Todd Haynes (rođen 2. januara, 1961.) je američki filmski režiser, poznat po filmovima kao što su Poison, Velvet Goldmine, Far from Heaven, za koji je dobio nominaciju za Oscara i I'm Not There.

Todd Haynes

Haynes na peremijeri filma Whatever Works, 2009.
Rođen/a 2. 1. 1961. (1961-01-02) (dob: 63)
Sjedinjene Američke Države Encino, California, SAD
Period aktivnosti 1985-

Biografija uredi

Haynes je rođen u Los Angelesu. Studirao je semiologiju i umetnost na Brown Unversity-ju. Jedan je od osnivača AIDS aktivističkog kolektiva Gran Fury. Ovoreno je gej i živi u Portlandu u Oregonu.

Karijera uredi

Godine 1987. Haynes je snimio kratki film Superstar: The Karen Carpenter Story o životu Karen Carpenter koristeći Barbike kao glumice. Međutim, zbog kršenja autorskih prava koristeći pesme grupe The Carpenters film je povučen iz distribucije nakon sudske presude.[1]

Njegov prvi dugometražni film, Poison je zasnovan na tekstu Jeana Geneta. Sveštenik Donald Wildmon, vođa organizacije American Family Association je napao National Endowment for the Arts, koja je delimično finansirala film, zbog "eksplicitnih porno scena homoseksualaca tokom analnog seksa", iako sam nije pogledao film.[2]

Njegov sledeći film, Safe ga je potvrdio kao režisera šireg opsega nego što je epitet New Queer Cinema sugerisao.[3]

Njegov naredni film, Velvet Goldmine inspirisan je glam rockom i životom David Bowiea iz faze Zoggy Stardusta. Snimio je i film inspirisan režiserom Douglasom Sirkom, Far From Heaven, koji je dobio nominaciju za Oscar za najbolji originalni scenario, kao i još preko 100 nominacija na različitim festivalima.

Njegov poslednji film premijerno je prikazan 2007, I'm Not There. Film je eksperimentalna biografija Boba Dylana.

Njegova muza i najčešća saradnica je glumica Julianne Moore.

Filmografija uredi

Dugometražni filmovi uredi

Kratki filmovi uredi

Television uredi

  • Dottie Gets Spanked (1993) kratki film

Muzički spotovi uredi

Reference uredi

Spoljne veze uredi