Tranzicijska ekonomija

Tranzicijska ekonomija je ekonomija koja se mijenja iz jednog oblika u drugi, a pojam se najčešće povezuje s prijelazom socijalističke centralizirane, planske ekonomije u tržišnu ekonomiju, odnosno prijelaz socijalističke tržišne samoupravne privrede u kapitalističku.[1]

Tranzicijske ekonomije prolaze kroz set strukturalnih transformacija s ciljem razvijanja institucija kompatibilnih s tržišnom ekonomijom. Među te transformacije spada i ekonomska liberalizacija, temeljem koje se cijene određuju stanjem na tržištu, a ne od strane neke centralne institucije. Uz to, dolazi do ukidanja trgovinskih barijera, postoji inicijativa za osnivanjem privatnih kompanija, državne i društvene kompanije prolaze kroz proces privatizacije te dolazi do stvaranja financijskog sektora koji je zadužen za osiguravanje makroekonomske stabilnosti i kretanje privatnog kapitala.[2]

Ovi procesi se provode u NR Kini, zemljama bivših Sovjetskog Saveza i SFR Jugoslavije, ali i drugim zemljama bivšeg Istočnog bloka, kao i u nekim zemljama Trećeg svijeta.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Feige, Edgar L. (1994). „The Transition to a Market Economy in Russia: Property Rights, Mass Privatization and Stabilization”. u: Alexander, Gregory S.; Skąpska, Grażyna. A Fourth way?: privatization, property, and the emergence of new market economics. Routledge. str. 57–78. ISBN 978-0-415-90697-5. Arhivirano iz originala na datum 2012-04-15. Pristupljeno 2021-11-06. 
  2. Feige, Edgar L. (1991). „Perestroika and Ruble Convertibility”. Cato Journal (Cato Institute) 10 (3). Arhivirano iz originala na datum 28 March 2011. Pristupljeno 2011-07-03. 

Vanjske veze uredi