Tommy je britanski filmski mjuzikl snimljen 1975. godine u režiji Kena Russella, poznat kao jedna od najpopularnijih rock opera, odnosno najznačajnijih filmova u historiji rock muzike.

Tommy
RežijaKen Russell
ScenarioKen Russell
PredložakTommy; autor:
The Who
Uloge
MuzikaThe Who
Fotografija
MontažaStuart Baird
StudioRSO
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
19. 3. 1975 (1975-03-19) (SAD)
[1]
Trajanje108 min.[2]
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet5 mil. $[3]
Bruto prihod34,3 mil. $[4]

Temelji se na istoimenom albumu britanske rock grupe The Who, čiji članovi nastupaju u filmu, a pjevač Roger Daltrey tumači naslovnu ulogu. Radnja prikazuje kako, nakon što je kao dječak svjedočio ubistvu oca od strane nevjerne majke (čiji lik tumači Ann-Margret) i njenog ljubavnika (koga tumači Oliver Reed) postaje slijep, gluh i nijem, ali i kako se kao odrasli muškarac budi iz svog stanja.

Russell je film režirao u svom uobičajenom stilu, stvarajući bizarne scene, ali je on u kontekstu rock pjesama vrlo dobro funkcionirao, te je dio kritičara u Tommyju pronašao predložak koji će vrlo brzo početi koristiti autori modernih muzičkih spotova. Film u kome su nastupile neke od najuglednijih rock-zvijezda tadašnjeg doba, kao Elton John, Tina Turner i Eric Clapton je postigao veliki uspjeh, te su mnoge od pjesama ponovno postale veliki hitovi. Također je dobio pohvale od dijela kritike, pri čemu je posebno iskanuta Ann-Margret.

Russell je iste godine Daltreya angažirao za ulogu Franza Liszta u filmu Lisztomania, ali taj film nije doživio sličan uspjeh.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi