Trebišnjica
Trebinje River.jpg
Trebišnjica u Trebinju
Lokacija
Države  Bosna i Hercegovina
Republike  Republika Srpska
Oblasti Istočna Hercegovina
Gradovi Bileća, Trebinje
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
od Mušnice i Gračanice
398 m
Ušće zaliv Rijeka Dubrovačka
Dužina 96,5 km
Hidrologija
Sliv
  – površina
Jadranskog mora
2.250 km²
Transport
Plovnost nije plovna

Trebišnjica je hercegovačka rijeka ponornica duga 96,5 km. Rijeka potiče od dva toka iz Lebršnika i Čemernog: jedan tok pod imenom Mušnica, teče od istočne ka zapadnoj granici Gatačkog polja, prolazi kroz jezero Klinje, te naselja Avtovac, Gacko, Srđevići, Bašići, Drugovići, Kula i Branilovići (pod raznim imenima zbog njene ponorne prirode). Drugi tok, pod imenom Gračanica, teče od Čemerno planine ka Gatačkom polju, gdje se spaja sa Mušnicom blizu Srđevića. Rijeka se kratko pojavljuje u Fatničkom polju, pod imenom Fatnička rijeka.

Nakon toga izvire blizu Bileće ispod srmog odsjeka planine Vlajinja (492 metara) na nadmorskoj visini od 398 metara. Površina sliva iznosi 2.250 km² Trebišnjica je dio kompleksa podzemnih i nadzemnih rijeka čije je krajnje ishodište Jadransko more, to jest rijeka Ombla (poznata i pod imenom Rijeka dubrovačka) koja se ulijeva u more kod Dubrovnika.

Na Trebišnjici je planirana izgradnja sedam hidrocentrala od kojih su do sada izgrađene četiri: Trebinje I, Trebinje II, Dubrovnik i Čapljina. Kod hidrocentrala Trebinje I i Trebinje II napravljena su dva vještačka jezera: Bilećko jezero i Goričko jezero.

Prije izgradnji ovih hidrocentrala, Trebišnjica je važila za najdužu prirodnu rijeku ponornicu u svijetu.[traži se izvor]

GalerijaUredi

IzvoriUredi

Spoljašnje vezeUredi