Treći svetski rat

Za ostala značenja, vidi Treći svetski rat (razvrstavanje).

Treći svetski rat je naziv za hipotetički rat koji bi se vodio na globalnom nivou, sa zajedničkim spekulacijama da bi po prirodi bio nuklearni i razoran po planetu.

Nuklearni holokaust je često povezivan sa Trećim svetskim ratom.

Nakon Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, početka Hladnog rata i razvoja, testiranja i korišćenja nuklearnog oružja, postojale su rasprostranjena spekulacije o mogućnosti još jednog globalnog rata. Takav rat su očekivale i planirale vojne i civilne vlasti, i postao je tema mnogih umetničkih dela i filmova u mnogim zemljama. Koncepti se kretale od ograničenog korišćenja atomskog oružja do uništenja planete.

Događaji koji su smatrani uvodom u Treći svetski rat uredi

 
Grafikon Sata sudnjeg dana. Što je linija niže, činilo se da je verovatnija katastrofa.

Pred kraj Drugog svetskog rata, britanski premijer Vinston Čerčil je bio zabrinut zbog raspoređivanja ogromnog broja sovjetskih vojnika u Evropi na kraju rata, kao njegove ocene da je sovjetski lider Josif Staljin je bio nepouzdan, zbog čega je ocenio da postoji sovjetske pretnja zapadnoj Evropi. U aprilu-maju 1945, britanski planeri su osmislili operaciju Nezamislivo, plan o pokretanju Trećeg svetskog rata. Primarni cilj ovog plana "da Rusiji nametne volja SAD i Britanske imperije."[1] Plan je britanski generalštab odbacio kao vojno neizvodljiv.

Sa početkom trke u naoružanju, a pre raspada Sovjetskog Saveza i kraj Hladnog rata, apokaliptični rat između SAD i Sovjetskog Saveza je smatran mogućim. Kubanska raketna kriza iz 1962. se uglavnom smatra istorijskom tačkom u kojoj je svet bio najbliži riziku od Trećeg svetskog rata. Od stupanja na snagu Trumanove doktrine 1947. godine, Sat sudnjeg dana služi kao simbol verovatnoće svetskog rata. Drugi potencijalni povodi za Treći svetski rat su:

Treći svetski rat u popularnoj kuluturi uredi

Treći svetski rat u takođe česta tema popularnoj kuluturi. Ko će započeti Treći svetski rat i kako će on biti vođen su stalne teme u štampi. Postoji brojna apokaliptična i postapokaliptična naučnofantastična književnost koja opisuje pretpostavljeno vođenje i posledice Trećeg svetskog rata, snimljeno je nekoliko filmova koje su kao podlogu imale Treći svetski rat. Rat je takođe tema i mnogih stipova, video igara, pesama, časopisa, radio-emisija i novina od 1940ih. Albert Ajnštajn je jednom izjavio: Ja ne znam kako će treći svetski rat biti vođen, ali znam da će se u četvrtom svetskom ratu ljudi tući toljagama i kamenjem.

Izvori uredi

  1. British War Cabinet, Joint Planning Staff, Public Record Office, CAB 120/691/109040 / 002 (1945-08-11). „Operation Unthinkable: 'Russia: Threat to Western Civilization'” (online photocopy). Department of History, Northeastern University. Arhivirano iz originala na datum 2008-07-06. Pristupljeno 2008-06-28. 
  2. DEFCON DEFense CONdition - Junajted States Nuclear Forces
  3. CBC Digital Archives (news recording)
  4. David Hoffman (February 10, 1999). „I Had A Funny Feeling in My Gut”. Washington Post. 
  5. Scott Shane. „Cold War’s Riskiest Moment”. Baltimore Sun, Aug. 31, 2003 (article reprinted as The Nuclear War That Almost Happened in 1983). 
  6. „Third World War”. BBC News (BBC). Thursday, 9 March, 2000. Pristupljeno 5 October 2011. 

Vidi još uredi