Torch Song Trilogy

Torch Song Trilogy je film iz 1988. godine, nastao na osnovu istoimene hit predstave Harveya Fiersteina, koji je napisao i scenario za film. Režiju je radio Paul Bogart, a pored Fiersteina, koji glumi Arnolda, u film se, između ostalih, pojavljuju i Anne Bancroft, kao Arnoldova majka, Matthew Broderick, kao Alan, Brian Kerwin kao Ed i Eddie Costradad kao David.

Torch Song Trilogy
RežijaPaul Bogart
ProdukcijaRonald K. Fierstein
ScenarioHarvey Fierstein
UlogeHarvey Fierstein
Anne Bancroft
Matthew Broderick
Brian Kerwin
Eddie Castrodad
Ken Page
MuzikaPeter Matz
Allan K. Rosen
Premijera1988.
Jezikengleski jezik
Trajanje120 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD
Kompanija
DistributerNew Line Cinema
Torch Song Trilogy na Internet Movie Database

Želeći da u film uključi poznatog ženskog imitatora, Charlesa Piercea, Fierstein je stvorio ulogu Berthe Venation specijalno za njega. Broderick je najpre odbio da glumi u filmu, jer se oporavljao od saobraćajne nesreće koju je imao u Irskoj, pa je za ulogu Alana angažovan Tate Donovan. Dva dana po početku proba Broderick se predomislio i dobio ulogu umesto Donovana. Broderick je, takođe, glumio u pozorišnoj off-broadwayskoj verziji, gde je glumio Davida.

Iako predstava traje puna četiri sata, film je bio ograničen na samo dva, na insistiranje New Line Cinema.

Radnja uredi

There's nothing I need from anyone except for love and respect. Anyone who can't give me those two things has no place in my life.[1]

Film, kao i predstava, počinju monologom u kome Arnold, ako cinik, objašnjava svoju viziju ljubavi, pripremajući se za nastup. Arnold radi kao drag queen. Film iz tri dela prikazuje Arnoldov život.

U prvom delu The International Stud (1971.) (nazvan po noćnom klubu) Arnold upoznaje i zaljubljuje se u Eda. Ed, međutim, ima problema da izađe na kraj sa svojom biseksualnošću i napušta Eda zbog devojke kojom će se kasnije venčati.

Drugi deo, Fuge in a Nursery, počinje na veče Božića, 1973., kada Arnold upoznaje ljubav svog života, manekena, Alana. Njih dvojica počinju da živeo veoma srećno zajedno i planiraju da usvoje dete. Konačno, kada im je odobreno da dobiju dete kao hraniteljska porodica, sele se u veći stan u nezgodnom komšiluku. Vraćajući se iz prodavnice, Alan saznaje da lokalni mangupi fizički maltretiraju neke gejeve u uličici i odlazi da ih rastera, ali oni ga ubijaju. Godine 1980, kada se dešava poslednja priča, Widows and Children First! Arnold je prikazan u stanu sa Davidom, koji je njegov šesnaestogodišnji sin, i Edom, koji je raskinuo sa svojom ženom i privremeno živi sa Arnoldom i Davidom. Ipak, želi da se vrati i da probaju ponovo i pri kraju filma mu izjavljuje ljubav. Arnold očekuje majku koja dolazi u posetu sa Floride i donosi svađu i neodobravanje Arnoldove homoseksualnosti, usvajanja Davida, kao i to što je Arnold iskoristio porodično grobno mesto da sahrani Alana. Narednog jutra, neposredno pre njenog odlaska nazad u Floridu, njih dvoje imaju miran razgovor u kome, po prvi put, uspevaju da se razumeju.

Uloge uredi

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Harvey Fienstein Arnold Backoff
Anne Bancroft Ma Backoff
Matthew Broderick Alan Simon
Brian Kerwin Ed Reese
Karen Young Laurel
Eddie Castrodad David
Ken Page Murray
Charles Pierce Bertha Venation
Alex Vera Marina Del Rey

Nagrade uredi

Film je osvojio nagradu publike na Deauville Film Festivalu, i bio je nominovan za nagradu kritike na istom festivalu. Takođe, film je bio nominovan za Infependatn Spirit Award za najbolji film, a Fierstein je bio nominovan za istu nagradu u kategoriji najboljeg glavnog glumca.

Veze uredi

Reference uredi

  1. "Ni od koga mi ništa nije potrebno osim ljubavi i poštovanja. Bilo ko, ko ne može da mi pruži te dve stvari nema mesta u mom životu."

Spoljne veze uredi