Tri Kondorova dana

Three Days of the Condor (sh. Tri Kondorova dana) je američki špijunski triler film snimljen 1975. godine u režiji Sydneya Pollacka, koji se smatra jednim od najuspješnijih i najuticajnih ostvarenja žanra.

Three Days of the Condor
RežijaSydney Pollack
ProducentDino De Laurentiis
Scenario
PredložakSix Days of the Condor
; autor:
James Grady
Uloge
MuzikaDave Grusin
FotografijaOwen Roizman
MontažaDon Guidice
Fredric Steinkamp (nadz.)
StudioParamount Pictures
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
24. 9. 1975 (1975-09-24)
Trajanje118 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod41,509.797 $ (SAD)[1]

Predstavlja adaptaciju romana Six Days of the Condor Jamesa Gradyja. Protagonist, čiji lik tumači Robert Redford, je skromni analitičar CIA-e koji u njujorškom uredu, koji služi kao paravan Agencije, čita špijunske i slične romane ne bi li pronašao ideje ili sličnosti sa stvarnim obavještajnim operacijama. Radnja prikazuje kako igrom slučaja preživi napad profesionalnih ubica koje su mu masakrirale kolege iz ureda, te je, uvjeren da je "provaljen" od nekog od svojih pretpostavljenih, pokušava preživjeti i razotkriti razlog i naručitelje napade.

Tri Kondorova dana su kritičari nakon premijere pohvalili, ali ne sa previše entuzijazma. Publika je, međutim, bila oduševljena, a što se tumačilo ne samo time što je glavnu ulogu tumačio Redford, tada na vrhuncu popularnosti, nego i aktualnošću teme, s obzirom na aferu Watergate koja je izazvala duboko nepovjerenje prema najvišim tijelima države, ali i njenom obavještajnom aparatu i špekulacije o tome da je upetljan u razne ilegalne i mračne poslove. Dok se originalni roman bavio tek "običnom" korupcijom i sudjelovanjem "odmetnutih" agenata CIA-e u krijumčarenju droge, scenarij Lorenza Semplea Juniora i Davida Rayfiela je bio još mračniji, odnosno pretpostavio da CIA, pod izgovorom čuvanja nacionalne bezbjednosti ili interesa, planira ili izvodi operacije čiju je tajnost spremna čuvati čak i po cijenu brutalnih likvidacija vlastitih pripadnika. Takvom tumačenju su dosta doprinijele i Watergateom potaknute javne kongresne istrage CIA-inih aktivnosti, te objavljivanje tzv. Porodičnih dragulja - kompromitirajućih dokumenata o ilegalnim operacijama. Reford i Pollack su, zbog vlastitih političkih uvjerenja, zbog toga iz desničarskih krugova bili optuženi za ljevičarsku propagandu, ali su u intervjuima odbacili optužbe i tvrdili da ih je samo zanimao žanr špijunskog trilera, u kome se dotada nisu bili okušali.[2] Reputacija Tri Kondorova dana, koji se osim vještom režijom, neobičnom isticao i nekonvencionalnom, ali prilično efektnom završnicom, je sa vremenom izgradio reputaciju jednog od najboljih filmova svog vremena.

Tri Kondorova dana je nepune četiri decenije kasnije poslužio kao svojevrsni predložak za radnju superherojskog filma Captain America: Winter Soldier u kome se ponovno, iako u sporednoj ulozi, pojavljuje Redford.

Uloge

uredi

Izvori

uredi
  1. „Three Days of the Condor”. The Numbers. Pristupljeno 22. I 2012. 
  2. McGilligan, Patrick (1976). „Hollywood uncovers the CIA”. Jump Cut (10–11). Pristupljeno 24. XII 2013. 

Vanjske veze

uredi