Tonino Gvera (ital. Tonino Guerra; rođen 16. marta 1920. u Santarkanđelu di Romanja21. mart 2012) bio je italijanski pesnik, pisac i scenarista, saradnik filmskih režisera kao što su Federiko Felini, Mikelanđelo Antonioni, Andrej Tarkovski, Lukino Viskonti, Frančesko Rozi i Teo Angelopulos.

Tonino Guerra
Guerra u Pennabilliju 2011.
Biografske informacije
RođenjeAntonio Guerra
(1920-03-16)16. 3. 1920.
Santarcangelo di Romagna, Italija
Smrt21. 3. 2012. (dob: 92)
Santarcangelo di Romagna, Italija
Obrazovanje
Zanimanjeknjiževnik, scenarist
Opus
Književne vrstepoezija, filmski scenario
Jezikitalijanski
Znamenita djela

Rodio se 16. marta 1920. u seocetu Santarkanđelo nedaleko od Riminija i tu je proveo čitav život. Diplomirao je na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Urbinu. Počeo je da piše još kao zarobljenik nacističkog logora.

Od 1953. pisao je scenarije za filmove koji su postali klasici svetske kinematografije. Radio je sa režiserima Đuzepom de Santisom, Mariom Bolonjinijem, Damijanom Damijanijem, Mariom Moničelijem, braćom Tavijani. Za Mikelanđela Antonionija napisao je scenarije za filmove „Avantura“, „Noć“, „Pomračenje“, „Crvena pustinja“, „Uvećanje“, „Dolina smrti“, „Misterija dvorca Obervald“, „Identifikacija jedne žene“. Zajedno sa bliskim prijateljem i zemljakom Federikom Felinijem smislio je poemu „Amarkord“ koja je posle pretočena u čuveni film. Potom je napisao scenarije za Felinijeve filmove „I brod plovi“, „Džindžer i Fred“ i „Proba orkestra“.

Izabrana filmografija uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi