Toše Proeski (makedonski Тоше Проески [ˈtɔʃɛ ˈprɔɛski]; pravo ime Todor Proeski, mak. Тодор Проески; Kruševo, 25. I. 1981. – kraj Nove Gradiške, 16. X. 2007.), makedonski pjevač. Njegov zaštitni znak je izraz "Ve sakam site", ili na srpskohrvatskom "Sve vas volim" . Muzičku karijeru započinje nastupom na Melfestu 1997. Put do zvezda otvorile su mu pesme Pušti Me 1997 i Ostani do kraj 1998. Lista saradnika sadrži mnoga poznata imena kao što su Grigor Koprov, Phoebus, Željko Joksimović, Leontina, Marina Tucaković, Bora Čorba, Miro Buljan, Antonija Šola i dr.

Toše Proeski
Тоше Проески
Lični podaci
Ime po rođenjuTodor Proeski
Datum rođenja(1981-01-25)25. 1. 1981.
Mjesto rođenjaKruševo, SR Makedonija, SFR Jugoslavija
Datum smrti16. 10. 2007.
Mjesto smrtiNova Gradiška, Hrvatska
Zanimanjepjevač, kantautor
Muzički rad
Period aktivnosti1996—2007
ŽanrPop, makedonska narodna muzika, klasična muzika

Od malih nogu pokazivao je ljubav prema glazbi. Glazbeni talent naslijedio je od oca Nikole i majke Domenike. Glazbeno obrazovanje dobio je u muzičkoj školi, te na skopskoj Muzičkoj akademiji. Do diplome su mu nedostajala samo dva ispita. Te ispite planirao je riješiti na proljeće 2008., a najviše ga veselio diplomski rad – cjelovečernji klasični koncert. Glazbenim finesama podučavao ga je William Rey u New Yorku, gdje je išao na glazbeno usavršavanje. Kod istog je učitelja svojedobno išao i jedan od triju tenora: Luciano Pavarotti.

Karijera

uredi

Na prvom nastupu, kao desetogodišnjak, pjevao je «Ave Mariju» i ostavio publiku bez daha. Studirao je solo pjevanje i bio je jedan od najboljih studenata. Karijeru pop pjevača počeo je s 15 godina, kada je sudjelovao na festivalu «Makfest». Godinu dana poslije počinje glazbenu suradnju s Grigorom Koprevom, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Pjesme «Usne na usnama» i «Sunce u tvojoj zlatnoj kosi» otvaraju mu vrata makedonske glazbene scene. U vrlo uspješnoj 1999. godini, izdao je prvi album, «Negdje u noći», i održao svoj prvi samostalni koncert. Usprkos tomu što je nizao uspjehe, ostao je skroman. Kako je počeo pjevati u tinedžerskoj dobi, obožavatelji su ga zasipali plišanim igračkama, kojih je imao napretak, pa je jednu posebnu sobu u svojoj kući u Kruševu imao samo za njih. Njegova je rodna kuća, zahvaljujući njegovoj popularnosti, postala turistička atrakcija.

Godine 2002., kreće na turneje izvan granica Makedonije. Velike uspjehe ostvaruje prvo u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a kasnije i u Hrvatskoj i Sloveniji. Glazbeni kritičari su ga nazivali pjevačem anđeoskog glasa. No, veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima te je 2003. godine dobio Humanitarnu nagradu Majke Tereze za svoje brojne humanitarne nastupe. 2004- te je imenovan za regionalnog Ambasadora dobre volje UNICEF- a. Tim povodom izdao je pesmu Za Ovoj Svet (makedonski) i This World (engleski). Kao UNICEF-ov ambasador pomagao je djeci.

Bio je predstavnik Makedonije za pesmu Evrovizije 2004 u Istanbulu, Turska i osvojio je 14-to mesto sa pesmom Life. Mnogi se makedonski pjevači na makedonsko natjecanje za pjesmu Eurovizije nisu ni prijavili, uvjereni u Tošetovu pobjedu, dajući mu time iznimno priznanje kao pjevaču.

