Too Late the Hero

(Preusmjereno sa stranice Too Late the Hero (film))

Too Late the Hero, u bivšoj Jugoslaviji prikazan kao Kasno je za heroje, je američki ratni film snimljen 1970. godine u režiji Roberta Aldricha. Nominalni protagonist, koga tumači Cliff Robertson, je američki mornarički oficir koji za vrijeme Drugog svjetskog rata dobija iznenadni premještaj na otok u arhipelagu Novi Hebridi koji dijelom drži britanski, a dijelom japanski garnizon. Njegov je zadatak, da se zbog dobrog znanja japanskog priključi maloj britanskoj jedinici koja se preko džungle treba izvesti infiltirrati ma japanski dio otoka i izvesti prepad na japansku radio-stanicu, nakon čega bi se emitirala lažna radio-poruka i tako omogućila da američka flota neometano obavi pomorski transport u obližnjim vodama.

Too Late the Hero
originalni filmski poster
RežijaRobert Aldrich
ProducentRobert Aldrich
Walter Blake
ScenarioRobert Aldrich
Lukas Heller
Robert Sherman
UlogeMichael Caine
Cliff Robertson
Henry Fonda
Ken Takakura
Denholm Elliott
Ian Bannen
Lance Percival
Ronald Fraser
Harry Andrews
Percy Herbert
MuzikaGerald Fried
FotografijaJoseph F. Biroc
MontažaMichael Luciano
StudioABC Films
DistribucijaCinerama Releasing Corporation
Datum(i) premijere
20. 5. 1970 (1970-05-20)
Trajanje144 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet6,250.000 $[1][2]
Bruto prihod1,590.000 $[1]

Too Late the Hero je Aldrich snimio velikim dijelom potaknut izuzetnim uspjehom svog ratnog filma Dvanaest žigosanih, sa kojim je dijelio ne samo vrijeme radnje, nego i prilično ne-romantičan odnos prema Drugom svjetskom ratu. Kao lokacije za snimanje su poslužili Filipini, a veliku pomoć u logistici i tehničkim savjetima su pružili američki vojnici iz tamošnje baze Subic Bay. Usprkos toga, Michael Caine, koji u filmu tumači lik ciničnog cockney vojnika, je tvrdio kako mu je snimanje tog filma bilo najteže u životu.

Kada se film pojavio u kino-dvoranama, Too Late the Hero je zbog svog izuzetno negativnog stava prema ratu i militarizmu, odnosno prikaza običnih vojnika iz radničke klase koje u džungli njihovi nesposobni aristokratski i buržujski pretpostavljeni vode u smrt, shvaćen kao alegorija na tada aktualni vijetnamski rat. Tome je doprinio i plakat na kome se pojavljuje leš američkog vojnika u suvremenoj uniformi sa suvremenom puškom M-16. Usprkos svega, imao je izuzetno lošu gledanost i završio je kao komercijalni fijasko.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 "ABC's 5 Years of Film Production Profits & Losses", Variety, 31 May 1973 p 3
  2. Alain Silver and James Ursini, Whatever Happened to Robert Aldrich?, Limelight, 1995 p 279

Vanjske veze uredi