Tong Jabgu Kagan

(Preusmjereno sa stranice Tong Yabgu)

Tong Jabgu Kagan (Tong Yabghu Qaghan; ? - 628[1]) (također poznat i kao Ziebel, T'ung Yabghu, Ton Yabghu, Tong Yabghu Khagan, Tun Yabghu ili Tong Yabğu, tradicionalni kineski 統葉護可汗, pojednostavljeni kineski: 统叶护可汗, pinyin Tǒngyèhù Kěhán, Wade-Giles: t'ung-yeh-hu k'o-han) je bio kagan, odnosno vladar Zapadnog Turkijskog Kaganata od 618 do 628.

統葉護可汗
Tong Yabghu Qaghan
Smrt628
TitulaKagan Zapadnih Turaka (618–628)
Područje Zapadnog Turkijskog Kaganata.

Bio je brat prethodnog kagana Shekueija (vl. 611-618), i član gokturskog klana Ashina.[2] Većina historičara smatra njegovu vladavinu zenitom, odnosno vrhuncem moći Zapadnoturkijskog kaganata.[3]

Tong Jabgu je opisan u kineskim izvorima iz perioda dinastije Tang, sa kojom je bio u dobrim odnosima. Dio historičara vjeruje da je upravo Tong kan koga je znameniti kineski putnik i budistički hodočasnik Xuanzang sreo i opisao na svom putovanju Centralnom Azijom do Indije.

Većina historičara drži da je Tong Jabgu vladar koji se u bizantskim izvorima naziva Ziebel, a koji je bio bizantski saveznik tokom velikog rata sa Perzijom. Godine 619. Tongov pohod na istočne perzijske granice nije uspio, ali je zato 627. prodro na Kavkaz gdje je zauzeo i opustošio grad Derbent, a potom se spojio sa Bizantincima i osobno sreo sa carem Heraklijem. Zajedno su opsjedali Tfilis (današnji Tbilisi) bez uspjeha; sljedeće godine je Tong uspio zauzeti i opustošiti grad.

Njegova smrt je označila početak slabljenja Kaganata, koji je za nekoliko decenija pokoren od susjednih država, odnosno raspao se na dotada vazalne entitete kao što su Hazarski Kaganat i Stara Velika Bugarska.

Napomene uredi

  1. Zizhi Tongjian, vol. 193
  2. Christian 260
  3. Golden, Nomads 30.

Literatura uredi

Prethodi:
Shekui Khan
Kan Zapadnog Turkijskog Kaganata (suparnička loza)
618–628
Slijedi:
Qulipiqie Khan (Ashina Moheduo)
Slijedi:
Siyehu Khan (Ashina Dieli)