Tršlja (lat. Pistacia lentiscus) je vrsta dvodomne, zimzelene biljke iz roda Pistacia. To je mediteranska biljka koja raste na širokom području od Izraela, preko Turske i Grčke do Španjolske. U Hrvatskoj raste diljem Dalmacije, uključujući i otoke.

Tršlja
Listovi i cvjetovi
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Red: Sapindales
Porodica: Anacardiaceae
Rod: Pistacia
Vrsta: P. lentiscus
Dvojni naziv
Pistacia lentiscus
L.

Opis uredi

Raste kao grm visok 1-3 metara, rijetko kao stablo visine 8 metara. Kožasti listovi su naizmjenično raspoređeni na stabljici, te su dugi oko 5 centimetara. Cvjetovi su vrlo maleni, dvodomni. Raspoređeni su u poprilično gustim cvastovima. Muški cvjetovi su tamnocrveni, dok su ženski zelenkasti. Plod je u obliku koštunice promjera 4 milimetra, ispočetka crvene, kasnije potamni. Plod cvjetanja traje od ožujka do travnja.

Mastika uredi

Najveća korist tršlje je smola dobivena zarezivanjem kore, sušena na suncu, koja se naziva mastika [ru]. Najcjenjenija je ona s grčkog otoka Hiosa, gdje raste poseban varijetet koji proizvodi jako puno smole. Mastika ima široku primjenu kod osvježavanja daha (kao žvakaća guma, može se reći i najstarija), liječenja gingivitisa, te želučanih i dišnih tegoba. Često se koristi i u kulinarstvu.

Tokom vladavine Otomanskog carstva na Khíosu mastika je bila vrlo cijenjena, pa je čak i dosezala cijenu zlata, a sultan je za njezinu krađu naređivao smrtnu kaznu. Tijekom pokolja na Hios, stanovnici mjesta Mastichochoria morali su sultana i njegov harem opskrbljivati tom dragocjenom smolom. Tursko ime za taj otok, Sakız Adası znači "otok gume".

Izvori uredi

  • Dankwart Seidel: Blumen am Mittelmeer. BLV Verlagsgesellschaft, München 2002. ISBN 3-405-16294-7.
  • Peter Schönfelder, Ingrid Schönfelder: Was blüht am Mittelmeer?. 4. Auflage. Kosmos, Stuttgart 2005. ISBN 3-440-10211-4.
  • Lucien F. Trueb, Ulrich Wyss: Mastix von Chios - ein begehrtes Baumharz. In: Naturwissenschaftliche Rundschau. 59, Nr. 6, 2006, ISSN 0028-1050, str. 297–302.

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Tršlja
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tršlja
 Wikivrste imaju podatke o: Tršlja
 Potražite izraz tršlja u W(j)ečniku, slobodnom rječniku.