Toi invazija (na japanskom 刀伊の入寇 toi no nyūkō) je naziv za veliki pljačkaški pohodi koji su jurčenski pirati izveli na sjevernu obalu japanskog otoka Kyūshū. Ime su dobili po riječi "Toi" (, Doe) koja se na korejskom u to vrijeme koristila za "barbare".

Toi pirati su iz pravca države Goryeo sa oko 50 brodova napali provincije Iki i Tsushima, a potom i zaljev Hakata. Koristeći otok Noko (能古島 noko no shima) u zaljevu Hakata kao bazu, pljačkali su lokalna sela i žitelje uzimali kao robove. Tek kada je u oblasti Dazaifu, podignuta vojska, lokalni žitelji su uspjeli protjerati pirate.

Japanci su uspjeli zarobiti trojicu pirata za koje se ispostavilo da su Korejci, a ne Jurčeni. Zbog toga su japanske vlasti ispočetka sumnjale da iza napada stoji država Goryeo. Tek nakon što je Nakamine no Mochitaka krišom došao u Goryeo i ustanovio da to nije istina, došlo je do kontakta između dviju država. Nekoliko mjeseci kasnije je u Japan došao korejski izaslanik Jeong Jaryang (鄭子良) sa viješću da su tamošnje vlasti napale piratsku bazu kod Wonsana i oslobodile oko 260 Japanaca. Oni su kasnije repatrirani u Japan. Japanske kronike bilježe da su dvije žene - Kura no Iwame i Tajih no Okomi - dale detaljan izvještaj o svom zarobljeništvu i jurčenskim piratima.

Izvori uredi