Toffa I. (Porto-Novo, cca. 1850.Porto-Novo, 7. veljače 1908.) bio je posjednji vladar () tada autonomne kraljevine Hogbonou, čije je sjedište bilo u današnjem Porto-Novu u Beninu.

Toffa I.
Roi Toffa.jpg
Kralj Hogbonoua
Vladavina 16. rujna 1874.7. veljače 1908.
Prethodnik Mési
Nasljednik monarhija ukinuta
Dinastija Tè Agbalin
Otac Sodji
Rođenje cca. 1850.
Benin Porto-Novo, Benin
Smrt 7. veljače 1908.
Benin Porto-Novo, Benin

Toffa je na vlast došao 16. rujna 1874. godine nakon što je uz pomoć dahomejske vojske protjerao prijestolonasljednika, princa Sogningbéa, koji je trebao naslijediti kralja Mésija. Njegova vladavina obilježena je otvorenom suradnjim s kolonijalnim silama, posebice Francuzima, koji su mu čak i pomagali u vojnim pohodima, što je stvaralo probleme u odnosima sa susjednim Dahomejom.[1]

Loši odnosi su 1889. godine prerasli u otvoreno neprijateljstvo, nakon što je Dahomej neuspješno pokušao osvojiti Porto-Novo. Toffa se tada konačno priklonio Francuskoj te im je dopustio da koriste Porto-Novo kao svoje sjedište tokom ratnih sukoba s Dahomejom. Iste godine utemeljio je i odlikovanje Red Crne zvijezde, koje se i danas dodjeljuje u Beninu. Nakon što su Francuzi očekivano porazili Dahomej i pretvorili ga u svoj protektorat, Toffa I. je svojoj tituli dodao i naslov "Béhanzinov gospodar", referirajući se na svrgnutog i protjeranog posljednjeg kralja Dahomeja.

Nakon što su Francuzi Dahomej pretvorili u svoju koloniju 1900. godine, Hogbonou (Porto-Novo) je zadržao svoju nezavisnost, međutim je s godinama postepeno gubio autonomiju; Toffa je u nekoliko navrata protestirao Francuzima zbog smanjivanja autonomije, ali i zbog uvođenja novih poreza. Nakon njegove smrti 1908. godine, Kraljevstvo Hogbonou je također pripojeno Francuskom Dahomeju i tako formalno ukinuto.

Njegova vladarska palača u Porto-Novu danas je pretvorena u muzej.

ReferenceUredi

LiteraturaUredi

  • ((en)) Mathurin C. Houngnikpo et Samuel Decalo, « Toffa, King (1874-1908) », in Historical Dictionary of Benin, The Scarecrow Press, Lanham, Toronto, Plymouth, 2013 (4th ed.), 337 str. ISBN 9780810871717