Na hrvatsko tržište probija se 2004., zahvaljujući suradnji s Tonijem Cetinskim, s pjesmom "Lagala nas mala". On ga je pozvao i da mu gostuje na turneji. Sve popularniji postaje izdavanjem albuma na bosanskom jeziku «Dan za nas», čime je dobio priliku, da se čuje u hrvatskom eteru. Hrvatska publika brzo ga je prihvatila i zavoljela, a najbolji pokazatelj je izbor prema kojem je Toše Proeski izabran za najboljeg hrvatskoga pjevača i izvođača, iako nije hrvatskog podrijetla. Imao je četrdesetak pjesama na hrvatskom jeziku i 40 tisuća prodanih albuma u Hrvatskoj u posljednje dvije godine. Jedini je inozemni pjevač, koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radijskog festivala. Nakon pobjede na HRF-u rekao je, da mu nagrade nisu važne, već da pjeva za publiku: »Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas činu ljudima». Imao je velike hitove u duetima s Gocom Tržan, Esmom Redžepovom, Tonijem Cetinskim i Antonijom Šolom, koja je za njega napisala i možda njegov najveći hit «Srce nije kamen». To je bila najizvođenija skladba na hrvatskim radijskim postajama 2006. godine. Posljednjih godina je trijumfirao na brojnim festivalima u državama bivše Jugoslavije.

Toše nije nikad zaboravio svoje makedonske korijene. Njegovo izdanje, Božilak(duga), je kompilacija od 14 izbranih tradicionalnih makedonskih pesama. Na albumu Tošeta podržava i simfonijski orkestar.

Njegov zadnji album zove se "Igra bez granica" i pesme su ozbiljnije nego na prethodnim albumima. Od prepeva na ovom CD-y se nalaze pesme "Feeling good", "Nesanica" i "Ostala si uvijek ista". Većinu novih pesama naspisala je glumica i pevačica iz Hrvatske Antonija Šola. Album se nalazi u prodaji od 1. avgusta

Toše Proeski poginuo je u prometnoj nesreći 16.10. 2007. oko 6.20 sati na autocesti A3 Zagreb-Lipovac, na putu iz Skopja prema Zagrebu. Naime, njegov prijatelj i vozač, 32-godišnji Georgij Georgijevski, izgubio je kontrolu nad vozilom marke Volkswagen Touareg i udario u teretni kamion. Toše je smrtno stradao na licu mjesta, zbog ozljeda vratne kralježnice. Njegova menadžerica Ljiljana Petrović zadobila je lakše, a vozač teže tjelesne ozljede. U trenutku sudara, svi su spavali, uključujući i vozača. Prema prvim informacijama nisu bili vezani zaštitnim pojasevima, no to se kasnijim službenim vještačenjem demantiralo. U sudaru, nisu se aktivirali zračni jastuci.

Ova vijest se brzo proširila balkanskim medijima, a kasnije su je prenijele i neke uglednije TV postaje. Makedonska televizija prekinula je emitiranje programa, kako bi objavila vijest o njegovoj smrti. U toj je zemlji, 17. listopada proglašen danom žalosti. Koliko je bio cijenjen u domovini govori podatak, da je predsjednik države nakon vijesti o pogibiji dao izvanrednu izjavu, te se uputio na trg i zapalio svijeću. Isto je učinio i premijer. Predsjednik parlamenta kroz suze priopćio javnosti o odgodi rada parlamenta, a svoju izjavu za javnost dao je i poglavar Makedonske pravoslavne crkve. Svi su makedonski kafići, radijske i televizijske postaje spontano puštali samo njegove pjesme.

Svoj je posljednji intervju dao večer prije pogibije, u emisiji «Vrteleška» Vesne Petruševske, u kojem je između ostalog iznio i svoje planove u budućnosti, koji se igrom sudbine neće moći ostvariti. Sama voditeljica istaknula je, da je Toše bio nešto najbolje što je Makedonija imala u posljednjih 50 godina i da je cijela država s nevjericom primila tragičnu vijest, te da su gotovo svi građani odmah po primitku vijesti, došli mu iskazati počast paljenjem svijeća u Skopju i njegovom rodnom Kruševu.

Toše je ispraćen 17. listopada uz prisustvo obitelji, velikog broja svojih štovatelja, prijatelja, glazbenih suradnika s cijelog prostora Balkana.

Najveći hitovi

uredi

Njegovim najvećim hitom se smatra pesma "Čija Si" sa kojom je pobedio na"Beoviziji" 2003.

 • Čija Si - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 BiH
 • Tajno Moja - #1 Makedonija
 • Ako Me Pogledneš Vo Oči - #1 Makedonija, #1 SCG
 • Soba Za Taga
 • Life - #1 Makedonija, #2 SCG #49 Južna Afrika
 • Žao Mi Je
 • Koj Li Ti Grize Obrazi (Ko Ti To Grize Obraze) - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 Hrvatska
 • Lagala Nas Mala (sa Tonijem Cetinski) - #1 Makedonija, #1 SCG, #1 Hrvatska (20 nedelja)
 • Po Tebe
 • Srce Nije Kamen
 • Volim osmjeh tvoj