Transept (je sintagma od latinskih riječi trans = preko, kroz, s one strane i saeptum =ograda [1]) zapravo je onaj dio nekog objekta koji leži poprečno od njegove glavne mase.[2]

Tlocrt tipične katedrale, - transept je potamnjen

Ipak se ta riječ najviše koristi u crkvenom graditeljstvu, gdje transept označava poprečni brod položen okomito na uzdužne brodove crkve [3] tako da razdvaja svetište (uključujući oltar, apsidu, kor, prezbiterij ili katedru) od ostalog dijela crkve. U tlocrtu transept i brod daju objektu oblik križa. Na sjecištu transepta i glavnog broda često se uzdiže kupola [3](u ranijim crkvama to je bio središnji toranj). Poput zidova uzdužnih brodova, i transept može imati prozore.

Historija primjene uredi

 
Rekonstrukcija izgleda crkve sa dva transepta u Opatiji Cluny

Transept se kao arhitektonski oblik javio u ranokršćanstvu ali njegova česta primjena kreće od romaničke i gotičke arhitekture.

Ako se transept nalazi točno u sredini broda, nastaje tzv. centralna crkva s upisanim grčkim križem s kracima jednake dužine, taj oblik je češći u pravoslavnim crkvama. U katoličkim crkvama transept je obično bliži oltaru - tako da tlocrtno takvi objekti imaju oblik latinskog križa.

Transept imaju i svjetovne građevine, kao što je to imala izgorjela Kristalna palača na Svjetskoj izložbi u Londonu 1851 godine. Transeptom se zove i dugi prolaz između dvije građevine.

Povezano uredi

Bilješke uredi

Vanjske veze uredi

Transetto, na portalu treccani.it, pristupljeno 13. 06. 2011.