Topkapi (film)

Topkapi

Peter Ustinov u traileru za film
Režija Jules Dassin
Producent Jules Dassin
Scenario Monja Danischewsky
Predložak The Light of Day; autor:
Eric Ambler
Uloge Melina Mercouri
Peter Ustinov
Maximilian Schell
Robert Morley
Muzika Manos Hadjidakis
Fotografija Henri Alekan
Montaža Roger Dwyre
Studio Filmways
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
2. septembar 1964 (1964-09-02)
Trajanje 119 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Bruto prihod 7,000.000 $[1]

Topkapi je američka kriminalistička filmska komedija snimljena 1964. godine u režiji Julesa Dassina, poznata kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra filma pljačke.

Nominalni protagonisti, koje tumače Dassinova muza Melina Mercouri i austrijski glumac Maximilian Schell, su kriminalka i njen bivši ljubavnik koji dolaze u Istanbul i okupljaju ekipu različitih stručnjaka kako bi proveli komplicirani plan čiji je cilj ukrasti skupocjeni bodež iz palače Topkapi Saraj. Radnja prikazuje kako se pri tome stvore komplikacije kada jedan od članova grupe, sitni varalica čiji lik tumači Peter Ustinov, "padne" jer ga turske vlasti sumnjiče da je terorist te koji pristaje za njih raditi kao doušnik.

Dassin, koji je nekoliko godina ranije u Francuskoj snimio film Rififi, koji se smatra prvim "pravim", odnosno klasičnim ostvarenjem žanra pljačke, je u slučaju Topkapija koristio pristup koji se temeljio na egzotičnim i atraktivnim lokacijama, odnosno humoru. "Ležerni" stav prema kriminalu i njegov prikaz kao uzbudljive i atraktivne djelatnosti, koji je koristio sve veće labavljenje cenzorskih standarda, će kasnije još više koristiti slična ostvarenja. Najveći je uticaj Topkapi, međutim, imao na medij televizije, odnosno na tvorce popularne TV-serije Mission Impossible, koji su od filma posudili koncept niza nepovezanih stručnjaka koji se udružuju radi jednog složenog posla, a koji će koristiti kao zaplet svake epizode. Ustinov je, pak, za svoj nastup osvojio Oscar za najboljeg sporednog glumca.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Box Office Information for Topkapi. The Numbers. pristup 19. V 2013.

Vanjske vezeUredi