Tržnica

Tržnica ili bazar je posebno izdvojeni i uređeni prostor namijenjen za trgovinu prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, voćem, povrćem i ribom.

Zelena natkrivena tržnica

OpćenitoUredi

Tržnica može biti natkriveni ili otvoreni prostor sa tezgama na kojima je izložena roba koja se pušta u prodaju. Tezge su, ovisno o vrsti robe koja se prodaje opremljene vagom, blagajnom i istaknutim cijenama proizvoda.

Na tržnici je, za razliku od ostalih trgovina i trgovačkih kuća dozvoljeno pogađanje između kupca i prodavatelja za što povoljniju cijenu.

Vrste tržnicaUredi

Zelena tržnicaUredi

 
Bazar u Taškentu

Zelena tržnica je uglavnom namijenjena trgovini povrćem i voćem, mliječnim proizvodima, mesom, mesnim prerađevinama, jajima, ljekovitim biljem i ostalim prehrambenim proizvodima za koje prodavatelj ima dozvolu za trgovinu.

Riblja tržnicaUredi

Ribarnica ili peskarija je namijenjena trgovini ribom, školjkama, muzgavcima i ostalim morskim i slatkovodnim organizmima.

BuvljakUredi

Buvljak je tržnica namijenjena trgovini svim i svačim. Na buvljacima se u ponudi može naći polovna roba kao što su auto dijelovi, iznošena odjeća i obuća, tehnička roba i ostalo.

Buvljaci također nude i novu robu, poput odjeće i obuće, tehničke robe ali i kućnih ljubimaca, muzičkih cd-ova i svega ostalog. Vrlo često se na buvljacima može naći i roba koja se ne smije puštati u promet, jer je to falsificarana roba sa lažnim etiketama poznatih robnih marki.