Toirdelbach Ua Briain

Toirdhealbhach Ua Briain (stari ispis: Toirdelbach Ua Briain), anglicizirano Turlough O'Brien (1009 – 14. jul 1086) bio je kralj Munstera i de facto veliki kralj Irske. Bio je unuk kralja Briana Borume, odnosno sin Tadc mac Briaina, ubijenog 1023. godine od strane svog polubrata Donnchad mac Briaina.

O prvih četrdeset godina Toirdelbachovog života se ne zna ništa. Tek 1050-ih se navodi kako je pronašao saveznike u Connachtu i Leinsteru, posebnog kod moćnog kralja Leinstera Diarmait mac Mail na mBoa, koji mu je pomogao da zavlada Munsterom. Nakon otprilike deset godina je uspio svrgnuti svog strica Donnchada i poslati ga u progonstvo, a nakon čega je Toirdelbach u Munsteru vladao kao Diarmaitov vjerni saveznik.

Nakon Diarmaitove smrti Toirdelbach je preuzeo dodatnu vlast, preuzevši nadzor nad preko polovice teritorija Irske. Izvori navode da nije bio daroviti vojskovođa, ali da je to nadoknađivao izuzetnom diplomatskom sposobnošću, pri čemu se njegov uticaj proširio na sjever sve do Ulaida, odnosno kako je bio u stanju postavljati i svrgavati kraljeve Connachta. Nakon dvije decenije vlasti je umro nakon duge bolesti. Njegov sin Muirchertach Ua Briain i Toirdelbach Ua Conchobair su također postali veliki kraljevi.


Izvori uredi

Literatura uredi