Three Act Tragedy
Three Act Tragedy First Edition Cover 1935.jpg
Naslovnica prvog britanskog izdanja, koje je zadržalo izvorni naslov
Autor(i) Agatha Christie
Naslov prijevoda Tragedija u tri čina
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski jezik
Žanr(ovi) kriminalistički
Izdavač Dodd, Mead and Company
Datum izdanja 1934.
Stranica 279
ISBN 0-00-615417-4

Three Act Tragedy (srpskohrvatski: Tragedija u tri čina) je roman Agathe Christie premijerno objavljen u Sjedinjenim Državama 1934. godine pod naslovom Murder in Three Acts (srpskohrvatski: Ubojstvo u tri čina) u izdanju kuće Dodd, Mead and Company. Prvo britansko izdanje, pod izvornim naslovom, objavio je Collins Crime Club u siječnju 1935. godine.

Three Act Tragedy je jedan od romana s Herculeom Poirotom u glavnoj ulozi, kojemu u ovom romanu (i jedini put u djelima Agathe Christie), pomoć pruža njegov prijatelj Satterthwaite. Satterthwaite se kao lik pojavljivao u djelima u kojima je lik bio Harley Quin, posebice u zbirci The Mysterious Mr Quin. Roman je dvaput adaptiran na filmu, prvi puta 1986. godine pod naslovom Murder in Three Acts i s Peterom Ustinovim u glavnoj ulozi, a drugi puta 2010. godine pod izvornim naslovom i s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi.

RadnjaUredi

Sir Charles Cartwright, uspješni glumac pozvao je trinaest ljudi na večeru, a među trinaestoricom bio je i Hercule Poirot. Neki uzvanici naslučuju ubistvo i ono se zbilja događa. Lokalni svećenik otrovan je koktelom. Poirot je na zamolbu g. Cartwrighta prihvatio slučaj i otkrio ubojicu.