Thomas "Tom" Zarek je izmišljeni lik u novoj verziji TV-serije Battlestar Galactica koga je tumačio Richard Hatch.

Tom Zarek
lik iz Battlestar Galactica
Tom Zarek
Prvo pojavljivanje"Bastille Day"
Zadnje pojavljivanje"Blood on the Scales"
Tumač/ica ulogeRichard Hatch
Informacije
Vrstaljudska
Rodmuškarac
Zanimanjepotpredsjednik Dvanaest Kolonija
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Zarek je karizmatični populistički vođa sa kolonija Sagittaron čije su metode političke borbe protiv vlade Dvanaest Kolonija bile nasilne, uključivši podmetanje eksploziva u javnu zgradu koje je dovelo do brojnih civilnih žrtava. Zbog tih i drugih djela je završio u zatvoru gdje ga je nakon dvadeset godina zatekao sajlonski napad. Zarek je preživio napad te se zajedno sa brojnim drugim zatvorenicima našao na zatvorskom brodu Astral Queen koji je postao dio izbjegličke flote.

Zarek se kao lik pojavljuje u Bastille Day, trećoj epizodi prve sezone. Tamo uspješno organizira pobunu na Astral Queenu koju će Lee Adama ugušiti tako što mu ponudi pomilovanje, odnosno sudjelovanje u politici izbjegličke flote. Zarek brzo postaje jedan od vođa opozicije predsjendici Lauri Roslin, te se iskazuje kako beskrupuloznošću, što uključuje spremnost na nasilje i suradnju sa crnoburzijancima i organiziranim kriminalom, ali i izuzetne političke vještine zbog kojih dolazi na mjesto člana Kvoruma Dvanaest, a potom i potpredsjednika Dvanaest Kolonija.

Na Novoj Caprici se nađe na popisu 200 kolonista koje su Sajlonci odredili za likvidaciju, te ga pripadnici pokreta otpora u posljednji trenutak spase prije nego što će biti pogubljen zajedno sa Laurom Roslin. Sa vremenom, međutim, raste njegovo nezadovoljstvo načinom na koji komandant Adama vodi flotu, pri čemu mu posebno smeta suradnja sa pobunjenim Sajloncima. Zbog toga zajedno sa poručnikom Gaetom isplanira i vodi pobunu koja će dovesti do krvoprolića, i gdje će Zarek, na Gaetin užas, narediti masakr svojih kolega iz Kvoruma Dvanaest. Za pobunjenike se ispostavi da ne uživaju podršku kakvu su očekivali, te su na kraju uhapšeni; Zarek i Gaeta su osuđeni na smrt i zajedno strijeljani.

Pozadina uredi

Richard Hatch je u originalnoj verziji serije, tumačio lik kapetana Apolla, lik analogan Leeju Adami u novoj seriji. Dugo vremena nakon završetka serije je nastojao potaknuti snimanje nastavka i javno je izrazio duboko nezadovoljstvo odlukom Universala da se umjesto toga snimi remake. Hatch je zbog toga ispočetka odbio ponudu da sudjeluje u novoj seriji tumačeći novu ulogu, ali je, duboko impresioniran miniserijom kasnije pristao.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi