Anthony John "Tony" Abbott (4. studenoga 1957.) je australski desničarski političar koji je od 2009. do 2015. služio kao vođa Liberalne stranke, a od 2013. do 2015. kao premijer. Poznat je po svojem snažnom društvenom konzervativizmu te podršci ustavnoj monarhiji u Australiji, odnosno zalaganju da britanska kraljica Elizabeta II. i dalje ostane na čelu države.

Tony Abbott
Tony Abbott

Mandat
18. rujna 2013. – 15. rujna 2015.
Prethodnik Julia Gillard
Nasljednik Malcolm Turnbull

Rođenje 4. studenoga 1957.
Ujedinjeno Kraljevstvo London, Ujedinjeno Kraljevstvo
Politička stranka Liberalna stranka Australije
Supružnik Margie Abbott
Zanimanje političar, učesnik međunarodnog foruma
Vjera katolicizam

Abbott se rodio i prve godine života proveo u Britaniji, prije nego što su se njegovi roditelji, australijski državljani, vratili u domovinu. Diplomirao je na Sidnejskom univerzitetu, a potom dobio prestižnu Rhodesovu stipendiju zahvaljujući kojoj je studirao na Oxfordu. Tamo se istakao političkim aktivizmom, ali i po tome što je, za razliku od ljevičarske većine studneata bio uvjereni desničar; njegovi stavovi su u nekoliko navrata doveli do fizičkih obračuna s drugim studentima, prilikom kojih je iskazao svoje boksačke vještine. Nakon diplome je neko vrijeme proveo u sjemeništu, iskazavši želju da postane katolički svećenik.

Na kraju je odustao od toga, te se oženio za Novozelanđanku Margaret "Margie" Aitken, s kojom je dobio tri kćeri. Započeo je karijeru kao novinar, te, između ostalog pisao za The Australian. Iako je ranije podržavao Laburističku stranku, njegova konzervativna i monarhistička uvjerenja su ga približile desnim liberalima, kao i njihovom vođi Johnu Howardu, koji će postati njegov politički mentor. Godine 1994. je kao kandidat liberala prvi put izabran u Federalni parlament. Godine 1999. je vodio uspješnu kampanju protiv izjašnjavanja za republiku na federalnom referendumu. Godine 2000. je postao član Howardovog kabineta, a 2003. i ministar zdravstva, te na tom mjestu ostao sve do Howardovog poraza na izborima 2007. godine.

U opoziciji je preuzeo dužnost ministra u sjeni za porodična pitanja. Abbott je 2009. izabran za vođu Liberalne stranke, a na njenom čelu je vodio desnu Koaliciju na izborima sljedeće godine. Na njima je osvojio više parlamentarnih mjesta od laburista, ali ne i apsolutnu većinu, koju je na kraju osigurala laburistička premijerka Julia Gillard. Na sljedećim izborima, tri godine kasnije, je Abbott uspio ostvariti uvjerljivu pobjedu, te postao novi australijski premijer.

Premijerski mandat su mu, međutim, označili brojni gafovi kojima je od sebe otuđio ne samo veliki dio javnosti, nego i vlastitu stranku, zabrinutu da bi upravo zbog njega mogla izgubiti sljedeće izbore. To je kulminiralo u rujnu 2015. kada je Malcolm Turnbull, ministar komunikacija u njegovoj vladi organizirao izjašnjavanje parlamentarne frakcije 15. rujna kojom je od Abotta preuzeo vodstvo stranke. Isti dan je Abbott podnio ostavku, a novim premijerom postao Turnbull.