanin (naročito njihovih baranjskih korijena) i razni načini čuvanja uspomena na njih i na njihovo djelo (postavljanje spomen-ploče na mjestu rodne kuće ili na nekom drugom pogodnom mjestu, imenovanje neke ulice po njima, prikupljanje eksponata za prateću izložbu i buduću spomen-zbirku, nabavka izabranih djela u osam knjiga Milana Kašanina za Gradsku knjižnicu Beli Manastir, podsticanje građana na čitanje pripovijedaka i romana Milana Kašanina, objavljivanje članaka o njima u lokalnim listovima i časopisima, priprema priloga o njima za Baranjski leksikon i Vikipediju, umnožavanje novinskog feljtona objavljenog u beogradskoj Politici povodom 90. rođendana Radivoja Kašanina, objavljivanje knjižice S njive do akademije (2006) s njihovim biografijama te brošure Braća Kašanin : znameniti Baranjci (2007) o samoj Tribini i sa saopštenjima s Tribine) i CD-a Tribina "Braća Kašanin" (CD).

Središnji dio projekta održan je u subotu, 25. III. 2006. godine u velikoj vijećnici u belomanastirskoj Ljepotici (zgradi P+8). Uz prateću izložbu o životu i radu braće Kašanin, o Radivoju Kašaninu govorio je beogradski matematičar prof. dr. Vladimir Mićić, porijeklom iz Belog Manastira, a o Milanu Kašaninu dr. Bojan Đorđević, također iz Beograda. Specijalni gost bila je Marina Bojić, kćerka Milana Kašanina.

IzvoriUredi