Tri je jugoslovenski crno-beli ratni film snimljen 1965. u režiji Aleksandra Petrovića, poznat kao jedan od najznačajnijih ostvarenja tzv. Crnog talasa odnosno jugoslovenske kinematografije uopšte.

Tri
RežijaAleksandar Petrović
ScenarioAleksandar Petrović
PredložakPaprat i vatra; autor:
Antonije Isaković
UlogeVelimir Bata Živojinović
Slobodan Perović
Senka Veletanlić
Voja Mirić
Dragomir Gidra Bojanić
Mića Tomić
Branislav Jerinić
Datum(i) premijere
12. 5. 1965 (1965-05-12)
Trajanje80 minuta
Zemlja SFR Jugoslavija
Jeziksrpskohrvatski

Scenario, koji je napisao Petrović, se temelji po motivima zbirke pripovedaka „Paprat i vatra“ Antonija Isakovića. Film je po strukturi omnibus i sastoji se od tri priče koje se događaju na početku, za vreme i pred kraj Drugog svetskog rata, a koje povezuje protagonist čiji lik tumači Bata Živojinović. Film se isticao izuzetno mračnim prikazom i depresivnim tonom koji je u značajnoj meri odstupao od dotadašnjih nepisanih pravila partizanskog filma. Pesma Đelem, đelem, koja se čuje na početku filma, postala je muzički lajtmotiv Petrovićevog sledećeg filma Sakupljači perja.

Kratak sadržaj uredi

Prva priča se događa na železničkoj stanici gde se nakon izbijanja Aprilskog rata okupljaju mobilisani pripadnici kraljevske vojske i gde fotograf sa govornom manom od strane mase bude proglašen za nemačkog špijuna i streljan. Druga priča prikazuje kako protagonist, koji se priključio partizanima, pred nemačkom poterom beži kroz močvaru i gde mu život spasi slučajni namernik koji se žrtvuje umesto njega. U trećoj priči protagonist kao oficir OZNA-e nakon oslobođenja mora odlučiti hoće li grupa saradnika okupatora, uključujući devojku koja mu se sviđa, biti streljana.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Velimir Bata Živojinović Miloš Bojanić
Slobodan Perović Nevino optuženi
Senka Veletanlić Devojka
Voja Mirić Partizan
Dragomir Gidra Bojanić Žandar
Mića Tomić „Podbadač“ iz mase
Branislav Jerinić Komandir
Nikola Kole Angelovski Regrut
Milan Jelić Regrut koji čeka voz
Mirjana Kodžić Gospođa koja čeka voz
Vesna Krajina Vera
Zlatibor Stoimirov Poručnik
Gizela Vuković Žena sa maramom
Ali Raner Mladić
Stole Aranđelović
Laza Jovanović
Rajko Savelić

Nagrade uredi

Kulturno dobro uredi

Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film Tri.[2]

Izvori uredi

  1. https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/1967
  2. http://www.kinoteka.org.rs/srpski-igrani-filmovi-1911-1999-100-najboljih/

Spoljašnje veze uredi