Tomislav Šojat

Tomislav Šojat (Zagreb, 6. studenog 1963. ) hrvatski je glazbenik koji je u svojoj glazbenoj karijeri snimio petnaestak studijskih albuma i sudjelovao na mnogim albumima kao gost glazbenik.

Tomislav Šojat
Tomislav Sojat Aerodrom Crikvenica 31072013 4 roberta f.jpg
Tomislav Šojat 2013.
Generalne informacije
Ime Tomislav Šojat
Rođenje 6. studenog 1963.
Zagreb, Hrvatska
Mjesto Zagreb
Zanimanje glazbenik
Žanr(ovi) pop glazba, rock
Instrument(i) gitara, bas gitara
Aktivni period 1978.-traje
Diskografska kuća Jugoton
Croatia records

ŽivotopisUredi

 
Tomislav Šojat 2013.

Tomislav Šojat rođen je u Zagrebu, 6. studenog 1963. godine gdje s 14. godina počinje svoju glazbenu karijeru. Oženjen je i ima sina Marka. Prvi glazbeni angažmani bili su mu sa sastavom "Prva Ljubav", s kojima je svirao do njihovog raspada 1984. Prva ljubav glasi za najmlađi pop sastav u Europi i Šojat s njima snima pet singlova i četiri studijska albuma, koji su dobili zlatni certifikat[1]. Nakon dolaska iz JNA gdje je služio vojni rok, pridružuje se sastavu "Regata", s kojima snima jedan album. Grupa se razilazi 1987.g. i Šojat nakon toga dolazi u sastav Aerodrom, gdje kao gost glazbenik nastupa s njima na turnejama po bivšem SSSR-u. S Aerodromom ostaje do njihovog razlaza 1988., a 1990. snima i svira sa Sevdah Shuttle Bandom, novim sastavom Branimira Štulića. Godine 1992. s Juricom Pađenom osniva sastav Pađen Band s kojim snima tri studijska albuma. Za europsko tržište objavljuju kompilacijski album Pađen band retro 16 s najboljim hitovima izdanim do tada. Nekoliko je skladbi prepjevano na engleski jezik s albuma Timeless koji je izdan isključivo za europsko tržište[1].

Sastav Aerodrom nanovo se okuplja 2001. i Šojat postaje njihov menadžer. Sa starom postavom 2001. godine snimaju album Na travi[2] i 2007.g. album Rock @ Roll[3]. U dugogodišnjoj karijeri koja traje od 1978. godine, Šojat je snimio petnaestak studijskih albuma i sudjelovao na mnogim materijalima kao gost glazbenik.

IzvorUredi

  1. 1,0 1,1 grupa-aerodrom.com - Tomislav Šojat
  2. grupa-aerodrom.com - Diskografija
  3. grupa-aerodrom.com - Diskografija

Vanjske povezniceUredi

Sestrinski projektiUredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Aerodrom

Mrežna sjedištaUredi