Za ostala značenja, vidi Trainspotting (razvrstavanje).

Trainspoting (sh. Opažanje vlakova) je britanski igrani film snimljen 1996. u režiji Dannyja Boylea, koji se često navodi kao jedno od najboljih, najuticajnijih i najpopularnijih ostvarenja britanske kinematografije na kraju 20. vijeka.

Trainspotting
RežijaDanny Boyle
ProducentAndrew Macdonald
ScenarioJohn Hodge
PredložakTrainspotting; autor:
Irvine Welsh
NaracijaEwan McGregor
UlogeEwan McGregor
Ewen Bremner
Jonny Lee Miller
Kevin McKidd
Robert Carlyle
Kelly Macdonald
FotografijaBrian Tufano
MontažaMasahiro Hirakubo
StudioChannel Four Films
DistribucijaPolyGram Filmed Entertainment (međ.)
Datum(i) premijere
23. 2. 1996 (1996-02-23)
Trajanje93 min.[1]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet1,550.000 £[2]
Bruto prihod48,000.000 £

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana škotskog književnika Irvinea Welsha. Radnja se događa u Edinburghu i prati grupu likova čiji se životi, posredno ili neposredno, vrte oko ovisnosti o heroinu, odnosno kroz niz crnohumornih vinjeta prikazuje različite aspekte ovisničkog života - od bavljenja kriminalom kako bi se nabavio novac, rizika od zaraze HIV-om do pokušaja odvikavanja. Protagonist i narator filma je Renton, mladi heroinski ovisnik koji sve vrijeme provodi sa grupom živopisnih prijatelja.

Trainspotting je pažnju privukao izuzetno lepršavim stilom režije, koji se velikim dijelom oslanjao na videsopotove, ali izuzetno ironičnim tonom. Publici je također imponirao i izuzetno raznovrstan, ali efektno korišten soundtrack koji je uključivao neke od najvećih hitova Britpopa. Snažan dojam je ostavila i glumačka ekipa kojoj je upravo nastup u Trainspottingu donio status zvijezde, ili pružio odskočnu dasku za impresivne karijere na filmu i televiziji. Trainspotting je, sa druge strane, bio i predmetom određenih kontroverzi, odnosno optužbi autora da promoviraju konzumiranje droge.

U brojnim anketama je Trainspotting proglašavan jednim od najboljih ostvarenja u historiji britanskog, a često se proglašavao i najboljim škotskim filmom svih vremena.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Juan Makgregor Mark "Rent Boj" Renton
Juen Bremner Danijel "Spad" Merfi
Džoni Li Miler Sajmon "Sik Boj" Vilijamson
Robert Karlajl Fransis "Franko" Begbi
Kevin Makid Tomi Makenzi
Keli Makdonald Dajana Kulson

Izvori uredi

  1. TRAINSPOTTING (18)”. PolyGram Filmed Entertainment. British Board of Film Classification. 15 December 1995. Pristupljeno 22 September 201. 
  2. Alexander Walker, Icons in the Fire: The Rise and Fall of Practically Everyone in the British Film Industry 1984–2000, Orion Books, 2005 p. 237.

Vanjske veze uredi