Toronto Raptors

Toronto Raptors je košarkaški klub sa sjedištem Torontu, Kanada. Klub se natječe u NBA ligi kao jedini su klub lige van teritorije SADa. Klub se nalazi u vlasništvo firme Maple Leaf Sports & Entertainment Ltd.

Toronto Raptors
Konferencija Istočna
Grupa Atlantska
Osnovan 1995
Historija Toronto Raptors
Dvorana Air Canada Centre
Grad Toronto
Boje kluba crvena, crna i bijela
Vlasnik Maple Leaf Sports & Entertainment Ltd.
Glavni trener Sam Mitchell
Šampion 0
Konferenciski Šampion 0
Grupni Šampion 1 (2006-07)

Domaće dvorane uredi

  • Rogers Centre (bivši Skydome) (1995–1999)
  • Air Canada Centre (1999–i dalje)


Historija kluba uredi

Toronto Raptorsi su osnovani 30. septembra 1993. godine, kada je NBA liga odobrila, Johnu Bitoveu, osnivanje 28og kluba. Iste godine ligi se priključio i drugi Kanadski klub Vancouver Grizzlies (koji su kasnije preselili u Memphis SAD). Prve utakmice su odigrali tek 1995. godine.

Stvaranje kluba uredi

Kao generalni menadžer kluba postavljen je Isiah Thomas. Na ekspanzijskom draftu, u ljeto 1995. godine (stari klubovi biraju po 8 svojih igrača, dok ostali mogu biti izabrani od novih klubova), bacanjem novčića je dlučeno ko će birati prvi. Raptorsi su dobili pravo prvog izbora, ali Grizzliesi su birali prvi na NBA draftu.

Prvi izbor Raptorsa na NBA draftu je bio plej Damon Stoudamire, oko kojeg su odlučili izgraditi ekipu. Iako su mnogi sumnjali u njihov izbor, Stoudamire je dobio nagradu 1995-96 NBA Ruki godine, ostvarivši prosječno 19 poena i 9,3 asistencije, po utakmici.

Iako su prvu sezonu završili sa omjerom 21 pobjeda i 61 poraz, uspjeli su pobjediti Chicago Bullse koji su te sezone izgubili samo 10 utakmica.

U narednim sezonama nisu uspjevali ući u doigravanje, ali su stalnim izmjenama igračkog kadra uspjeli u klub dovesti, mlade i talentovane igrače, kao čto su, budući All-Star igrači Tracy McGrady i ruki godine (1998-99) Vince Carter.

Godine doigravanja uredi

Iskustvo igrača veterana i mladi supertalentovani dvojac,uz velike rotacije igrača u utakmici, donijeli su klubu značajno poboljšanje.

Sezona 1999-2000, je bila prva sezona koju su Raptorsi završili sa pozitivnim omjerom od 45 pobjeda i 37 poraza, i izborili su prvu završnicu za klub. Ipak, neiskustvo u doigravanju onemogućilo je značajniji uspjeh, tako da su ispali u prvom krugu od New York Knicksa omjerom 3-0.

Tokom sljedeće sezone McGrady je zamjenjen, ponajprije zbog činjenice da su on i Carter igrali istu poziciju, krilnog beka, čime je bilo nemoguće zadržati ih u istom klubu. Uz omjer 47-35 ponovo su učestvovali u doigravanju.

U prvom krugu doigravanja, ponovo Knicksi, ali ovaj put su Raptorsi slavili sa 3-2. Sljedeći protivnik su bili Philadelphia 76ersi, a serija se odužila do sedme utakmice. U odlučujućoj utakmici, u zadnjim sekundama, Carter je promašio šut za pobjedu, čime su Raptorsi izgubili jednim poenom razlike. I pored poraza, ovo je bio najveći uspjeh kluba.

Za sezonu 2001-02, kao veliko pojačanje, u klub je doveden iskusni centar Hakeem Olajuwon, koji i nije ispunio očekivanja uprave.

Polovinom sezone Raptorsi su ostali bez Cartera, koji je zbog povrede propustio ostatak sezone, kao i doigravanje koje su obezbjedili tek u zadnjoj utakmici. I bez najboljeg igrače, Raptorsi su pružili jak otpor ekipi Detroit Pistonsa, izgubivši tek u zadnjim sekundama pete utakmice (prvi krug doigravanja je igran na tri dobivene utakmice).

Nova nada uredi

Uslijedilo je teško vrijeme za Raptorse, i do danas, nisu igrali u doigravanju. Igrači su odlazili iz ekipe, da bi kulminiralo tokom sezone 2003-04, odlaskom Cartera. Po njegovoj izjavi namjerno je igrao lošije, kako bi prisilio upravu da ga zamijene u drugi klub.

Iste sezone u klub je došao ruki Chris Bosh, koji je u prvoj sezoni imao prosjek od oko kojeg Raptorsi stvaraju ekipu.

Na NBA draftu, 2006. godine, Raptorsi imaju pravo na prvi izbor i po prvi put u NBA ligi, kao prvi izbor, izabran je Evropljanin, Andrea Bargnani.

Značajni igrači uredi

Vanjski link uredi