Tri muškarca Melite Žganjer

Tri muškarca Melite Žganjer

kino poster
Režija Snježana Tribuson
Producent Kvadar d.o.o.
HRT
Scenario Snježana Tribuson
Uloge Mirjana Rogina
Goran Navojec
Suzana Nikolić
Sanja Vejnović
Ena Begović
Filip Šovagović
Ivo Gregurević
Ljubomir Kerekeš
Muzika Darko Rundek
Fotografija Goran Mećava
Montaža Marina Barac
Datum(i) premijere 1998.
Trajanje 97 min.
Zemlja  Hrvatska
Jezik hrvatski
Tri muškarca Melite Žganjer na Internet Movie Database

Tri muškarca Melite Žganjer hrvatska je komedija iz 1998. godine koju je napisala i režirala Snježana Tribuson.[1] Glavne uloge tumače Mirjana Rogina, Goran Navojec, Suzana Nikolić, Sanja Vejnović, Ena Begović, Filip Šovagović i Ivo Gregurević. Radnja se odvija oko stidljive, debeljuškaste naslovne junakinje koja ima ljubavnih problema te razmišlja o trojici muškaraca koji bi mogli biti potencijalni kandidati za njenog ljubavnika.

Festival igranog filma u Puli nagradio je film sa Zlatnom arenom za scenarij, scenografiju, montažu, epizodnu žensku (S. Nikolić) te epizodnu mušku ulogu (I. Gregurević), kao i nagradu kritike Oktavijan, a Mirjana Rogina dobila je nagradu Breza za najbolje debitantsko ostvarenje.[2]

RadnjaUredi

Melita je stidljiva i debeljuškasta slastičarka koja obožava tv sapunicu Robinja ljubavi ali privatno nikako nema sreće u ljubavi. Dostavljaču kolača Janku, povučenom zbog problema s mucanjem, Melita se sviđa, ali je previše smušen da napravi prvi korak. Uz pomoć prijateljica, Melita će okušati sreću s policajcem Jurom, ali je on samo prihvaća jer ga je žena izbacila iz stana te želi negdje prespavati. Ubrzo se javlja i treći kandidat: u grad na koprodukcijsko snimanje dolazi Juan iz Robinje ljubavi, dok Janko planira popraviti loš dojam.

Glavne ulogeUredi

KritikeUredi

Melita Žganjer izrazito je urbana komedija, čiji operetski, kičasti štih podsjeća na filmove Pedra Almodovara ili, u našem podneblju, Kreše Golika. Melitinim karakterom određen je fin, šarmantan i ugodan ton filma, s tim da su pojedine scene naprosto urnebesno smiješne, posebno u dijelovima gdje Snježana Tribuson režira sapunicu...pravi su junaci nevjerojatni Ivo Gregurović koji pokazuje da ima smisla i za izrazite komedije (scena zavođenja Melite na autobusnoj stanici i njezinoga sna u kojem on kesi umjetne snježnobijele zube su antologijske) i Filip Šovagović koji je ulogom hirovite zvijezde, zapravo jednoga neotesanoga klipana, napravio posao vrijedan bilo kojega svjetskoga filma.

Arsen Oremović,      [3]

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

  • Ilinčić, Dražen; Oremović, Arsen; Heidl, Janko (1999). Kino i video vodič '99. Zagreb: Večernji list. ISBN 9789539770202. 

Vanjske povezniceUredi