Koordinate: 48° 53' SG Š, 18° 02' IGD

Trenčin (slov. Trenčín, mađ. Trencsén, nem. Trentschin, lat. Laugaricio) je deveti po veličini grad u Slovačkoj i upravno središte istoimenog Trenčinskog kraja.

Trenčin
Trenčín


Trenčin

Zastava
Zastava

Grb
Grb
Osnovni podaci
Država  Slovačka
Gradonačelnik ing. Branislav Celer (SDKU-DS)
Kraj Trenčinski
Okrug Trenčin
Regija Považje
Stanovništvo
Stanovništvo (31.12.2006) 56 760
Gustina stanovništva 692 st./km²
Geografija
Nadmorska visina 211 m
Površina 81,99 km²
Ostali podaci
Poštanski kod 911 XX
Pozivni broj 0 32
Registarska oznaka TN
Veb-strana www.trencin.sk

Trenčin je poznat po dve stvari. Nad gradom dominira srednjovekovna tvrđava tzv. Trenčinski grad, a sam grad vodi poreklo još od Rimljana o čemu svedoči uklesani natpis „Laugaricio“ iz 179. godine.

Prirodni uslovi Uredi

Trenčin je smešten u zapadnom deo države, nedaleko od granice sa Češkom (12 km). Prestonica države, Bratislava, nalazi se 120 km južno.

Reljef: Trenčin se razvio u istoimenoj Trenčinskoj kotlini, koju pravi reka Vah. Nadmorska visina grada je oko 210 metara. Obližnje planine pripadaju planinskom vencu Karpata. Zapadno od grada je izdižu se Bijeli Karpati, dok se istočno izdižu Stražovske vrhi.

Klima: Klima u Trenčinu je umereno kontinentalna.

Vode: Kroz grad protiče najveća reka u Slovačkoj, Vah, u središnjem delu svog toka. Ona deli grad na zapadni i istočni deo.

Istorija Uredi

Ljudska naselja na ovom prostoru datiraju još iz praistorije. U vreme starog Rima ovde je bila granica carstva, uvek nestabilna i sa sukobima. Naselje pod današnjim imenom prvi put se spominje u 7. veku, a status slobodnog grada dobija krajem 11. veka. Tokom sledećih vekova grad je bio u sastavu Ugarske. U drugoj polovini 19. veka grad je doživeo nagli razvoj i brojčano narastao.

Krajem 1918. g. grad je postao deo novoosnovane Čehoslovačke. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan, pa je došlo do naglog povećanja stanovništva. Posle osamostaljenja Slovačke grad je postao njeno značajno središte, ali je došlo i do problema vezanih za prestruktuiranje privrede. Staro gradsko jezgro je obnovljeno poslednjih godina.

Stanovništvo Uredi

Danas Trenčin ima oko 57.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika stagnira.

Etnički sastav: Po popisu iz 2001. g. sastav je sledeći:

Verski sastav: Po popisu iz 2001. g. sastav je sledeći:

Gradovi prijatelji Uredi

 
Trenčin; hotel Tatra iznad kojega se prostire stari Trenčinski grad


Galerija slika Uredi

Vidi još Uredi

Spoljne veze Uredi