Titikaka (španjolski: lago Titicaca – "jezero Titikaka", kečua: Titiqaqa Qucha – "Titikaka jezero"), na 3.821 metara nadmorske visine, je najviše jezero na svijetu na kojem je moguća komercijalna plovidba. S površinom od oko 8.300 km2 (širine 65 km i dužine oko 194 km), Titikaka je najviše slatkovodno jezero u Južnoj Americi. Nalazi se na granici Perua i Bolivije. Jezero Maracaibo u Venecueli, s djelimično slanom vodom, veće je, i ima oko 13.000 km2, ali ga neki svrstavaju u more jer je inače povezano s okeanom.

Titikaka
Titicaca (španjolski)
Titiqaqa (kečua)
Lake Titicaca on the Andes from Bolivia.jpg
Panorama na jezero sa Isla del Sola
Lokacija
Kontinenti Južna Amerika
Regije Ande
Države  Bolivija
 Peru
Pokrajine Puno (Peru) i La Paz (Bolivija)
Gradovi Puno, Copacabana
Naselja Chucuito, Puerto Pérez
Koordinate 15°45′0″S69°25′0″W
Hidrografija
Vrsta slatkovodno planinsko jezero
Površina 8372 km²
Volumen 893 km³
Aps. visina 38121) m
Obala 1125 km
Dužina 190 km
Širina 80 km
Dubina
  – srednja
281 m
107 m
Otoci +42
Hidrologija
Sliv 58.000 km²
Pritoke 27 rijeka
Odljev Desaguadero
Salinitet 0,5 – 1 
Ekologija
Broj vrsta 530 vodenih
Zaštićene zone ramsarsko područje
(od 26. 8. 1998)
Transport
Plovnost da1)
Luke Guaqui (Bolivija), Puno (Peru)
Karta
Lake Titicaca map.png
Karta jezera
Titicaca na karti Bolivije
Titicaca
Titicaca na karti Bolivije
1) Najviše plovno jezero za velike brodove u svijetu

Smješteno visoko u Andama na granici Perua i Bolivije, Titikaka ima prosječnu dubinu između 140 i 180 metara, a maksimalna dubina je 280 metara. Zapadni dio jezera pripada regiji Perua, dok je istočna strana u područja La Paz u Boliviji.

Više od 25 rijeka utiče u jezero Titikaka, u kome je i 41 ostrvo – od kojih su neka gusto naseljena.

Titikaka je poznato i po stanovništvu, indijancima Uru, koji žive na devet umjetnih ostrva Uros načinjenih od plutajuće trske. Ova ostrva postala su glavna turistička atrakcija Perua, pa ekskurzije iz grada Punoa na obali jezera dolaze u posjetu. Još jedna turistička atrakcija je ostrvo Taquile sa drugom domorodačkom zajednicom. Stanovnici ostrva Taquile poznati su po rukom tkanim tekstilnim proizvodima, koji spadaju među najkvalitetnije zanatske proizvode Perua.

Titikaka vodu dobija od kiša i topljenja ledenjaka na planinama (tzv. sijerama) iznad Altiplana. Ovu vodu odvodi rijeka Desaguadero, koja teče na jug kroz Boliviju u jezero Poopo (španjolski: Poopó); međutim, to nadoknađuje manje od 5% gubitaka, sve ostalo gubi se velikim isparavanjem kao rezultat snažnih vjetrova i jakog sunca na toj nadmorskoj visini.

Porijeklo imena Titikaka nepoznato je. Prevodi se kao "Kamena puma", zato što oblikom podsjeća na pumu koja lovi zeca, kombinujući riječi lokalnih jezika kečua (quechua), i ajmara (aymara), ili kao "Litica Vođe". Među lokalnim stanovništvom postoji nekoliko različitih imena.

Četvrtina jezera na jugu je odvojena od glavnog dijela Tiquina moreuzom, pa zato Bolivijanci taj manji dio zovu jezero Ujnajmarka (lago Huiñaymarca), a veliki jezero Čukito (lago Chucuito). Peruanci i manji i veći dio zovu Malo jezero i Veliko jezero (Lago Pequeño i Lago Grande).