Transplantacija

Transplantacija organ
Intervencija
Beinwunder Cosmas und Damian.jpg
Sveti Cosmas and Damian čudotvorno transplantiraju crnu nogu belom. Ditzingen, 16. vek
ICD-10-PCS 0?Y
MeSH D016377

Transplantacija predstavlja zamenu nefunkcionalnog organa putem hiruške intervencije. Ovakve procedure se najčešće izvode kod životno ugroženih osoba (npr. kardiomiopatija) i nešto ređe u cilju poboljšanja osnovnog kvaliteta života kod hroničnih bolesti koje se mogu tretirati na ovaj način.

Transplantirano srce

Transplantaciona medicina zahteva posebnu edukaciju osoblja, specijalnu opremu i sveobuhvatno preoperativno i postoperativno nadgledanje pacijenta, kako bi se mogućnost odbacivanja organa svela na najmanju moguću meru.

Pravni i medicinski kriterijumi koji određuju kada se transplantacija može izvršiti su strogo regulisani. Skupština Republike Srbije je donela zakon o transplantaciji organa i tkiva 2009. godine.

TerminologijaUredi

Primalac je obolela osoba koja dobija organ od donora, izuzev u slučaju autotransplantacije. Donor može biti živa (bubreg, jetra) ili moždano preminula osoba (svi organi i tkiva).

Organi koji se mogu transplantirati:

PostupakUredi

Transplantacija organa obuhvata sledeće faze:

  • imunološka tipizacija recipijenta i donora,
  • transplantacija,
  • imunosupresivna terapija.

Regenerativna medicinaUredi

Stvaranje organa iz matičnih ćelija je tehnologija za koju se očekuje da će u narednoj deceniji napraviti krupan pomak. U Leskovcu je osnovana Specijalna bolnica za lečenje steriliteta koja bi trebalo da preraste u Institut za matične ćelije.

Istorijat transplantacija u SrbijiUredi

Dr Pjotr Vasiljevič Kolesnikov, ruski emigrant, je 1926. godine u Zaječaru presadio testis osuđenika Ilije Krajana svom ostarelom kolegi, zaječarskom hirurgu.[1] Ovakva procedura se danas ne praktikuje. Na prostorima SFRJ prva transplantacija 1970. uradjena je u Ljubljani, a yatim 1971.u Rjeci iste godine i u Beogradu[2]

ReferenceUredi

  1. http://tmg.org.rs/v290210.htm Timočki medicinski glasnik br. 29 (2004), str. 115 117
  2. Vlaisavljevic, Zeljko; Jankovic, Slobodan; Culafic, Djordje; Petrovic, Dejan (2015). „Transplantation through the ages” (en). Medicinski casopis 49 (2): 49–53. DOI:10.5937/mckg49-8510. ISSN 0350-1221. http://scindeks.ceon.rs/Article.aspx?artid=0350-12211502049V. 

LiteraturaUredi

Spoljašnje vezeUredi

  Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi tema o zdravlju (medicini).